Politik

Fremtrædende DF'ere overvejer deres medlemsskab: - Nu giver jeg det et par uger

Der er nogle skår, der skal klinkes i Dansk Folkepartis folketingsgruppe.

Valget af Morten Messerschmidt som ny formand kan blive vejen til enden i Dansk Folkepartis folketingsgruppe for flere kendte ansigter.

Partiets sundhedsordfører Liselott Blixt meldte klart ud inden årsmødet, at hun bakkede op om formandskandidaten Merete Dea Larsen og overvejede at forlade partiet, hvis det ikke blev udfaldet af søndagens valg.

Efter valget siger hun "stort tillykke til Morten", men lægger ikke skjul på, at hun er meget spændt på at se, hvordan det kommer til at gå. Særligt om Morten Messerschmidt evner at samle det splittede parti igen.

- Det er svært at vide. Nu giver jeg det et par uger, så skal jeg se; har jeg energi til det her, eller er jeg nået dertil, hvor jeg slukker og lukker, siger hun.

Du virker ikke som en, der har den energi?

- Nej, jeg synes, det har været en svær tid med de læk, der har været, og den måde, man har kritiseret partiet på fra nogle af medlemmerne selv, samtidig med at vi har haft en coronaindsats. Det tager lidt af den energi, man skal have som politiker, lyder det fra Liselott Blixt, inden hun forlader kongrescentret.

Krarup håber på Støjberg

Selvom Messerschmidt har vundet valget overbevisende, er der stadig cirka 40 procent af Dansk Folkepartis medlemmer, som ikke stemte på ham.

Hvis Inger Støjberg opretter et parti, hvor jeg kan se mig selv i programmet, så vil jeg foretrække det

Marie Krarup, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti

Udover Liselott Blixt har flere andre folketingsmedlemmer sagt, at de overvejer at forlade Dansk Folkeparti, hvis Messerschmidt blev ny formand. Han håber dog, at de vil "blive og kæmpe for partiet", lyder det fra Morten Messerschmidt, der vil gøre det "attraktivt at blive".

En af hans argeste kritikere er Marie Krarup. Hun har tydeligt erklæret sin opbakning til Martin Henriksen og ærgrer sig derfor også over medlemmernes valg.

Hun siger lige ud, at hun hverken tror på Morten Messerschmidt eller på partiets fremtid med ham som leder.

- Hvis Inger Støjberg opretter et parti, hvor jeg kan se mig selv i programmet, så vil jeg foretrække det. For det, tror jeg, kan overleve. Men jeg tror ikke på et parti, som skal snakke Meld- og Feld og retssag, og som har en leder, som er kommet til magten via konspirationer og modarbejdelse af den tidligere ledelse. Det, tror jeg ikke på, kan fungere, siger hun.

Indtil den nyligt dømte Inger Støjberg opretter et parti - hvilket der endnu ikke er nogen meldinger om - står det hele "lidt åbent" for Marie Krarup. Indtil det måske/måske ikke sker, vil hun passe sit arbejde i Dansk Folkeparti og "kæmpe for de nationalkonservative værdier", som hun er valgt til.

Marie Krarup har allerede meddelt, at hun ikke genopstiller ved næste valg.

Varsler en mere konsekvent ledelsesstil

På et pressemøde bliver den nyvalgte formand spurgt om den kritik, Marie Krarup kommer med.

Hvor længe kan du leve med, at dele af din folketingsgruppe ikke støtter dig?

- Jeg forstå godt, at der er en masse følelser. Folk skal lige sunde sig. Men så må man også hurtigt gøre op med sig selv, om man er med eller ej, siger han.

Ambitionen for den nyvalgte formand er at samle den 16 mand store folketingsgruppe. Men han vil føre en mere konsekvent ledelsesstil, end folketingsgruppen har set de senere år, varsler han.

Han vil slå hårdt ned på det, hvis DF-medlemmer kommer med kritik andre steder end internt i partiet.

- Hvis jeg ser et mønster af, at det bliver ved, vil jeg række en myndig henvendelse og sige, at det skal stoppe, siger Morten Messerschmidt.

Ellers vil det få konsekvenser - som eksempelvis eksklusion, lyder det.

Plads til alle?

Under de seneste ugers valgkamp har der været flere læk til pressen. Eksempelvis kom Ekstra Bladet i besiddelse af en lydfil fra et gruppemøde i oktober 2019, hvor Morten Messerschmidt kaldte Nye Borgerliges formand Pernille Vermund for en "led kælling".

Martin Henriksen er gentagne gange blevet kritiseret for at undsige partilinjen offentligt. Det kostede ham i november sin konsulentstilling i partiet.

Han har allerede udtalt, at han har en klar forventning om at blive ekskluderet, hvis Morten Messerschmidt skulle vinde formandsvalget. Det har Messerschmidt dog afvist blankt.

- Der vil være plads til alle. Der vil ikke komme repressalier for, hvad der er sket i den tid, der er gået. Nu skal vi videre sammen, lød det som noget af det første i Morten Messerschmidts tale, da han netop var blevet valgt.

Men Martin Henriksen er ikke så sikker.

- Altså, det må vi jo se.

Martin Henriksen vil ikke fortælle, hvilke tanker han gør sig om sin fremtid i Dansk Folkeparti.

Det nordjyske folketingsmedlem Bent Bøgsted har også givet udtryk for, at han kan være på vej ud af DF, hvis ikke Martin Henriksen blev ny formand. Han er dog ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelser.

Formandsvalg lokker nye medlemmer til

Hans Kristian Skibby støttede også Martin Henriksen. Søndagens formandsvalg får ham dog ikke til at genoverveje sin fremtid i partiet.

- Hvis du spørger, om jeg skulle være på vej andre steder hen, så vil jeg sige absolut nej. Det er jeg ikke, fastslår han.

- Der er nogle skår, der skal klinkes, og nogle folk, der skal lære at samarbejde bedre. Den opgave ligger hos den nye formand, uanset hvem det var blevet. Det bliver selvfølgelig spændende at se.

Siden eftermiddagens valgresultat stod klart, har 17 medlemmer indtil videre forladt Dansk Folkeparti, mens 155 har meldt sig ind.