Blå blok retter hård kritik mod regeringens udspil om arbejdskraft
Socialdemokratiets finansordfører afviser, at der vil komme nye forhandlinger.
De blå partier er langtfra tilfredse med regeringens udspil, der skal sikre mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark.
Det slog de fast på et pressemøde tirsdag. Her kaldte Jakob Ellemann-Jensen (V), Rasmus Jarlov (K), Pernille Vermund (NB) og Alex Vanopslagh (LA) således udspillet decideret dårligt.
- Vi er ikke tilhængere af regeringens forslag, det er for uambitiøst. Vi synes, vores er bedre, og derfor rækker vi hånden ud nu, sagde Jakob Ellemann-Jensen.
Det er særligt forholdene omkring beløbsgrænsen - det beløb, en udlænding mindst skal tjene årligt for at have lov at arbejde i Danmark - der skiller vandene.
De blå partier vil nemlig sænke grænsen mere, end regeringen vil. Samtidig vil de gøre ordningen permanent, hvorimod regeringen lægger op til en toårig periode.
Udover at præsentere sine egne bud, gjorde de blå partier det klart, at de ikke vil stemme for regeringens udspil, når det fremsættes.
De kræver nye forhandlinger.
Skal kunne justeres
Konkret vil de blå partier sænke beløbsgrænsen til 360.000 kroner permanent, så flere udlændinge får mulighed for at tage arbejde i Danmark. Dog skal ordningen kun gælde, når arbejdsløsheden er under 4,5 procent
Regeringen har lagt op til, at beløbsgrænsen sænkes til 375.000 i to år.
Den lavere beløbsgrænse skal desuden kun gælde for personer fra specifikke lande, hvis det står til de blå.
Det gjorde særligt Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, en dyd ud af at understrege.
- Det skal være udlændinge, som kommer fra lande, vi har god erfaring med. Dem, vi ved, der er store problemer med, skal den nuværende beløbsgrænse fortsat være gældende for, sagde hun.
Jakob Ellemann uddybede, at ordningen ikke vil gælde for borgere, der skal fremvise visum ved indrejse i Schengenområdet. Det er for eksempel Tyrkiet, Albanien og Syrien.
Ingen har et flertal
Det er vigtigt for mange af partierne på Christiansborg at lande en aftale om udenlandsk arbejdskraft. Der er nemlig hårdt brug for at øge arbejdsudbuddet. Ledigheden i Danmark er rekordlav, og virksomheder har i flere måneder skreget på flere hænder.
Udfordringen er lige nu, at hverken de blå partiers udspil eller regeringens udspil har et flertal bag sig.
Fredag landede regeringen en aftale med SF, de radikale, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti om '”Danmark kan mere I', der skal øge arbejdsudbuddet frem mod 2030. Her lykkedes det dog ikke at få et flertal bag delen om beløbsordningen, fordi Dansk Folkeparti er imod.
Efterfølgende har regeringen meldt ud, at de vil fremsætte forslaget i Folketinget, hvor de håber at få et flertal.
Men det afviser de blå partier blankt tirsdag.
- Jeg kan godt svare klart for fjerde gang. Vi kommer ikke til at stemme ja til regeringens udspil, sagde Jakob Ellemann-Jensen.
Vil have nye forhandlinger
Derfor opfordrer Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige nu kraftigt til, at regeringen indkalder til nye forhandlinger.
- Enten bliver vi indkaldt, ellers inviterer vi os selv til forhandlinger. For vi skal have gang i en dialog med regeringen igen. Det, de præsenterede i fredags, var halvt arbejde, sagde finansordfører Rasmus Jarlov (K)
Men I har jo allerede forhandlet med regeringen, og I blev ikke enige. Hvorfor skulle det ændre sig nu?
- Det var ikke muligt i sidste uge, fordi det hele skulle gå så hurtigt og hu hej. Det gider vi ikke, det er noget makværk. Vi vil gøre det ordentligt, svarede Alex Vanopslagh.
Over for TV 2 afviser finansordfører fra Socialdemokratiet Christian Rabjerg Madsen, at der vil komme nye forhandlinger. Ifølge ham er der ikke noget nyt i det, de blå partier fremlægger tirsdag.