Politik

Flertal blandt DF-vælgere foretrækker Messerschmidt, viser Megafon-måling

Opbakningen til Messerschmidt afspejler sig ligeledes i en rundringning, TV 2 har lavet til partiets lokalformænd.

Hvem skal overtage stafetten for nuværende DF-formand Kristian Thulesen Dahl?

Det bliver afgjort ved et kampvalg på søndag. Nu viser en måling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, at et flertal blandt DF-vælgere foretrækker Morten Messerschmidt.

54 procent af de 154 respondenter i undersøgelsen, der stemte på Dansk Folkeparti ved folketingsvalget i 2019, har svaret, at Messerschmidt er den, som kan sikre DF det bedste resultat som formand ved næste folketingsvalg.

12 procent svarer Martin Henriksen, 9 procent Merete Dea Larsen og 24 procent ved ikke. 1 procent har svaret Erik Høgh-Sørensen, der forleden trak sig som kandidat.

På tværs af partitilhørsforhold er Morten Messerschmidt også den kandidat, som flest peger på.

Således svarer 38 procent, at han er den kandidat, der kan sikre DF det bedste resultat ved næste valg. 10 procent svarer Martin Henriksen, 9 procent Merete Dea Larsen, 1 procent Erik Høgh-Sørensen, og 42 procent svarer "ved ikke".

Undersøgelsen er gennemført mellem 10. og 20. januar 2022 med 2015 respondenter i alt.

Bagland foretrækker også Messerschmidt

Samme tendens ses i Dansk Folkepartis bagland.

TV 2 har foretaget en rundringning til samtlige 98 lokalformænd for at spørge, hvem de støtter som partiets nye formand, og det lykkedes at få svar fra 69.

Af de 69 har 44 ønsket at sætte navn på, hvem de kommer til at stemme på. Og her svarer 32 af dem, at de vil sætte kryds ud for Morten Messerschmidt. Otte vil stemme på Martin Henriksen og fire på Merete Dea Larsen.

Det er dog ikke kun lokalformændene, der skal stemme om, hvem der skal være Dansk Folkepartis nye formand.

Samlet forventes 950 stemmeberettigede medlemmer af partiet at møde op til kampvalget.

Lyn-analyse

Målingen tyder på, at situationen blandt DFs vælgere er nogenlunde som blandt DFs bagland: En del vil gerne have Messerschmidt som formand, men bestemt ikke alle.

Der har været mange fremtrædende DFere ude og lægge markant afstand til Messerschmidt i løbet af denne formandsvalgkamp.

Og det store spørgsmål fremadrettet er, om det overhovedet er muligt for en ny formand at samle partiet efter på søndag.

Hvis Messerschmidt bliver formand, vil store dele af partiet og folketingsgruppen være skeptiske fra start. Og hans første vigtige opgave bliver at få dem til at stole på ham og arbejde for hans projekt

Et splittet parti

Valgkampen i Dansk Folkeparti er både blevet beskyldt for at splitte partiet og for at være beskidt og brutal.

I førnævnte rundringning svarede 41 ud af 69 lokalformænd, at de mener, valgkampen har været med til at splitte partiet.

Nu nævnte du, at jeg var nedladende. Men du tager da førstepladsen for at være nedladende

Martin Henriksen til Morten Messerschmidt under formandsdebat

En af formændene, Per Pohlman, som er lokalformand i Solrød, siger til TV 2, at valgkampen "bestemt ikke har været en køn affære", og også Morten Messerschmidt selv har kaldt valgkampen beskidt.

- Der er alt for mange store egoer, der sætter sig selv over partiet. Jeg er så skuffet, lyder det fra Per Pohlman.

Den anstrengte stemning i partiet blev for alvor understreget, da formandskandidaterne i søndags mødtes til en debat.

Især mellem Morten Messerschmidt og Martin Henriksen blev der udvekslet spydigheder, eksempelvis da de anklagede hinanden for at være nedladende.

- Nu nævnte du, at jeg var nedladende. Men du tager da førstepladsen for at være nedladende, sagde Martin Henriksen henvendt til Messerschmidt.

To visioner for Dansk Folkeparti

På trods af spydighederne lagde alle kandidaterne vægt på, at de ønsker mindre fokus på stridigheder og mere fokus på politik.

TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, har tidligere fremhævet, at Martin Henriksen og Morten Messerschmidt har to forskellige visioner for Dansk Folkeparti.

Mens Messerschmidt har et mål om at komme i regering, vil Martin Henriksen i højere grad lede et parti med en mere markant værdipolitisk linje.

Og derfor er der ifølge den politiske redaktør "uden tvivl" folk, der ikke ser sig selv som en del af partiet, afhængig af om en af de to kandidater løber med formandsposten.

Hvem der gør det, bliver afgjort på søndag 23. januar, og du kan følge formandsvalget på TV 2 NEWS og tv2.dk.