Politik

Nu får baglandet magten i det topstyrede parti - kommentatorer forudser drama

Trækker en af kandidaterne sig i sidste øjeblik? Her er, hvad kommentatorerne holder øje med i søndagens formandskamp.

På forhånd kan det ligne en favoritsejr til Morten Messerschmidt over modkandidaterne Martin Henriksen og Merete Dea Larsen ved formandsvalget i Dansk Folkeparti (DF) i Herning søndag.

Men det kan blive et sandt drama alligevel. Det forudser Hans Redder, politisk redaktør på TV 2.

- De fleste DF-ere, jeg har snakket med, mener, at Morten Messerschmidt er favorit til at vinde. Men det kan godt gå hen at blive spændende af flere årsager, siger Hans Redder.

En af de årsager er ifølge ham, at DF's bagland ikke er vant til indflydelse i det traditionelt topstyrede parti.

TV 2 har talt med tre politiske kommentatorer, der peger på flere afgørende elementer i søndagens formandskamp:

  • Hvad sker der, når baglandet får magten?
  • Trækker en af kandidaterne sig?
  • Hvem støtter Kristian Thulesen Dahl?
  • Kommer der tegn på forsoning?
  • Vil Pia Kjærsgaard træde i baggrunden?

Hvad gør baglandet?

Søndag får flere hundrede af dem - der ventes over 900 delegerede til det ekstraordinære årsmøde i Herning Kongrescenter - lejlighed til at stemme på deres favorit.

- Det er også historisk. Det er tredje gang, at medlemmerne skal vælge formand, og det er første gang, at de skal vælge en formand, som ikke er blandt stifterne af partiet, siger Søs Marie Serup, politisk kommentator på TV 2 NEWS.

I 1996 blev Pia Kjærsgaard enstemmigt valgt til partiets første formand, og i 2012 blev hun afløst af Kristian Thulesen Dahl, der også blev valgt enstemmigt. Nu skal partiets nye formand for første gang vælges ved en kampafstemning.

Morten Messerschmidt er måske favorit, men selvom 32 af partiets 98 lokalformænd overfor TV 2 har tilkendegivet, at de stemmer på Morten Messerschmidt, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at de delegerede stemmer på samme måde som deres lokale formand, påpeger Hans Redder.

- Det kan også få betydning, at der er hemmelig afstemning. Messerschmidt-lejren har sagt, at de har op imod 400 stillere - men det betyder ikke nødvendigvis, at de også stemmer på Messerschmidt allesammen, siger han.

For Morten Messerschmidt vil det være vigtigt at vinde formandsvalget allerede i første runde, vurderer den politiske redaktør.

Det kræver, at han får over 50 procent af stemmerne. Gør han ikke det, skal de delegerede stemme igen. Formanden skal så vælges i anden runde blandt de to kandidater, der fik flest stemmer i første runde.

- Noget af det, jeg er spændt på, er, om Messerschmidt kan vinde allerede i første runde. Hvis ikke han kan det, vil hans modstandere kunne sige, at han sidder på et svagere mandat, siger Hans Redder.

Trækker en af kandidaterne sig?

For Messerschmidts modstandere er en af udfordringerne, at der er to kandidater med nogenlunde de samme holdninger: Martin Henriksen og Merete Dea Larsen.

- Det undrer jeg mig over. Og jeg ville ikke blive forbavset, hvis en af dem trækker sig inden afstemningen i morgen, siger Søs Marie Serup.

Tidligere har en fjerde kandidat i formandskapløbet, Erik Høegh-Sørensen, trukket sig med den begrundelse, at han vil styrke kampen mod Messerschmidt.

Hvis enten Merete Dea Larsen eller Martin Henriksen trækker deres kandidatur inden afstemningen i morgen, bliver der ikke mere end én afstemningsrunde.

Hvem støtter Kristian Thulesen Dahl?

Selve proceduren i Herning søndag kan også få indflydelse på valget, forudser Hans Redder.

Det ekstraordinære årsmøde starter med en tale af den afgående formand Kristian Thulesen Dahl. Da han er smittet med coronavirus og ikke kan være til stede, vil det ske via et videolink.

- Det er vigtigt, om den tale er forsonlig - eller om man mellem linjerne kan høre, hvem Kristian Thulesen Dahl selv støtter, siger Hans Redder.

Eftersom han ikke deltager, har Kristian Thulesen Dahl ikke selv stemmeret ved valget, hvor der ikke kan stemmes via fuldmagter.

Det betyder, at to andre indflydelsesrige DF-ere, gruppeformand Peter Skaarup, der har meldt afbud på grund af dødsfald i familien, samt udenrigsordfører og tidligere næstformand Søren Espersen, der er sygemeldt, heller ikke kan stemme. Heller ikke de to har tilkendegivet, hvilken kandidat de støtter.

Kommer der tegn på forsoning?

Hvis Morten Messerschmidt vinder, kan sejrens størrelse få stor betydning for, om han vil vise vilje til forsoning med dem, der har truet med at forlade partiet, mener Noa Redington, politisk kommentator på TV 2 NEWS.

- Den nye formand skal vælge, om vedkommende vil tage en konflikt eller prøve at samle partiet.

Uanset, hvem der står tilbage som sejrherre og ny formand for Dansk Folkeparti søndag eftermiddag, er stridighederne i DF ikke overstået med valget af en ny formand, mener Noa Redington.

- Det eneste, man kan sige med meget stor sikkerhed, er, at det ikke slutter her. De stridigheder, der er i DF, handler om personlige relationer, og de er opbygget gennem mange år. Det vil tage flere år - og måske flere formænd - før det er slut, siger han.

Vil Pia Kjærsgaard træde i baggrunden?

Og det sidste store spørgsmål handler om partiets moder: Pia Kjærsgaard.

Kristian Thulesen Dahl har opfordret Pia Kjærsgaard til at træde et skridt tilbage - og det har hun erklæret sig parat til.

- Da jeg hørte Kristians udmelding i medierne i morges – for jeg vidste ikke, at den kom – tænkte jeg, at det var måske en god ide, at begge forhenværende formænd tager et skridt tilbage, har Pia Kjærsgaard sagt.

Og lige præcis det vil Noa Redington også holde øje med:

- Det er spændende at se, om Pia Kjærsgaard skal være en del af ledelsen, siger han.