Rusland sender brev direkte til Danmark

Rusland kræver blandt andet klart svar på, hvordan Danmark forstår forpligtelserne til en aftale fra 1999.

De vestlige lande bryder deres forpligtelser, mener den russiske udenrigsminister.

Derfor har han nu sendt et brev direkte til en række NATO-medlemslande - herunder Danmark.

Det bekræfter Udenrigsministeriet over for TV 2.

- Danmark har modtaget et lignende brev, som vi er ved at kigge på sammen med vores allierede og partnere, skriver ministeriet.

Det russiske udenrigsministerium publicerede tirsdag et brev sendt til USA, Canada og "adskillige europæiske lande". Her skriver ministeren, at Rusland er bekymret for stigende politiske- og militære spændinger nær landets vestlige grænse.

Ifølge Udenrigsministeriet har Danmark modtaget et "lignende" brev. Det er altså med andre ord uvist, om det er identisk med brevet publiceret af de russiske myndigheder.

Brevet blev dog sendt samme dag, som Rusland offentligt insisterede på, at de vestlige regeringer respekterer en aftale fra 1999.

Nærmere bestemt henviser russerne til en erklæring, der i 1999 blev underskrevet af de 57 medlemslande af sikkerhedsorganisationen OSCE's under et topmøde i Istanbul. Herunder også Rusland.

Afstår I fra jeres forpligtelse?

Aftalen fra 1999 siger blandt andet, at "alle deltagende stater har en lige ret til sikkerhed", og at landene "ikke må styrke deres egen sikkerhed på bekostning af andre staters sikkerhed".

Og nu beder den russiske udenrigsminister altså Danmark forholde sig direkte til beskyldningen om et aftalebrud.

- Vi vil have et klart svar på, hvordan vores partnere forstår deres forpligtelse til ikke at styrke deres egen sikkerhed på bekostning af andre landes? Og hvordan vil I opfylde denne forpligtelse i praksis under de nuværende omstændigheder?, skriver udenrigsministeren og tilføjer:

- Hvis I afstår fra denne forpligtelse, beder vi jer tydeligt angive det.

Norsk brev afleveret af diplomat

Det er dog ikke kun det seneste indspark om aftalen fra 1999, der får kritik i brevet.

Rusland sendte nemlig allerede 15. december 17 krav til USA og NATO, som de ønsker opfyldt, hvis den højspændte situation omkring Ukraine skal afvæbnes. Herunder blandt andet, at Ukraine ikke må optages i NATO.

Efter mere end en måneds betænkningstid afleverede USA og NATO for en uge siden et skriftligt svar til Rusland, hvor de afviste det russiske krav.

- USA's og NATO's svar på vores forslag viser alvorlige forskelle i forståelsen af ​​princippet om lige og udelelig sikkerhed, som er fundamentalt for hele den europæiske sikkerhedsarkitektur. Det må straks afklares, da det vil afgøre udsigterne for fremtidig dialog, står der blandt andet i det russiske brev.

Brev ændrer ikke dansk linje

Brevet fra Rusland ændrer ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ikke på, at det for Danmark er en "rød linje", hvis Rusland vil begynde at bestemme over Ukraine. Spurgt til russernes beskyldning om brud på aftalen fra 1999, siger han:

- Vi er glade, hvis Rusland vil i dialog baseret på europæiske ideologier.

Men har NATO ikke netop styrket sin sikkerhed ved at udvide mod øst og samtidig svækket Ruslands sikkerhed?

- Husk på: Det er ikke os, der truer med at invadere Rusland. Det er Rusland, der helt uhørt har opstillet over 100.000 soldater på grænsen til Ukraine og truet med at invadere et frit land. Det er ikke rimeligt på nogen måde, og det tager vi dyb afstand fra, siger udenrigsminister Jeppe Kofod til TV 2.

Ifølge det norske medie VG har Norges udenrigsministerium modtaget et tilsvarende brev, der mandag blev afleveret af en diplomat fra den russiske ambassade.

Rusland afslutter brevet ved at skrive, at de "ser frem til jeres hurtige svar. Det bør ikke tage lang tid".