Politik

Nu hedder han Morten, men hvad hedder DF's formand om 1,5 år?

Søndag sejrede Messerschmidt, men fra mandag venter hans virkelige udfordringer.

Størstedelen af salen brød ud i jubel og klapsalver, da Morten Messerschmidt tidligere søndag blev udråbt som ny formand for Dansk Folkeparti.

- Morten, Morten, Morten, kunne man blandt andet høre de forsamlede partifæller råbe i kor.

Dermed blev der sat et punktum i den valgkamp, der af flere er blevet beskrevet som både "beskidt", "ubehagelig" og "altødelæggende".

Men dramaet slutter ikke her.

Ifølge TV 2s politiske redaktør Hans Redder og politisk kommentator Søs Marie Serup venter der Morten Messerschmidt en umådelig svær opgave med at samle stumperne af Dansk Folkeparti.

- Det er en benhård verden, han træder ind i nu, og det bliver svært at få kabalen til at gå op, siger Søs Marie Serup.

Begge peger på, at der formentlig vil være nogle medlemmer, som forlader partiet i protest de næste dage eller uger.

Sådan fordelte stemmerne sig

828 delegerede afgav søndag deres stemme i Herning Kongrescenter ved DF's ekstraordinære årsmøde. 

Morten Messerschmidt: 499 stemmer

Martin Henriksen: 219 stemmer

Merete Dea Larsen: 107 stemmer 

3 stemmer var ugyldige, 0 blanke. 

Med 60,5 procent af stemmerne blev Morten Messerschmidt valgt i første runde. Det krævede over 50 procent - et absolut flertal. 

17 har meldt sig ud

Der gik da heller ikke mange minutter, fra Messerschmidt blev udnævnt som ny formand, til den første Folketingspolitiker meddelte sin utilfredshed.

- Jeg tror ikke på, at det kan lade sig gøre at samle DF med en formand, der har så dårlig en track-record. Det bliver umuligt at få DF til at være andet end et parti, der kæmper med møgsager, sagde Marie Krarup.

Og fra sundhedsordfører Liselott Blixt lød det:

- Nu skal jeg gøre op med mig selv, om jeg har energi til det her, eller er jeg nået dertil, hvor jeg lukker og slukker.

Allerede inden formandsvalget lød lignende trusler fra andre DF-medlemmer. Søs Marie Serup er spændt på, hvor mange der rent faktisk kommer til at gøre alvor af det.

- Nogle kommer til at se dumme ud, hvis de bliver i partiet efter det, de har sagt. Men det lever man nok med, hvis det er, siger hun.

Søndag aften fortæller partisekretær Steen Thomsen til TV 2, at 15 personer har forladt partiet, siden han blev valgt som ny formand. Samtidig har 155 meldt sig ind.

Folk fortsætter med at være uvenner

Hans Redder, TV 2s politiske redaktør

Stå bag mig, eller opsig jeres mandat

I sin sejrstale og i efterfølgende interviews med pressen betonede Morten Messerschmidt vigtigheden af at "samle partiet".

Selv er han optimistisk omkring, at det nok skal lykkedes.

- Nu skal vi se fremad. Jeg garanterer, at der ikke kommer nogle repressalier i forhold til, hvad der er sket den seneste tid, sagde han blandt andet.

Her refererede han formentlig til nogle af de mange stridigheder, der har været mellem ham og Martin Henriksen, læk til pressen og trusler om at forlade partiet, hvis han skulle blive formand.

Morten Messerschmidt gjorde det dog også klart, at han forventer, at medlemmerne står bag ham.

- Jeg forstår godt, at der er en masse følelser lige nu, og at folk skal lige sunde sig. Men man må også hurtigt gøre op med sig selv, om man er med eller ej, siger han.

Hvis Folketingsmedlemmerne ikke har planer om at støtte ham, vil han opfordre dem til at opsige deres mandat.

Samtidig fortæller Morten Messerschmidt, at eksempelvis gentagne læk til pressen kan føre til eksklusion fra partiet.

- Siger et og gør så noget andet

Ifølge Hans Redder kan det være en naiv og farlig strategi for Morten Messerschmidt at sige, han vil slå en streg over alle stridigheder.

- Det er svært at lykkedes med, fordi det gør man jo sjældent. Folk fortsætter med at være uvenner, siger han.

Det er ikke et utænkeligt, at Kofod bliver formand for DF om 1,5 år

Hans Redder, TV 2s politiske redaktør

Og noget tyder på, at den antagelse er korrekt. I hvert fald giver Martin Henriksen - Morten Messerschmidts fjende nummer et - ikke meget for hans forsonings-strategi.

- Jaja, altså nu kender jeg jo Messerschmidt og ved, at han ofte siger et og så gør noget andet, lød det grinende fra Martin Henriksen efter formandsvalget var afgjort.

Martin Henriksen har tidligere udtalt, at han forventer at blive ekskluderet, hvis Morten Messerschmidt skulle vinde formandsvalget. Det har Messerschmidt dog afvist blankt så sent som søndag.

Byrettens dom kan ændre alt

Ud over det bjerg af opgaver, der venter Morten Messerschmidt den kommende tid, truer særligt én ting i horisonten.

Byrettens dom i Meld og Feld-sagen.

Præcis, hvornår retssagen går i gang, eller hvad udfaldet bliver, vides ikke. Men det kan få afgørende betydning for Messerschmidts formandskab.

Det indrømmede han selv søndag.

- Hvis dommen bliver tilstrækkelig hård, kan det være nødvendigt at overgive formandsposten til Peter Kofod. Men det vil jeg lade hovedbestyrelsen afgøre, og jeg tror og håber ikke, det bliver aktuelt, sagde han.

I august blev Morten Messerschmidt dømt seks måneder betinget fængsel for dokumentfalsk og svig med EU-midler for cirka 100.000 kroner. Dommen blev senere ophævet og skal nu gå om.

Messerschmidt selv forventer klart at blive frifundet, men ifølge Hans Redder er det langt fra sikkert.

- Det er ikke et utænkeligt scenarie, at Kofod bliver formand for DF om 1,5 år, siger han.

En ting er dog sikkert: Dramaet fortsætter i Dansk Folkeparti. Og TV 2 følger det tæt.