Politik

Efter dødskysset fra Enhedslisten vendte Mette Frederiksen bleg tilbage til partilederne

Alle partilederne var samlet til et møde i Statsministeriet. Undtagen Mai Villadsen, som var i fuld gang med rive tæppet væk under Engelbrecht.

Torsdag klokken 16 rejste medlemmerne af Folketingets Transportudvalg sig fra deres stole for at tage en kort pause efter to timers samråd med transportministeren.

To minutter senere skulle alle stole igen være besat, for langt fra alle spørgsmål til Benny Engelbrecht (S) var stillet. Der var ikke tid til at tanke kaffe, konstaterede udvalgsformanden.

Men Enhedslisten havde allerede hørt nok.

Da de to minutter var gået, og det næste samråd skulle starte, stillede politisk ordfører Mai Villadsen (EL) sig op foran mikrofonerne og gjorde det klart, at hun langtfra var blevet betrygget.

- Derfor går vi op og diskuterer sagen med vores folketingsgruppe nu, sagde hun og vendte så ryggen til både journalisterne såvel som folketingskollegaerne i gruppelokalet bag hende.

Imens sad resten af Folketingets partiledere side om side til en fortrolig sikkerhedsorientering i Statsministeriet.

Uden deres telefoner, som de var blevet bedt om at aflevere, inden de gik ind.

Sådan har vi gjort

For bedst muligt at kunne fortælle om de dramatiske timer frem mod Benny Engelbrechts exit har TV 2 talt med en lang række kilder, som enten var en del af processen eller tæt på den.

Dommen lod vente på sig

Statsminister Mette Frederiksen (S) vidste på forhånd, hvor situationen var på vej hen.

Ifølge TV 2s oplysninger var der i dagene frem mod torsdag tæt kontakt mellem statsministeren og Enhedslisten, og Mai Villadsen havde da heller ikke puttet med den offentlige kritik.

Medmindre Benny Engelbrecht under torsdagens samråd mødte med et væsentligt bedre svarberedskab end det, han hidtil havde præsenteret støttepartierne for, ville han miste Enhedslistens tillid.

Derfor stormede talrige journalister allerede i minutterne efter klokken 16 mod Enhedslistens partikontorer på Christiansborg med forventningen om, at Mai Villadsen inden for kort tid ville fremsige partiets dom.

Men afsigelsen lod vente på sig.

Før offentligheden kunne få besked, havde den politiske ordfører to opkald, hun skulle lave først.

Et til Benny Engelbrecht, som sad limet til samrådsstolen indtil klokken 16.41, hvorefter han bevægede sig til Transportministeriet.

Og et til hans chef, statsminister Mette Frederiksen, hvis fortrolige møde med partilederne var sat til at vare til klokken 18.

Opkald gjorde statsministeren bleg

Under mødet i Statsministeriet blev Benny Engelbrecht ikke nævnt med et ord.

Men for en af de partiledere, som TV 2 har talt med, var der ingen tvivl om, hvad det drejede sig om, da Mette Frederiksen pludselig bad om en kort pause.

Kort tid forinden havde Benny Engelbrecht forladt samrådet og gennem pressen sendt en besked til Enhedslisten om, at den sidste del af samrådet – som de altså ikke deltog i – måske ville ændre deres syn på sagen.

Men boet var gjort op hos medlemmerne af Enhedslisten, som stadig sad afventende i et gruppeværelse. Og nu, hvor ministeren var ude, kunne Mai Villadsen gå for sig selv og udføre, hvad der skulle vise sig at blive hendes første ministerfyring.

Det er uvist, hvor længe der gik mellem opkaldene til Benny Engelbrecht og statsministeren.

Men da Mette Frederiksen efter godt fem minutters pause vendte tilbage til mødet med partilederne, fortsatte hun ufortrødent uden et ord om Engelbrecht.

En af deltagerne hæftede sig dog ved, hvordan statsministerens blege ansigt afslørede, at beskeden, hun netop havde fået, var alvorlig.

Først kort før klokken 18 kunne mødet hæves, og partilederne kunne genfinde deres telefoner og se, at den eneste fraværende, Mai Villadsen, var i færd med at erklære transportministeren mistillid.

Tøven blandt de blå partier

Imens alles øjne hvilede på Mai Villadsen, besluttede de blå partiledere at gå sammen i et forsøg på at finde fælles fodslag.

Lederen af Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, havde på forhånd lagt sig fast på, at han ikke ville lægge mandater til at vælte Benny Engelbrecht. Landet lå derfor meget uvant sådan, at en mistillidserklæring fra et støtteparti ikke per automatik ville udløse en ministerudskiftning.

Ifølge TV 2s oplysninger gjorde både Morten Messerschmidt (DF) og Jakob Ellemann-Jensen (V) det hurtigt klart, at de så det som en selvfølge at vælte en rød minister.

Men både Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige tøvede, og regnskabet var derfor langt fra gjort op, da de blå partier gik hvert til sit.

Imens sad Benny Engelbrecht afventende i ministeriet, han dengang stadig kunne kalde sit eget. Han havde gjort, hvad han kunne, følte han. Og han havde allerede meldt ud, at det nu måtte være op til Folketinget at afgøre hans skæbne.

Det stod dem hurtigt klart, at de ikke ville nå hjem til aftensmaden.

Så med TV 2 NEWS kørende på skærmen besluttede de at bestille en portion sushi, som de fortærede til synet af et stigende antal mistillidsmandater.

Trak sig, før han væltede

Først klokken 19.39 kom mistillidsmeldingen fra Det Konservative Folkeparti, men så gik det til gengæld stærkt.

De blå kollegaer Morten Messerschmidt og Pernille Vermund skulle begge deltage i DR-programmet Debatten klokken 20.

Først ni minutter i sendetid gik Vermund til tasterne og tweetede, at Nye Borgerlige ville lægge mandater til en mistillidserklæring.

Udmeldingen fra Nye Borgerlige gjorde, at der pludselig kun skulle ét ekstra mandat til, før Benny Engelbrecht ville være tvunget til at gå af.

Ville blot én af de i alt fire folketingsmedlemmer, der endnu ikke havde taget stilling, enten erklære mistillid eller frasige sig sin stemme, ville Engelbrecht være fortid.

Men dertil kom vi aldrig.

Benny Engelbrecht trak sig otte minutter senere som transportminister.