Tidligere ministre er rystede over FE-sag - det er danmarkshistorie, siger Engell
De tidligere ministre lægger ikke skjul på, at de mener, ansvaret påhviler Mette Frederiksen.
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen kritiserer i skarpe vendinger regeringens håndtering af FE-sagen.
Det sker i en fælles skriftlig udtalelse lørdag.
- Vi er rystede over den danske regerings håndtering af den såkaldte FE-sag. Regeringen har skadet Danmarks troværdighed og undermineret tilliden mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og de udenlandske samarbejdspartnere, skriver de.
Særligt sigtelsen mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er ifølge de to tidligere ministre under al kritik, og "ikke noget man kan byde et medlem af Folketinget med mange års ministererfaring".
Ifølge politisk kommentator Hans Engell er det særdeles opsigtsvækkende, at tidligere ministre retter så skarp kritik af en siddende regering i en juridisk sag. Faktisk kalder han det danmarkshistorie.
- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er danmarkshistorie, der udspiller sig lige nu, siger han til TV 2.
Skal kræve indsigt i sigtelsen
Claus Hjort Frederiksen er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 109, der handler om at røbe eller videregive statshemmeligheder. Hvad der mere konkret ligger i sigtelsen, er ikke offentligt kendt.
Men det bør Folketinget kræve at få at vide, mener Anders Fogh Rasmussen og Uffe Ellemann-Jensen.
- Regeringen bør ikke kunne lukke munden på sine kritikere ved at lade dem trække ind i hemmelige retssager, hvor selv sigtelsen og tiltalen er ukendt for medlemmerne af Folketinget, skriver de tidligere ministre.
Det er Folketinget, der skal beslutte, om Claus Hjort Frederiksens immunitet skal ophæves, således at han kan blive tiltalt i sagen. Det mener de to ministre ikke, at Folketinget kan tage stilling til, så længe sigtelsen er hemmeligholdt.
Mette Frederiksens ansvar
I udtalelsen lægger de tidligere ministre ikke skjul på, at de mener, ansvaret påhviler statsminister Mette Frederiksen (S).
Både i forhold til sigtelsen af Claus Hjort og også det generelle forløb i FE-sagen, der blandt andet indbefatter hjemsendelsen af en række ledende FE-medarbejdere i september 2020.
- Det påhviler nu statsministeren at sikre, at denne proces afsluttes på en værdig måde, der sikrer de involverede en ordentlig behandling samtidig med, at overordnede danske sikkerhedsinteresser tages alvorligt, skriver de.
Mette Frederiksen har indtil nu været modvillig omkring at udtale sig om sagen.
12. januar kaldte hun den "alvorlig", men hun har på intet tidspunkt villet gå i dybden med hverken den fængslede spionchef Lars Findsen eller Claus Hjort Frederiksens sigtelse.
Sagen er blevet politisk
Hans Engell tror ikke, at dagens kritik fra Anders Fogh Rasmussen og Uffe Ellemann-Jensen vil få statsministerens mund på gled. Det skyldes, at hun er underlagt tavshedspligt.
Alligevel er den politiske kommentator ikke i tvivl om, at sagen nu for alvor er blevet politisk.
- Sagen flytter ind i folketingssalen nu, og det vil formentlig avle mere kritik de kommende dage, siger han.
Hans Engell fortæller, at det aldrig er sket før, at Folketinget har nægtet at ophæve en politikers immunitet, men ifølge ham er det en reel mulighed i denne sag.
- Der er flere partier, som ikke umiddelbart er klar til at ophæve Claus Hjorts immunitet, fordi de mener, at det er politisk forfølgelse, siger Hans Engell.