Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti
Med 499 stemmer ud af 825 blev der kåret en klar vinder ved Dansk Folkepartis ekstraordinære årsmøde i Herning.
Dansk Folkepartis medlemmer har netop valgt partiets nye formand. Det blev Morten Messerschmidt, der skal lede partiet fremover.
Han blev valgt af partiets medlemmer ved et ekstraordinært årsmøde i Herning Kongrescenter.
831 stemmeberettigede delegerede deltager i årsmødet, og derudover deltager de bornholmske delegerede via link.
For at blive udråbt som vinder af afstemningen skulle man opnå mere end halvdelen af de delegeredes stemmer. Og det må man sige, at Morten Messerschmidt gjorde. Han fik 499 af de 825 gyldige stemmer.
Hans stærkeste konkurrent, Martin Henriksen, fik 219 stemmer, mens Merete Dea Larsen fik 104 stemmer.
- Tusind tak for bifaldet og den meget varme tillidserklæring, siger Morten Messerschmidt fra scenen, hvor hans partifæller netop har klappet ham taktfast ind, mens de råbte "Morten, Morten, Morten".
Lover plads til alle
Efter en usædvanligt beskidt valgkamp forsikrer den nye formand, at det nu er tid til at hele partiet og komme videre sammen.
- Der vil være plads til alle. Der vil ikke komme repressalier for, hvad der er sket i den tid, der er gået. Nu skal vi videre sammen, siger Morten Messerscmidt.
Som sin første gerning som ny formand udråber han de tre partistiftere Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Poul Nødgaard som æresmedlemmer af Dansk Folkeparti.
Der var ikke megen tvivl om, hvem der havde størst opbakning i kongressalen, da de tre kandidater hver især motiverede deres kandidatur.
Der var vedholdende - stående - klapsalver, da Morten Messerschmidt indtog scenen, såvel som da han forlod den, som klart overgik de klapsalver, der blev tildelt både Martin Henriksen og Merete Dea Larsen.
Da sidstnævnte gik på talerstolen, så mange det ligefrem som et godt tidspunkt at søge mod salens udgange for at tage en toilet- eller rygepause.
Tre meget forskellige kandidater
Hun talte ellers direkte til medlemmerne i salen og lovede dem, at de med hende som formand vil komme til at mærke, hvor vigtige de er for Dansk Folkeparti.
- Jeg er ikke sovset ind i magtkampene på Christiansborg. Jeg er jeres stemme. Og jeg vil kæmpe jeres sag, forsikrede hun og lovede “mere direkte adgang til ledelsen” og en formand uden “rundsave på albuerne og beskidte tricks”.
Martin Henriksen derimod lovede topstyring, kant og skarphed.
- Vi siger fra overfor Ellemann-typerne og de svigagtige socialdemokratier, for de siger et og gør det modsatte. Vi skal have hovedet ud af busken og videre. Jeg vil til kamp mod ekstreme imamer, forstyrrende elementer og tossede radikale. Vi skal bevare Danmark dansk – det er derfor, vi er her, kære venner, sagde han blandt andet.
Han leverede også en bredside mellem linjerne til unavngivne andre kandidater, der efter hans mening skaber alliancer og splid. Hvis man vil have sådan en formand, skal man i hvert fald ikke stemme på ham, understregede han.
- Vi har lært lektien
Morten Messerschmidt gik en tredje vej i sin tale. Han erkendte, at han har begået fejl og italesatte dermed svindelsagen, som hans modstandere ikke har misset en chance for at nævne den seneste tid.
- Men ved I hvad? Det vigtige er ikke, om vi går igennem livet som et fejlfrit dydsmønster. Det vigtige er, om man tør erkende fejlene og stå ved dem. Jeg tør godt sige, at jeg i dag er en bedre politiker og sikkert også et bedre menneske - det er sikkert meget godt - end da jeg blev valgt første gang. Selvfølgelig. Derfor skal vi åbent turde tale om, hvad vi gør forkert, sagde han.
Han vil sige klart til vælgerne, der har mistet tilliden til Dansk Folkeparti, at partiet har forstået, hvad der er gået galt. Det var blandt andet en fejl, lod han vide, at partiet ikke gik med i regeringen, da muligheden bød sig efter valget i 2015, hvor Dansk Folkeparti blev det største parti i blå blok med 37 mandater.
Dansk Folkeparti skulle også have væltet Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, da han indgik den omdiskuterede Marrakesh-aftale.
- Vi har lært lektien, lovede han.
Dansk Folkeparti skal være "Danmarks ægte folkeparti", sagde han.
- Om man er til franske vine eller til fadbamser. Til laksko eller sneakers eller crocs.
Formandskandidat sammen med Peter Kofod
41-årige Messerschmidt har indtil nu været næstformand for Dansk Folkeparti og er i øjeblikket klima-, energi- og kulturordfører samt Europarådsordfører.
Han har været medlem af Folketinget ad to omgange – først fra 2005 til 2009 og igen fra valget i 2019.
I perioden fra 2009 til 2019 var han medlem af Europa-Parlamentet. Og ved valget i 2014 fik han 465.758 personlige stemmer, hvilket er det højeste antal personlige stemmer en dansk politiker nogensinde har fået.
Morten Messerschmidt stiller op til formandsvalg i Dansk Folkeparti i et fælles kandidatur, hvor Peter Kofod, der er medlem af Europa-Parlamentet, skal være næstformand.
Messerschmidt har hele vejen igennem været vurderet som favorit til formandsposten. Den store udfordring for ham har dog været sagen om svindel med EU-midler, der stadig spøger, fordi sagen skal gå om i byretten.
Videre sammen
- Nu håber vi på fred og fordragelighed, siger Lise Svendsen fra Gram.
Hun er "så bange" for at blive smittet med corona, fortæller hun. Men hun ville alligevel ikke blive hjemme fra årsmødet. Dertil var det for vigtigt at komme og stemme på Morten Messerschmidt i dag.
Laila Poulsen, lokalformand for Dansk Folkeparti i Billund, vidste ikke, hvem hun ville stemme på, da hun kom til årsmødet.
Men da det hele er forbi siger hun alligevel, "det er okay" og trækker lidt på skuldrende, selvom hun endte med at stemme på en anden kandidat end Morten Messerschmidt.
Du tror, I kan komme videre sammen nu?
- Ja, det skal vi.