Første måling med Moderaterne er dårligt nyt for Venstre

Moderaternes indtog tipper magtbalancen mellem rød og blå blok, viser Megafon-måling.

Hvis danskerne gik til valg i morgen, ville Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, akkurat få stemmer nok til at blive valgt ind i Folketinget.

Det viser en ny måling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.

Her står Moderaterne til 2,2 procent af stemmerne, hvilket er 0,2 procentpoint over spærregrænsen.

Derfor er Moderaterne med i målingen

Normalt medtager Megafon kun opstillingsberettigede partier i sine meningsmålinger, men denne gang er der gjort en undtagelse med Moderaterne.

Det skyldes, at partiet allerede i november havde indsamlet det tilstrækkelige antal vælgererklæringer for at blive opstillet til Folketinget.

Derfor har TV 2/Politiken og MEGAFON har vurderet, at det på nuværende tidspunkt vil være misvisende at se helt bort fra, at Moderaterne nu må anses for at være en reel del af det partipolitiske landskab.

I målingen svarer 2,2 procent af de adspurgte, at de vil stemme på Moderaterne. Det tal er forbundet med en statistisk usikkerhed på 0,7 procentpoint. Det beyder, at partiet er målt til minimum at få 1,5 procent af stemmerne og maksimalt 2,9 procent. 

Samtidig viser målingen, at afstanden mellem Det Konservative Folkeparti og Venstre er blevet endnu større.

Med 18,8 procent, en fremgang på 0,6 procentpoint, har de konservative faktisk aldrig stået stærkere i en Megafon-måling.

Venstre derimod står med 11,6 procent af stemmerne til den største tilbagegang af alle partier. Samlet går Venstre 2,3 procentpoint tilbage i forhold til seneste måling.

Målingen er foretaget fra 10. til 20. januar med 2015 respondenter. Der skal som altid tages forbehold for statistiske usikkerheder. Derudover bør det nævnes, at netop Venstre og Det Konservative Folkeparti svinger meget i målinger lige nu.

I en måling fra Berlingske, der viser det vægtede gennemsnit fra en række analyseinstitutter, står Venstre til 16,8 procent, mens de konservative står til 15,1 procent.

Løkke stjæler vælgere fra Venstre

Venstres tilbagegang kan tilskrives flere ting. En af dem er Moderaternes indtog på den politiske scene.

Målingen viser således, at tre ud af fire, der nu vil stemme på Moderaterne, stemte på Venstre ved Folketingsvalget i 2019.

Lars Løkke Rasmussen var da også Venstres helt store stemmesluger ved valget med 40.745 personlige stemmer.

Lyn-analyse

Målingen er moderat godt nyt for Moderaterne. Den viser, at der er en vis efterspørgsel blandt vælgerne for det projekt og de politiske ideer, Løkke har præsenteret.

Til sammenligning er de andre partier, der også skal på stemmesedlen for første gang - Frie Grønne og Veganerpartiet - ikke i nærheden af at være over spærregrænsen.

Vi mangler stadig svar på, hvem der stiller op for partiet – udover Løkke selv.

Men når jeg ser denne måling og samtidig ved, at Løkke tidligere har vist, at han er dygtig til at føre valgkamp, vil jeg vurdere, at Moderaterne har gode chancer for at komme i Folketinget.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen om Moderaternes resultat i Megafon-målingen. Han ønsker ikke at udtale sig, før Moderaterne "officielt er et parti". Det sker 5. juni på Grundlovsdag, hvor partiprogrammet formelt lanceres.

Dele af partiets mærkesager er der dog løftet sløret for. Dem kan du læse mere om her.

Tipper magtbalancen

Løkkes entré har også skubbet til magtfordelingen mellem blokkene.

Sidste måling viste dødt løb, men nu står rød blok til 50,7 procent af stemmerne, mens blå blok står til 47 procent.

De resterende 2,3 procent tilhører Moderaterne, som ikke vil tilslutte sig hverken den ene eller anden blok.

Rød bloks samlede tilslutning er stort set identisk med forrige måling. Internt i rød blok er det mest bemærkelsesværdige en fremgang på 1,5 procentpoint til Det Radikale Venstre.