Politik

DF har fået 738 nye medlemmer siden formandsvalget, men frafaldet lurer

Messerschmidt har foreløbigt plus på medlemskontoen, men flere DF'ere fortæller, at deres mangeårige medlemskab sidder meget løst.

Forsoningen udeblev, da Morten Messerschmidt søndag blev valgt som Dansk Folkepartis nye formand.

40 procent af de godt 800 stemmegivere stemte ikke bare på en anden end favoritten. Mange af dem satte deres kryds ved enten Martin Henriksen eller Merete Dea Larsen for at stemme direkte imod ham.

Derfor gjorde flere af hans modstandere i folketingsgruppen det da også klart, at de lige nu overvejer, om de skal vende Dansk Folkeparti og den nyudnævnte formand ryggen.

Vi vil have en, der kan gå ind i folks hjem med træsko

John Harpøth, byrådsmedlem i Holbæk

Men mens dele af folketingsmedlemmerne grubler, kan Messerschmidt foreløbigt prale med plus på medlemskontoen.

Partisekretær Steen Thomsen oplyser til TV 2, at der i skrivende stund er kommet 738 nye medlemmer til de i forvejen 9783, og at medlemstallet stiger minut for minut. Til gengæld har 50 medlemmer indtil videre trukket stikket.

Det er dog værd at bemærke, at Dansk Folkeparti siden sommeren 2021 har kørt en kampagne med gratis medlemskab. Der kan derfor argumenteres for, at det er markant lettere at klikke et gratis medlemskab hjem, end det er for mangeårige, betalende medlemmer at give afkald på deres.

For lidt medister og brun sovs?

De 50 afhoppere tæller blandt andre to stemmeslugere fra Holbæk, som i stedet stifter en ny lokalliste med byrådsmedlem John Harpøth i spidsen.

Dansk Folkeparti er vokset fra ham, skriver den ny lokallistestifter og tilføjer, at den nyvalgte ledelse mangler "folkeligt mandat og jordnær kontakt med vælgerne":

- Messerschmidt relaterer sig ikke med os herude på landet. Vi vil have en, der kan gå ind i folks hjem med træsko, og det kan Morten ikke, siger John Harpøth til TV 2.

Er der simpelthen for lidt medisterpølse og brun sovs over ham?

- Det skal jeg ikke kunne sige, men der mangler i hvert fald noget, som kan gøre, at han bliver folkelig. Det er Messerschmidt ikke herude i hvert fald.

Flere partier bejler

Noget tyder på, at flere lokale DF'ere kan være på vej ad samme sti som afhopperne fra Holbæk.

I minutterne efter Messerschmidts sejrstale søndag fortalte to medlemmer til TV 2/Fyn, at de overvejede at forlade partiet.

Nogle af os har allerede fået flere tilbud

Kim Welcher, folketingskandidat på Langeland

Hos Kim Welcher, folketingskandidat på Langeland, er frustrationen dagen derpå ikke blevet mindre. Han kalder sin nye formand "intetsigende" og beskylder ham for manglende selverkendelse og respekt:

- Igennem flere år har han forsøgt at dolke Kristian Thulesen Dahl i ryggen. Så det virker hult, at han siger, at der nu skal ro på. At han ønsker den tillid, han ikke selv kunne levere, siger Kim Welcher til TV 2.

I løbet af det seneste døgn har næstformanden i Langeland-kredsen talt med en række partifæller, som alle overvejer at opsige deres medlemskab. Flere har aftalt at mødes i løbet af ugen, og herfra er det Kim Welchers forventning, at antallet af udmeldelser vil begynde at stige.

- Jeg tror, der bliver en flugt fra partiet, og jeg har også selv svært ved at se, hvordan jeg skal kunne være i det her. Her i løbet af ugen har jeg truffet en beslutning om, hvad jeg skal bruge min fremtid på, siger han og tilføjer:

- Nogle af os har allerede fået flere tilbud. Andre sonderer, om de overhovedet skal blive i politik.

Heldigvis ikke stavnsbundne

Jack Odgaard, byrådsmedlem i Faaborg-Midtfyn, havde foretrukket Merete Dea Larsen som ny partiformand og forventer nu en decideret medlemsflugt.

Da TV 2 taler med ham mandag, har kampvalget endnu ikke helt nået at bundfælde sig, og Jack Odgaard fortæller, at han stadig har til gode at vende formandsvalget med sine kredsfæller.

Allerede før valget sagde du, at du ville overveje at forlade partiet, hvis Messerschmidt blev valgt. Bliver du?

- Så stort et flertal må fylde mere, end hvad jeg tror på. Jeg har ikke truffet beslutningen endnu, og jeg vil ikke smække med dørene eller svine nogen til. Men hvis ikke Morten Messerschmidt leverer, så er det heldigt, at vi ikke er stavnsbundne i Danmark, siger Jack Odgaard til TV 2.

Henriksen vil holde "fortrolige samtaler"

En anden, der lige nu afventer situationen, er Messerschmidts største konkurrent til formandsposten, Martin Henriksen. Han fortæller mandag til TV 2, at han vil bruge den kommende tid på "fortrolige samtaler".

- Så hører jeg, hvad de siger og tager stilling til, hvad der skal ske. Jeg kommer ikke til at tage stilling i dag, siger han.

Vil du fortsat bekæmpe Morten Messerschmidt internt i partiet?

- Jeg synes ikke, at jeg som sådan har bekæmpet nogle i partiet. TV 2 har selv vist en dokumentar, hvor Pia Kjærsgaard siger, at hun vil have mig ud af partiet, så man kan vel sige, at det nærmere er mig, der bliver bekæmpet.

Efter formandsopgøret søndag anerkendte den nyvalgte formand, at der var en "masse følelser lige nu, og at folk lige skal sunde sig". Samtidig lød det dog, at de 40 procent af de delegerede, der stemte imod ham, hurtigt må gøre op med sig selv, om de "er med eller ej".

- Spørgsmålet er i virkeligheden, om folk tror på, at jeg som person kan få forsonet alle de forskellige retninger, der har været i ledelsen, siger Morten Messerschmidt mandag til TV 2.