Politik

Martin Henriksen gider ikke klima og Metoo: - Det er hysteri

Der er to dage til, at Dansk Folkeparti skal vælge ny formand. Morten Messerschmidt og Martin Henriksen ser ud til at være favoritter.

To af Dansk Folkepartis tre formandskandidater trådte fredag igen ind i valgarenaen, da Martin Henriksen og Merete Dea Larsen tørnede sammen i debat på TV 2 NEWS.

Her var budskabet fra Martin Henriksen klart: Dansk Folkeparti skal ikke være et klimaparti.

- Den der idé om, at lille Danmark kan komme rendende og redde jordkloden, tror jeg ikke på, sagde Martin Henriksen.

Hvis han bliver formand, vil han derfor sørge for, at Dansk Folkeparti holder sig langt væk fra grøn klimapolitik, lød det.

Merete Dea Larsen ønsker modsat Martin Henriksen derimod, at partiet skal gå mere ind i klimapolitik.

Udover Mereta Dea Larsen og Martin Henrik er Morten Messerschmidt også kandidat til formandsposten. Men sidstnævnte ønskede ikke at deltage i tv-debatten, da han mener, at formandskampen er løbet løbsk.

Vil styre uden om MeToo

Foruden at trække sig fra klimadebatten sagde Martin Henriksen ligeledes, at MeToo-debatten er gået for vidt.

Han kaldte MeToo-bevægelsen for hysteri og sagde, at Dansk Folkeparti heller ikke burde gå ind i den debat.

Også her var hans kvindelige modstander, Merete Dea Larsen, uenig. Hun vil gerne have Dansk Folkeparti til at være en del af MeToo-debatten.

Ifølge hende har Dansk Folkeparti brug for et fornyet kvindesyn, blandt andet fordi der i hendes optik ikke er plads til mange kvinder i partiet.

- Hvis man som kvinde udtaler sig om den slags ting, er man et offer. Og jeg er ikke et offer. Jeg er en kvinde, der tør at stå ved mine holdninger, sagde Merete Dea Larsen.

Det har dog ingen gang på jorden, svarede Martin Henriksen. Han pegede på, at partiet blandt andet har en kvindelig personalechef, Jeanie Nørhave.

- Det er en underlig diskussion. Det er personlighed, der skal afgøre det. Og så kommer der i nogle tilfælde lidt flere mænd, og i andre tilfælde flere kvinder, sagde han.

Stor uenighed blandt kandidater

Når Dansk Folkeparti skal finde deres formand til årsmødet i Herning søndag, skal 50 procent af stemmerne lande hos den samme kandidat.

Hvis ikke det sker, skal formandsvalget videre til en anden runde, som ultimativt kan det betyde, at kandidaterne må stemme på en anden end sig selv.

- Jeg kommer i hvert fald ikke til at anbefale nogen at stemme på Messerschmidt, konstaterede Martin Henriksen, mens Merete Dea Larsen ikke ønskede at sige, hvor hun ville stemme.

Hvad skal DF?

Uenigheden mellem de to deltagere i debatten var også gældende i spørgsmålene om partiets politik – herunder førnævnte spørgsmål om klima og MeToo.

Lidt enighed fandtes i udlændingepolitikken, som skal være stram, men hvor Martin Henriksen ville skrue helt op for stramningerne, mente Merete Dea Larsen, at mindre kunne gøre det.

Dansk Folkeparti skal ifølge Martin Henriksen være et klart defineret borgerligt parti, som ikke vil arbejde med Socialdemokratiet under nogen omstændigheder.

Merete Dea Larsen ønsker derimod at søge mere mod midten og arbejde bredt med andre partier.

Og det vidner om, at de to kandidater også er de politisk mest forskellige, mener politisk redaktør hos Altinget Esben Schjørring.

- Lige mellem de to er spændet størst – både stilmæssigt og indholdsmæssigt. Henriksen går mere i retningen af et protestparti, hvor Merete Dea Larsen er mere pragmatisk, siger Esben Schjørring.

Det er Jesper Vestergren, politisk analytiker hos TV 2, enig i.

- Merete Dea siger for eksempel, at hun gerne vil søge indflydelse ved at være inde på midten af dansk politik, hvor Henriksen vil være et hardcore blåt parti.

Formandsvalg søndag

Der er to døgn til, at Dansk Folkeparti skal vælge ny formand, efter at Kristian Thulesen Dahl har haft magten i knap ti år.

Det har været en dramatisk valgkamp, hvor skjulte optagelser og mudderkast har fyldt meget.

Partiets stifter Pia Kjærsgaard og afgående formand Kristian Thulesen Dahl har også begge blandet sig og givet udtryk for, at diskussionerne er gået for vidt.

Således opfordrede Thulesen Dahl i Radio4 Pia Kjærsgaard til at holde sig væk fra ledelsen i partiet efter formandsvalget.

- Vi skal lade andre køre butikken videre nu, sagde han.

Fredag sagde Pia Kjærsgaard så til TV 2, at hun er villig til at droppe en plads i den kommende ledelse, men at Kristian Thulesen Dahl også skulle tage ansvar og skabe ro i partiet.

- Jeg er overbevist om, at Kristian (Thulesen Dahl, red.) har stor indflydelse på dem, der vil forlade partiet. Det (trusler om at forlade partiet, red.) er uanstændigt, lød det. Hun tilføjede:

- Der er indtil videre tre folketingsmedlemmer, der overvejer at gå, hvis Morten Messerschmidt bliver formand. Det er uacceptabelt og utilstedeligt. Man retter sig efter de delegerede på søndag.

De tre folketingsmedlemmer, der har truet med at gå af, hvis Messerschmidt bliver formand, er integrationsordfører Marie Krarup, sundhedsordfører Liselott Blixt og beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.