Politik

Regeringen vil ændre regler for permanent opholdstilladelse efter sag om 18-årig

Et skoleskift var nok til, at en 18-årig gymnasieelev fik afslag på sin ansøgning om permanent ophold. Hun har netop fået medhold i sin klage.

I foråret 2021 skiftede 18-årige Tajma Mehic fra byens handelsskole til det almene gymnasium, hvilket resulterede i, at hun på papiret nu har et hul i sin uddannelseshistorik på fire måneder.

Det skulle vise sig at være grund nok til, at hun i starten af januar fik afslag på sin ansøgning om permanent ophold i Danmark.

Vi har den her regel for at sige, at du ikke skal ligge hjemme på sofaen

Mattias Tesfaye (S), udlændinge- og integrationsminister

Sagen er ikke enestående, og derfor anerkender udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) nu, at der er behov for mere smidige regler.

- Vi har den her regel for at sige, at du ikke skal ligge hjemme på sofaen. Men vi må også bare erkende, at mange unge i dag skifter mellem uddannelser. Det er helt normalt, og det skal vi ikke gøre til et problem. Heller ikke for unge, der ikke har dansk pas, siger Tesfaye.

De overordnede beskæftigelseskrav er ministeren dog fortsat tilhænger af. Det er med andre ord kun særreglen for unge under 19 år, regeringen nu er åben for at ændre.

Hvordan er reglerne i dag?

I dag findes der en særregel om, at unge under 19 år kan få permanent opholdstilladelse, hvis vedkommende har været i fuldtidsbeskæftigelse eller uddannelse siden folkeskolen og derudover opfylder alle betingelser med undtagelse af beskæftigelsesreglen. Herunder blandt andet at man ikke må have gæld til det offentlige og skal bestå en danskprøve.

"Jeg kan ikke gøre mere"

Tajma Mehic har bosniske forældre, men er født og opvokset i Horsens. Derfor kalder hun det selv tragikomisk, at hun kan miste sin mulighed for permanent ophold, fordi hun søgte fra én uddannelsesinstitution til en anden.

- Disse regler og krav burde ikke gælde børn, der er født og opvokset her, der elsker brun sovs og tarteletter, der elsker dansk julehygge, og som hepper på Danmark under EM i 2021, skrev hun i et debatindlæg i Jyllands-Posten få dage efter, at afslaget om permanent ophold var tikket ind i e-boksen.

Indlægget fik flere medier til at tage sagen op, og for en uge siden dukkede Tajma Mehics ansigt op på den radikale ordfører Kathrine Olldags Facebook, hvor den unge gymnasieelev siger:

- Jeg har gået i skole hele mit liv. Jeg har to jobs lige nu. Jeg kan ikke gøre mere, end jeg gør.

Medhold i klage

Onsdag havde netop Kathrine Olldag inviteret Tajma Mehic ind på Christiansborg for at overvære debatten med udlændingeminister Mattias Tesfaye. Og det var altså her, at ministeren annoncerede, at regeringen er åben for at justere reglerne.

I timerne op til mødet i Folketingssalen tog Tajma Mehics sag da også en drejning, da hun natten til onsdag pludselig modtog en besked fra Hjemrejsestyrelsen om, at hun nu har fået medhold i sin klage.

Det betyder, at sagen nu genoptages. Ikke at den permanente opholdstilladelse er i hus.

TV 2 har efter meldingen fra Mattias Tesfaye forsøgt at få en kommentar fra Tajma Mehic, men hun har ikke ønsket at stille op til et interview.