Politik

Regeringen kritiseres for at "sælge fuldstændig ud" til USA

Regeringen vil indgå en aftale med USA, der blandt andet vil betyde, at amerikanske soldater kan udstationeres i Danmark.

Torsdag eftermiddag overbragte statsminister Mette Frederiksen (S) nyheden om, at regeringen nu åbner for et styrket forsvarssamarbejde med USA.

Det kan i praksis komme til at betyde amerikanske soldater og våben på dansk jord.

Regeringen kalder det "hensigtsmæssigt og nødvendigt", men har hurtigt fået to af sine støttepartier imod sig.

Beskyldes for at sælge ud

SF's forsvarsordfører, Karsten Hønge, var hurtigt ude og sige "tak, men nej tak" til det amerikanske samarbejde. Det vil ifølge SF'eren spille NATO-landene ud mod hinanden og presse den danske suverænitet.

Samme toner lyder fra Enhedslisten.

- Det et fint nok med et samarbejde, men man behøver altså ikke sælge fuldstændig ud af det, som er den almindelige suverænitet over sin egen jord og juridiske kontrol med det, siger udenrigs- og forsvarsordfører Eva Flyvholm til TV 2.

Kold krig 2.0

Selvom regeringen altså torsdag havde kaldt til pressemøde om samarbejdet, er aftalen ikke på plads. Den skal tværtimod først nu til at forhandles på plads.

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, bør der dog kunne findes et flertal til en aftale med mandater fra minimum de radikale, de konservative og Venstre.

Hos udenrigsordføreren for sidstnævnte, Michael Aastrup Jensen, var der da også stor begejstring efter pressemødet.

- Vi er helt klart positive over for det. Det er vigtigt, at vi har et så tæt samarbejde over Atlanten som muligt. Det er nødvendigt set i lyset af, at vi desværre har fået den her kolde krig version 2.0, hvor vi har et Rusland, der rasler ret voldsomt med sablen, siger han til TV 2.

Kun nej til atomvåben

Ifølge forsvarsminister Morten Bødskov (S) vil der blive tale om en "tilsvarende aftale" som den, USA indgik med Norge i maj 2021. En samarbejdsaftale, der blandt andet giver USA lov til at flytte ind og bygge på norske militærbaser.

Samtidig kan amerikanerne medbringe eget udstyr, uden at Norge nødvendigvis har indsigt i, hvad der importeres.

De amerikanske soldater har i dag "uhindret adgang" til Norge, hvilket betyder, at de frit kan rejse ind og ud af landet. Dog skal de ifølge aftalen stadig respektere den norske lovgivning.

Det betyder blandt andet, at USA ikke kan sende hverken atomvåben, landminer eller klyngebomber med soldaterne til Norge.

Den danske regering har dog for nuværende kun sagt til USA, at de ikke vil acceptere atomvåben på dansk jord.