Politik

Pia Kjærsgaard kalder trusler "utilstedelige" og giver Thulesen Dahl ansvaret

Det er knap et årti siden, at Kristian Thulesen Dahl blev DF-formand, og han har ikke styret partiet godt nok, mener Pia Kjærsgaard.

Der er kaos i Dansk Folkeparti.

Det konstaterer partistifter og tidligere formand, Pia Kjærsgaard, som maner til besindighed inden årsmødet på søndag, hvor der skal vælges ny formand.

Og kaosset kommer af Kristian Thulesen Dahls håndtering af situationen, siger hun nu til TV 2.

- Han indledte jo med at bede om ro og orden og værdighed, og det ville han være bannerfører for. Det er så ikke sket, men det kan han nå endnu, lyder det.

Tre af Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer har truet med at forlade partiet, hvis næstformand Morten Messerschmidt får magten. Han er den kandidat, som blandt andre Pia Kjærsgaard bakker op om.

Truslerne kommer fra integrationsordfører Marie Krarup, sundhedsordfører Liselott Blixt og beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

Partistifteren mener, at de - ifølge hende - uacceptable trusler er Kristian Thulesen Dahls ansvar.

- Jeg er overbevist om, at Kristian har stor indflydelse på dem, der vil forlade partiet. Det (truslerne, red.) er uanstændigt.

Thulesen: Kjærsgaard skal ikke i ledelsen

Tidligere fredag sagde Kristian Thulesen Dahl i Radio4, at hverken han eller Pia Kjærsgaard bør være en del af partiets bestyrelse, efter der bliver valgt ny formand.

- Vi skal lade andre køre butikken videre nu, sagde han.

Tidligere på måneden sagde Kjærsgaard i Berlingske, at hun peger på Morten Messerschmidt som formand af partiet, og at hun gerne ville i ledelsen sammen med ham.

Men fredag melder hun ud, at hun er villig til at droppe en plads i en kommende ledelse, hvis det kan skabe ro i partiet.

- Da jeg hørte Kristians udmelding i medierne i morges – for jeg vidste ikke, at den kom – tænkte jeg, at det var måske en god ide, at begge forhenværende formænd tager et skridt tilbage.

Men hvis hun skal trække sig, forventer hun også, at der kommer ro i partiet, tilføjer hun.

- Der er indtil videre tre folketingsmedlemmer, der overvejer at gå, hvis Morten Messerschmidt bliver formand. Det er uacceptabelt og utilstedeligt. Man retter sig efter de delegerede på søndag.

Kristian Thulesen Dahl er formand for partiet indtil på søndag, og Pia Kjærsgaard mener, at han er nødt til at tale med de tre folketingsmedlemmer.

Har tabt fire valg

Det er knap et årti siden, at Pia Kjærsgaard overlod sit hjertebarn i hænderne på Kristian Thulesen Dahl, og det er ikke gået godt med ham ved roret, mener hun.

- Jeg overdrog partiet i rigtig god stand i 2012 på en god, værdig måde. Alt gik godt, men så var det, som om der blev slappet for meget af, og så gik det ikke godt, siger hun.

I 2015 fik Dansk Folkeparti en historisk valgsejr, da de ved folketingsvalget fik 21,1 procent af stemmerne og blev det næststørste parti på Christiansborg.

Men siden har det været skuffelse på skuffelse, og både til Europa-Parlamentsvalget og folketingsvalget i 2019 blev partiet mere end halveret.

Kommunalvalget i 2017 var også en stor skuffelse for partiet, der gik tilbage med 1,3 procent, men det blev det seneste kommunalvalg i november 2021, der slog sømmet i kisten.

Her mistede partiet 60 procent af sine byrådsmedlemmer.

Derfor er det også vigtigt at huske, hvad der er skyld i de tabte valg, mener Pia Kjærsgaard.

- Det er fire tabte valg, og det skal vi ikke glemme. Kristian tog konsekvensen af det, og respekt for det, men man skal huske, at det gik rigtig, rigtig skidt, og det har skabt mange frustrationer. Også hos mig.

Nu står vi her cirka to døgn, før det går løs til jeres årsmøde i Herning, og nu siger du kort tid før, at du alligevel ikke vil være en del af ledelsen. Når du ser på dit parti, hvad tænker du så?

- Det er kaos. Det kan jeg lige så godt sige. Der er ikke nogen grund til at skjule det. Det er jeg ked af, og det ved jeg, at rigtig mange i partiet er ulykkelige over.