Danmark dropper at sende våben til Ukraine: - Det er for gammelt
Det ville være "en symbolsk handling", hvis Danmark skulle sende missiler eller andet militært udstyr til Ukraine, siger forsvarschef.
Det udstyr, som tirsdag kom i spil som mulig hjælp til Ukraine, er "for gammelt" og vil derfor alligevel ikke blive tilbudt som hjælp.
- Der er en årsag til, at det ligger på lager, så det kan vi ikke sende afsted.
Sådan lyder konklusionen fra forsvarsminister Morten Bødskov (S) efter et netop overstået møde med Folketingets forsvarsordførere.
Hvorfor i alverden kan I overhovedet sætte det her i gang, når det har været forældet i årevis?
- Det er en alvorlig situation, og det er helt naturligt, at der er en efterspørgsel. Jeg synes, det er helt naturligt, at forligskredsen spørger om det og beder om møder med Forsvaret. Det er der et ønske om. Vi skal huske, at ukrainerne jo har leveret en liste med ønsker til flere lande, siger Bødskov.
Mødet blev indkaldt, efter at Forsvarsministeriet tirsdag meddelte, at der samles 700-800 soldater i en kampbataljon, der kan rykke ud med få dages varsel, og at Danmark nu er klar til at sende missiler til Ukraine.
Udfordringen var dog, at de pågældende Stinger-missiler ikke længere benyttes af det danske forsvar og i øjeblikket ligger på et hemmeligt lager, hvor de venter på at blive bortskaffet.
Forældet allerede i 2009
Allerede tirsdag fortalte forsvarschef Flemming Lentfer til TV 2, at missilerne "som udgangspunkt både er teknisk og operativt forældet", og at han havde svært ved at forestille sig, at de kunne bruges til noget. En pointe, han onsdag morgen har gentaget over for mødedeltagerne.
- Det blev taget ud af operationelt brug i det danske forsvar i 2009. For et par år siden overvejede vi, om vi kunne tage det ud af lageret, opdatere det og genanvende det, og konklusionen var dengang, at det var det bestemt ikke, siger Flemming Lentfer til TV 2 efter mødet.
Så det er simpelthen skrald i virkeligheden?
- Det ligger til bortskaffelse. Vores klare vurdering er, at det ikke er anvendeligt på den moderne, operative slagmark.
Ville være "symbolsk handling"
Blandt de fremmødte forsvarsordførere var der onsdag morgen et ønske om at afsøge, at Danmark har andet at bidrage med end de forældede missiler.
Forsvarschefen fortæller, at der både har været overvejelser om at sende kikkerter og natobservationsudstyr "af ældre dato".
- Men det er min klare vurdering, at der ville være tale om en symbolsk handling mere end noget, der de facto kan bruges på en kampplads.
Så vi har ikke noget, vi fra dansk side kan give til Ukraine, som de har ønsket?
- Vi har jo det, vi selv bruger, og som vi er i gang med at indfase i den danske hær. Det ser jeg ikke for mig, at vi skal donere.
Nu hvor Danmark altså dropper at sende våben fra danske lagre til Ukraine, er der til gengæld dialog om, hvordan man i stedet kan give ukrainerne en hjælpende hånd til at styrke landets cyberkapacitet, fortæller forsvarsministeren.