Politik

Stor rundringning i DF-bagland viser opbakning til Messerschmidt

Et flertal af de adspurgte DF-lokalformænd mener, at de seneste ugers valgkamp har splittet partiet.

Forud for søndagens kampvalg om formandsposten i Dansk Folkeparti peger en lang række lokalformænd i partiet på Morten Messerschmidt som ny formand.

Det viser en rundringning, som TV 2 har lavet til alle Dansk Folkepartis 98 lokalformænd.

Sådan gjorde vi

TV 2s politiske redaktion har ringet til samtlige 98 lokalforeninger i Dansk Folkeparti. Det er ikke alle, som er vendt tilbage på vores henvendelse eller som har ønsket at deltage.

Ud af 98 har vi talt med 69 lokalformænd i partiet, som vi har stillet en række spørgsmål.

Nogle har ønsket at udtale sig anonymt. Det har vi valgt at acceptere af hensyn til den enkelte. 

Af de 69, der har svaret, har 44 ønsket at sætte navn på, hvem de kommer til at stemme på. Og her svarer 32 af dem, at de vil sætte kryds ud for Morten Messerschmidt. 8 vil stemme på Martin Henriksen og 4 på Merete Dea Larsen.

En af Messerschmidts støtter er Peer Justesen fra Kalundborg.

- Morten er den dygtigste politiker på Christiansborg, og vi er heldige at have ham i DF. Han har de evner, der skal til, for at samle partiet, siger han.

Det er værd at nævne, at de 98 lokalformænd langtfra er ene om at stemme på søndag.

Omkring 950 stemmeberettigede delegerede forventes at møde op i Herning Kongrescenter på søndag, og derfor afspejler lokalformændenes svar ikke nødvendigvis holdningen blandt den samlede gruppe af delegerede.

Det har været decideret ubehageligt

Jan Herskov, lokalformand i Roskilde

Valgkampen har splittet partiet

Et af de argumenter, der går igen fra lokalformændene, når de nævner Messerschmidt, er, at han har været den mest sobre under valgkampen. En valgkamp, der af både eksperter og DF'ere er blevet beskrevet som ekstremt beskidt.

TV 2 har spurgt lokalformændene, om de decideret mener, at kampen om formandsposten har været med til at splitte partiet. Det svarer 41 af de 68 lokalformand, der ville besvare spørgsmålet, ja til.

Fra Per Pohlman, lokalformand i Solrød, lyder det eksempelvis:

- Valgkampen har bestemt ikke været en køn affære. Der er alt for mange store egoer, der sætter sig selv over partiet. Jeg er så skuffet, siger han til TV 2.

Og fra Jan Herskov fra Roskilde:

- Det har været decideret ubehageligt. Jeg synes, folk burde fokusere på at fortælle, hvem de støtter, i stedet for at fortælle dårlige ting om de andre, siger han.

Flere af de adspurgte nævner eksempelvis søndagens formandsdebat, hvor særligt Martin Henriksen og daværende kandidat Erik Høgh-Sørensen sendte flere stikpiller i retning af Morten Messerschmidt.

Det er dog ikke alle lokalformænd, som mener, at Morten Messerschmidt er uden skyld i den måde, valgkampen har udviklet sig på.

Nogle nævner, at alle kandidater har været slemme, ligesom andre mener, at Messerschmidt har været den værste.

Splittelsen kulminerer nu

Morten Messerschmidt kalder selv valgkampen "beskidt" og fortæller til TV 2, at han godt forstår, hvorfor lokalformændene er utilfredse og bekymrede.

- Til tider har det været frustrerende at følge den her formandskamp, som jo - i hvert fald nogle steder og til tider - har været meget fokuseret på personer, mudderkast og personlige angreb, siger han.

Du deler forståelsen, deler du også ansvaret for den her mudderkamp?

- Alle har selvfølgelig et ansvar. Men jeg har valgt helt fra begyndelsen at takke nej til eksempelvis at stille op til debatter på TV 2 eller andre steder, fordi jeg vidste, at det kun ville føre til mere mudderkastning og flere personangreb. Det har vi ikke brug for, siger han.

Merete Dea Larsen forstår også godt baglandet. Hun mener dog, at splittelsen startede længe før valgkampen.

- Det handler om flere år med læk fra hovedbestyrelsesmøder og andre møder. Så det er igennem flere år, at der har været skabt en splittelse i partiet, og den kulminerer nu.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Martin Henriksen. Det er ikke lykkedes.

Det skal være skidt, før det kan blive godt

Kuno Danielsen, lokalformand i Silkeborg

Formanden skal samle

Begge kandidater peger på, at partiets nuværende splittelse kun stiller endnu større krav til den nye formand, som skal "samle partiet igen".

Og netop den formulering går også igen blandt flere af lokalformændene, når de argumenter for deres valg af formand.

- Jeg stemmer på Merete. Hun er den eneste, jeg kan stå inde for, og den jeg tror bedst kan samle partiet, siger Per Pohlmand, formand for lokalforeningen i Solrød.

Flere af lokalformændene nævner dog også, at det kan blive svært at samle partiet med de store fraktioner, der er nu. Derfor tror mange, at nogle må forlade partiet.

Det har TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, også nævnt flere gange:

- Der er svært at se, at der står et helt parti tilbage efter 23. januar. Nogen må ryge.

Eksempelvis har Martin Henriksen åbenlyst givet udtryk for, at hverken Pia Kjærsgaard eller Morten Messerschmidt kan få en plads i ledelsen, hvis han bliver formand.

Samtidig tror han, at han selv bliver ekskluderet, hvis Messerschmidt vinder - noget, Messerschmidt dog blankt har afvist.

Tror på genrejsning

Selvom størstedelen af lokalformændene mener, at Dansk Folkeparti lige nu befinder sig i noget nær en krisesituation, tror de fleste alligevel på partiets genrejsning.

- Det skal være skidt, før det kan blive godt. DF har så meget god politik, og jeg tror på, at vi kan vende tilbage til vores storhedstid, lyder det blandt andet fra Kuno Danielsen, som er lokalformand i Silkeborg.

Mange af formændene giver også udtryk for, at de vil støtte den nye formand, uanset hvem der vinder.

Og så skal der være markant mere fokus på politik fremfor personer fremover, lyder ønsket fra stort set alle de 69 lokalformænd, TV 2 har talt med.

- Lad os nu få en formand, som kan stå i spidsen for det arbejde, vi alle sammen kæmper så hårdt for. Det skal jo handle om politik, ikke alt muligt andet, siger Peer Justesen, lokalformand i Kalundborg.

Hvem der ender med at blive ny formand for DF, afgøres på søndag. Du kan følge valget på TV2.DK og TV2 NEWS.