Thulesen Dahl sender stikpille til Pia K: Hun var ikke klar til at slippe magten
Pia Kjærsgaard kalder det "uværdigt", at Kristian Thulesen Dahl langer ud efter hende på den måde.
Pia Kjærsgaard var ikke klar til at give slip på formandsposten i Dansk Folkeparti, da hun i 2012 trådte tilbage til fordel for den nu afgående formand Kristian Thulesen Dahl.
Det siger han til TV 2 forud for det ekstraordinære landsmøde søndag, hvor partiet skal vælge en ny leder.
- Min oplevelse var, at hun stadig ønskede at være en reel leder af Dansk Folkeparti og styre rigtig mange ting, siger han.
I gode tider med vælgerfremgang voldte det ifølge Kristian Thulesen Dahl ikke de store problemer. Men i takt med at Dansk Folkeparti gik tilbage, og der skulle træffes svære beslutninger, var det ”lidt mere besværligt”.
Fik Martin Henriksen fyret
Et nyligt eksempel er, at Pia Kjærsgaard ønskede Martin Henriksen fyret fra Dansk Folkeparti, efter at han kom med nogle kritiske udtalelser om hende i forbindelse med et vælgermøde i Rørvig i oktober 2021.
Og her fik Pia Kjærsgaard sin vilje, fortæller Thulesen Dahl.
- Det var ikke en rar situation, men vi vurderede, at det var nødvendigt at fyre Martin Henriksen for at skabe ro forud for kommunalvalget.
- Det har været meget med mundvigene nedad
Ifølge den afgående formand har Pia Kjærsgaard ikke lagt skjul på sine frustrationer offentligt. Og bag kulisserne har det været svært at få hende til at se lyst på tingene.
- Det har været meget med mundvigene nedad. Og så er det bare svært at få en organisation til at tro på tingene igen, siger han.
Når ”støvet har lagt sig”, håber Kristian Thulesen Dahl dog, at de to eksformænd kan genfinde en god omgangstone.
- Vi har arbejdet sammen i 30 år, og vi skal kunne være ordentlige over for hinanden og behandle hinanden med respekt.
Vil ikke være en del af ledelsen
Over for TV 2 understreger Kristian Thulesen Dahl, at han vil være en mere tilbagetrukket eksformand, end Pia Kjærsgaard har været.
Han mener heller ikke, at hverken han eller Pia Kjærsgaard skal være en del af den nye ledelse.
- Det er os begge to. For jeg tror, at hvis en organisation, hvor der har været trakasseri undervejs, skal komme godt videre, handler det om, at vi accepterer som eksformænd, at så er der andre, der reelt styrer partiet, siger han.
Ifølge Kristian Thulesen Dahl vil han derfor efter søndagens formandsvalg have en samtale med den nyvalgte leder, om hvad hans rolle skal være i partiet.
"Uværdigt" at lange ud på den måde
Pia Kjærsgaard er - ikke overraskende - uenig med Kristian Thulesen Dahls udmelding om, at hun har spændt ben for hans formandskab. Det fortæller hun til TV 2 på årsmødet i Herning.
- Jeg tror, at Kristian er i gang med at lave sit eftermæle, og så skyder han skylden på mig. Det, synes jeg ikke, er fair, siger hun.
Hun går desuden i rette med, at hun ikke skulle være forberedt på og klar til at give stafetten videre til Thulesen Dahl i 2012.
- Jeg forberedte mig i årevis og gik længe med tanken om, at han skulle overtage. Så det er simpelthen ikke rigtigt.
Pia Kjærsgaard kalder det decideret "uværdigt", at Kristian Thulesen Dahl langer ud efter hende på den måde.
Hun understreger desuden endnu engang, at hun ønsker at være en del af ledelsen, hvis Morten Messerschmidt vinder valget.
Må ikke stemme om ny formand
Det historiske årsmøde, som finder sted i dag, bliver uden den afgående formand. I hvert fald i fysisk form. Mandag blev Kristian Thulesen Dahl nemlig konstateret smittet med coronavirus.
Derfor har han ikke det coronapas, som skal vises ved indgangen til Herning Kongrescenter, hvor det ekstraordinære landsmøde afholdes.
Thulesen Dahl kommer derfor til at deltage via livestream, men han kommer ikke til at kunne afgive en stemme, når han ikke er til stede fysisk.
Det manglende coronapas stoppede dog ikke Kristian Thulesen Dahl fra at møde op foran Herning Kongrescenter tidligere på dagen, og det var her, at kommentaren om Pia Kjærsgaard faldt.