Mink-sagen

Mette Frederiksens slettede sms'er fremlagt i Minkkommissionen: - Få styr på det

Minkkommissionen har indtil videre ikke indkaldt flere vidner. Nu går den i gang med at udarbejde sin beretning, der skal ligge færdig til juni.

Det sidste kalendersatte punktum blev fredag eftermiddag sat, da Minkkommissionen afsluttede afhøringen af de vidner, der foreløbig er indkaldt.

Og man fristes til at sige, at det sluttede, hvor vi for efterhånden tre måneder siden startede.

Vi er ved at miste grebet

Statsminister Mette Frederiksen (S)

For ganske som de første afhøringsdage løb en række opsigtsvækkende sms'er med store dele af opmærksomheden.

Rigspolitichef fik besked på at deltage

Egentlig har den seneste måneds afhøringer kredset om de actioncards, som 60 politiskoleelever blev sat til at navigere efter, da de i november blev sat til at ringe landets minkavlere op.

Men da rigspolitichef Thorkild Fogde satte sig i vidneskranken, var udspørgeren langt mere interesseret i at vide, hvornår han blev bekendt med den manglende lovhjemmel, og hvad der konkret blev sagt hvornår.

Af den grund blev der pludselig fokuseret på en række sms'er sendt mellem statsminister Mette Frederiksen (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) om morgenen 7. november.

Senere samme dag stod Thorkild Fogde sammen med de to ressortministre på et pressemøde og satte flere ord på indsatsen med at aflive mink.

Han var med, fordi han fik besked på det, forklarede Fogde i retten fredag.

Slettede sms'er fremlagt

I den forbindelse hev udspørgeren et dokument med sms'er frem. Her stod det klart, at det var Mette Frederiksen, som 7. november bad sundhedsministeren indkalde til endnu et pressemøde, fordi "den megen støj risikerer at underminere indsatsen".

  1. Mette Frederiksen

    Kære Magnus og Mogens. Svære, svære dage. Vi bliver nødt til at at se en pressebrief i dag med myndigheder og ministre på mink. Den megen støj risikerer at underminere indsatsen derude. Kh Mette

  2. Ok, vi er på den. Vh Magnus

  3. Også her. Kh Mogens

Fem dage senere udvekslede de tre ministre igen sms'er.

Det skete i forbindelse med, at den daværende fødevareminister Mogens Jensen kom på glatis ved først at foreslå, at der måske kunne bevares 56.000 avlsdyr - for så siden at trække i land.

  1. Mette Frederiksen

    Godmorgen begge. Genetik/Avlsdyr er ved at blive et stort problem. I skal få styr på det nu!

  2. Magnus Heunicke

    Godmorgen. Ja enig. Er i gang. Vh Magnus

  3. Mette Frederiksen

    Vi er ved at miste grebet

Politiet frygtede at komme i klemme

Det var dog ikke kun sms'er sendt mellem topministre, der var interessante ved dagens afhøring.

En korrespondance mellem departementschefen i Justitsministeriet, Johan Legarth, og rigspolitichef Thorkild Fogde viste nemlig, at sidstnævnte måtte understrege, at det var vigtigt, at der ikke blev stillet garantier på hverken tid eller indhold.

- Vigtigt, at du får sagt til de centrale beslutningstagere, at vi vil gøre vores allerbedste, skrev Thorkild Fogde til departementschefen i dagene efter minkbeslutningen og tilføjede:

- Herudover skal der bruges tid og møder på at få branchen med ind i den fælles krisebevidsthed. FT (Folketinget, red.) vil hurtigt se det, men det vil branchen ikke nødvendigvis.

Thorkild Fogde forklarede i retten fredag, at han var bekymret for, om politiet kunne blive fanget "som lus mellem to negle".

- Det er en kæmpe opgave, og måske den største beslutning jeg har været med til i min tid i politiet. Jeg var bange for, om politiet kunne komme i klemme mellem branchen og de politiske interesser.

Hvad så nu?

Selvom afhøringer fredag var de foreløbig sidste, kan det meget nemt være, at Minkkommissionen samles igen til april. Her er der sat flere datoer af til genafhøringer, fortalte kommissionsformanden afslutningsvist.

Uanset om der indkaldes flere vidner eller ej, har kommissionen deadline til juni.

I artiklen her har TV 2 samlet nogle af de mest interessante nedslag i de 74 vidneforklaringer og opstillet en række spørgsmål, som kommissionen formentlig vil bruge de kommende måneder på at gruble over.