Coronavirus

Ellemann: Coronarestriktioner bør være fortid

Venstres formand mener, at det bør være slut med at behandle corona som en samfundskritisk sygdom.

Efter at danskerne i snart to år har måtte leve med mundbind, coronapas og skiftevise nedlukninger, bør det snart få en ende.

Det siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Han mener, at det er på tide at droppe coronaens særstatus som samfundskritisk sygdom - og dermed også alle nuværende restriktioner, der er forbundet med virussen.

- Jeg kommer selvfølgelig til at lytte til, hvad sundhedseksperter siger til det her.

- Men som politikere har vi ansvaret for det fulde billede og for, hvad det har af konsekvenser for de unge mennesker, for kulturlivet og for erhvervslivet, siger Ellemann.

Han ved, hvad han taler om, for han er netop vendt tilbage til Christiansborg efter en positiv test og en uge derhjemme takket være en løbsk virus i den yngste datters børnehave.

Var ved at tage livet af hans far

Formanden slap nådigt med feber og ondt i hovedet en halv dag, men han oplevede også i efteråret, hvordan sygdommen var ved at tage livet af hans far, tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

- Pointen er, at omikronvarianten er en helt anden type sygdom end den, der ramte os for to år siden. Så selv om der er en stor stigning i antallet af smittede, er der ikke en tilsvarende stigning i antallet af indlagte, siger han.

- Det vigtigste er, at vi får genindført det proportionalitetsprincip, der blev lagt til side af regeringen, da coronaen ramte. Vi skal behandle corona som enhver anden sygdom, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen erkender, at smittetallene fortsat er høje, og at det er umuligt at spå om, hvordan smittebilledet ser ud om 14 dage.

- Men vi bliver også nødt til at leve. Hele mit liv har det været kontroversielt at lukke samfundet. Derfor er det pudsigt, at vi har nået et punkt, hvor det er kontroversielt at åbne et samfund igen.

- Vi skal tilbage til normalen igen, hvor man går på arbejde, og hvor teatre, biografer og koncertsteder har åbent og hvor unge mennesker kan passe deres skole og se deres venner, siger han.

Ser frem til at forhandle ny sundhedsreform

Foruden de kommende diskussioner om fremtidige coronarestriktioner ser Jakob Ellemann-Jensen også frem til at forhandle en ny sundhedsreform med regeringen. Her bliver corona også et omdrejningspunkt.

- Vi har haft influenzaepidemier med jævne mellemrum, og vi kommer også til at have coronaepidemier fremover.

- Derfor skal vi ruste os til, at corona vil være i samfundet fremadrettet. Vi skal beskytte de udsatte og de ældre, men vi skal ikke lukke ned, bare fordi der er en af der nyser.

De nuværende restriktioner udløber 31. januar. Og 5. februar har corona ikke længere status som samfundskritisk sygdom, medmindre et flertal i Folketingets Epidemiudvalg stemmer for at forlænge den.