Politik

Blå partier truer med at blokere central del i jobreform – S tordner tilbage

Socialdemokratiets finansordfører slår fast, at det ikke er muligt for blå blok at blokere, men kun forhale aftalen.

For blot tre dage siden kunne finansminister Nicolai Wammen (S) stolt præsentere en "historisk" reformaftale, der skal øge arbejdsudbuddet med 12.000 personer frem mod 2030.

Men allerede nu er der skår i glæden.

Hverken Venstre, Det Konservative Folkeparti eller Liberal Alliance vil ifølge Børsen acceptere helt centrale dele af aftalen, blandt andet at dagpengesatsen for nyuddannede sænkes. Det skyldes, at de sparede penge er øremærket til at hæve dagpengesatsen for ledige.

- Vi kan simpelthen ikke acceptere, at Netto-medarbejderen får færre penge udbetalt end den dagpengemodtager, hun ekspederer, siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, til TV 2.

Hvordan kan de blå forhale en allerede vedtaget aftale?

En del af reformaftalen 'Danmark kan mere I', som blev indgået fredag, ændrer vilkårerne for et dagpengeforlig, der blev indgået i 2015. Det drejer sig blandt andet om sænkelse af dimittendsatsten.

En lavere dimittendsats vil derfor kræve, at forligspartierne accepterer ændringen, hvilket Venstre, de konservative og Liberal Alliance altså nu afviser.

Socialdemokratiets eneste mulighed er derfor nu at fremsætte et nyt lovforslag i Folketinget og indgå i en ny aftale. Den kan dog først træde i kraft efter Folketingsvalget, som senest skal finde sted i juni 2023.

Udsigten til en kæp i hjulet fra de blå partier får nu socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, til at stejle.

Han retter særligt en skarp kritik mod Troels Lund Poulsen, som han beskylder for at ”bluffe” og bruge tid på ”Christiansborg-fnidder” i stedet for at tage ansvar.

- Jeg synes, det er utilstedeligt, at erhvervslivet skal bøde for de blå partiers taktiske spil, siger Christian Rabjerg Madsen blandt andet til TV 2.

Et helt afgørende element

Ifølge TV 2s politiske analytiker er det en "aparte situation", at et flertal på Christiansborg har vedtaget en aftale, hvor dele måske ikke kan gennemføres.

Og det er da heller ikke ubetydelige elementer i aftalen, som blå blok vil forhindre.

Ifølge aftaleteksten skal dimittendområdet bidrage med over 7000 af de 12.000 fuldtidsbeskæftigede - knap to tredjedele af det samlede øgede arbejdsudbud.

Det her er ikke Christiansborg-fnidder fra vores side

Troels Lund Poulsen, finansordfører for Venstre

Christian Rabjerg Madsen erkender, at det vil have konsekvenser, hvis de blå partier holder fast.

- De tager en betydeligt del af arbejdsudbuddet som gidsel, og det synes jeg virkelig er ærgerligt og helt uforståeligt, siger han.

Finansordføreren understreger dog, at der er et flertal for aftalen, og derfor kan de blå partier ikke blokere den, blot forhale den til efter næste Folketingsvalg.

Det kan dog også være problematisk nok. At få flere i arbejde er nemlig et prestigeprojekt for regeringen, og så sent som i Mette Frederiksens nytårstale betonede hun vigtigheden af, at det lykkes:

- Vi mangler arbejdskraft. Og hvis ikke vi gør noget, så risikerer vi både at bremse fremgangen og spænde ben for den grønne omstilling, lød det.

Absurd at stemme imod

Christian Rabjerg Madsen er stadig optimistisk. Han tror nemlig, at Venstre, de konservative og LA ændrer mening.

- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at de blå partier ikke vil gøre det, som virksomhederne efterspørger, nemlig at sikre at vi får arbejdskraft til et arbejdsmarked, hvor der er så stort behov, siger han.

Ifølge ham er det "fuldstændig vanvittigt", at de blå vil stemme imod noget, de selv har "råbt og skreget på".

Det dårlige politiske håndværk ligger udelukkende hos Troels Lund Poulsen

Christian Rabjerg Madsen, finansordfører (S)

Det er da også korrekt, at blandt andet Venstre er for en lavere dimittendsats. Men partiet ønsker det ikke indført på regeringens præmisser, hvor det betyder forhøjet dagpengesats til ledige.

Og det kommer Venstre til at stå fast på, siger Troels Lund Poulsen.

- Det her er ikke Christiansborg-fnidder fra vores side. Det er derimod rigtig dårligt politisk håndværk, at regeringen ikke har sørget for at give os nogle indrømmelser, så de kunne sikre, vi støttede aftalen, siger han.

Den kommentar giver Christian Rabjerg imidlertid ikke meget for.

- Det dårlige politiske håndværk ligger udelukkende hos Troels Lund Poulsen, der igen er lykkedes med at holde Venstre uden for en stor politisk aftale, siger han.

Aftalen bliver til virkelighed

Men hvad så nu?

Christian Rabjerg fortæller, at Socialdemokratiet vil rette henvendelse til forligskredsen med henblik på, at få de borgerlige til at tilslutte sig aftalen.

Hvis ikke det sker, vil en nyt forslag blive fremsat i Folketingssalen, hvor finansordføreren forventer, at det vil blive vedtaget af et politisk flertal uden om Venstre, de konservative og LA.

- I så fald vil det ikke kunne træde i kraft før efter et Folketingsvalg, og det synes jeg er helt hen i vejret, men det må vi tage til den tid, siger han og tilføjer:

- De blå partier har stadig mulighed for at komme til fornuft. Det satser jeg på.