Politik

Martin Henriksen melder sig ud af Dansk Folkeparti

I januar tabte Henriksen et kampvalg om formandsposten til Morten Messerschmidt. Han har ikke lagt skjul på, at han ikke kan lide den nye formand.

Martin Henriksen har meldt sig ud af Dansk Folkeparti.

Det bekræfter han over for TV 2.

- Jeg synes, at partiet inden for de seneste to-tre år har bevæget sig i en retning, jeg ikke kan stå på mål for. Jeg har forsøgt at modvirke udviklingen og tendensen til magtkampe og fløjdannelser, men den udvikling, tror jeg, vil fortsætte, siger Martin Henriksen og fortsætter:

- Så jeg skulle gøre op med mig selv, om jeg ville blive eller gå. Og hvis jeg skulle se mig selv i øjnene og bevare respekten, blev jeg nødt til at gå.

Tabte kampvalg til Messerschmidt

I januar tabte Martin Henriksen et kampvalg om formandsposten i Dansk Folkeparti til Morten Messerschmidt. Og både før og efter det valg har han i skarpe vendinger kritiseret Morten Messerschmidt. Blandt andet meddelte han for nyligt, at han trak sig fra Dansk Folkepartis hovedbestyrelse, og at han droppede planerne om at stille op til næste folketingsvalg på grund af Morten Messerschmidt.

- Som folketingskandidat og som folketingsmedlem skal man til enhver tid kunne forsvare formanden i stort og småt. Det kan jeg simpelthen ikke få mig selv til, og det bliver jeg nødt til at tage konsekvensen af, sagde han til TV 2 ØST.

Over for TV 2 erkender han, at udmeldelsen er relateret til valget af Morten Messerschmidt som formand.

- Det er da en del af det. Men beslutningen kommer i forlængelse af, hvad der er sket de senere år, hvor der ikke er samme samhørighed i partiet som tidligere, siger han.

Martin Henriksen har tidligere siddet i folketinget, hvor han frem til 2019 havde en markant rolle som sit partis udlændingeordfører.

DF mister sin eneste plads i byrådet

Ved kommunalvalget i november blev han valgt til kommunalbestyrelsen i Stevns for Dansk Folkeparti. Men trods udmeldelsen opgiver Martin Henriksen ikke sit mandat i byrådet og giver det videre til Dansk Folkepartis suppleant.

Lyn-analyse

Det var åbenlyst, at det måtte ende sådan her. Martin Henriksen og Morten Messerschmidt har værert ærkefjender i Dansk Folkeparti i årevis. Og især efter den meget giftige formandsvalgkamp, partiet har været igennem, var det simpelthen umuligt at se for sig, at den tabende part kunne fortsætte i et parti med en formand, han ikke kunne holde ud.

Selvom Morten Messerschmidt i offentligheden vil begræde Martin Henriksens beslutning, er jeg ret overbevist om, at det passer ham udemærket og formentlig også gør det en smule nemmere at få skabt mere ro i partiet. 

Det betyder, at Dansk Folkeparti mister sit eneste mandat i byrådet i den sjællandske kommune. Og det skuffer Niclas Nymann, der er formand for Dansk Folkepartis lokalforening i Stevns, hvor Martin Henriksen har været medlem.

- Jeg synes, det er ærgerligt, man ikke bliver og kæmper. Især når man har peget fingre af andre for partihopperi og for at tage mandater med. Det er rigtig ærgerligt for dem, der har stemt på Martin, siger Nichlas Nymann.

Men den kritik giver Martin Henriksen ikke meget for. Han mener, at han har gjort sig fortjent til byrådspladsen, fordi han fik mange personlige stemmer.

- Og inden folk kommer for godt i gang, vil jeg minde om, at Dansk Folkeparti er stiftet af partihoppere. Derudover har Dansk Folkeparti længe været meget glad for en bestemt løsgænger i Folketinget (Inger Støjberg, red.), så der er ingen af os, der skal gøre os selv bedre, end vi er, siger Martin Henriksen.

Overvejer nyt politisk netværk

Martin Henriksen har endnu ikke besluttet sig for fremtiden, men afviser ikke, at han kunne finde på at starte et nyt parti på sigt.

- Jeg har overvejet, om man skulle starte et nationalpolitisk netværk. Blandt andet fordi, der er mange gode kræfter i fædrelandet, som gerne vil kæmpe kampen og synes, det er svært i Dansk Folkeparti. Det er overvejelser, og så kan det være, der kommer noget konkret ud af det på et tidspunkt.

Så det kan være, at du laver et nyt parti?

- Tiden må vise, hvad det ender med. Der er også andre ting i livet end politik, så det kan også være, det bliver noget andet.

Thulesen Dahl: Det er trist

Martin Henriksen var Dansk Folkepartis udlændingeordfører, mens Kristian Thulesen Dahl var formand, og sidstnævnte er ked af, at Henriksen melder sig ud.

- Jeg respekterer Martins beslutning. Men jeg synes samtidig, det er trist, at partiet ikke længere kan rumme Martin, der i årevis var vores meget roste udlændingeordfører, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

I et skriftligt citat sendt til TV 2 skriver Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, at han tager Martin Henriksens udmeldelse "til efterretning".

- Jeg havde håbet, at Martin ville tage imod mit forslag om at inddrage ham i det politiske arbejde i Dansk Folkeparti. Det er jeg naturligvis ærgerlig over, at han har valgt at afslå, skriver Morten Messerschmidt og fortsætter:

- Jeg vil imidlertid fortsat som formand række ud efter dem, der på årsmødet støttede Martin. De skal naturligvis kunne føle sig som en del af partiet, også selvom han ikke er det.