Politik

Messerschmidt under beskydning: - Jeg stiller ikke op for at splitte eller ekskludere

Efter uger med opbakning står Morten Messerschmidts kritikere nu pludselig i kø for at kritisere ham og hans lederevner.

Efter en hård tirsdag, hvor flere partifæller har kritiseret både hans lederevner og formandsprojekt, tager Morten Messerschmidt nu til genmæle.

I et interview med TV 2 afviser han alle beskyldninger om at ville splitte Dansk Folkeparti:

- Jeg stiller ikke op for at splitte eller ekskludere, siger han.

- Jeg har fremlagt både organisatoriske og politiske forslag til, hvordan vi efter den 23. januar (hvor der er formandsvalg, red.) får Dansk Folkeparti på banen, og det synes jeg er bedre, end at vi offentligt erklærer hinanden krig.

Kolleger trækker støtten

Morten Messerschmidt har dagen igennem været under beskydning.

Først fra Dansk Folkepartis profilerede sundhedsordfører Liselott Blixt, der meddelte, at hun ikke kan se sig selv i Messerschmidts formandsprojekt, fordi han har allieret sig med personer, hun mener åbenlyst har arbejdet på at undergrave den nu afgående formand Kristian Thulesen Dahl.

Ingen gider stemme på et parti, der hele tiden bekriger sig selv

Morten Messerschmidt (DF)

Så proklamerede nordjyden Erik Høgh-Sørensen, at han trækker sig som formandskandidat for i stedet at hellige sig kampen mod Messerschmidt, som han mener har optrådt illoyalt over for både ham og partiet.

Og cirka samtidig var det så erhvervsordfører Hans Kristians Skibbys tur til offentligt at meddele, at han støtter Messerschmidts hovedmodstander, Martin Henriksen.

For som han siger til DR med henvisning til Messerschmidt verserende retssag:

- Vi er bedst tjent med en formand, der ikke hele tiden skal møde i byretten.

Hvem støtter hvem i Dansk Folkeparti?

23. januar er der valg til formandsposten i Dansk Folkeparti. Halvdelen af partiets 16 personer store folketingsgruppe har besluttet, hvem de støtter. Få overblikket her:

De støtter Morten Messerschmidt:

Partistifter og tidligere formand Pia Kjærsgaard

Finansordfører René Christensen

Skatteordfører Dennis Flydtkjær

Forbrugerordfører Mette Hjermind Dencker

Boligordfører Alex Ahrendtsen

De støtter Martin Henriksen

Integrationsordfører Marie Krarup

Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted

Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby

De støtter Merete Dea Larsen

Sundhedsordfører Liselott Blixt

Kilde: Ritzau

Vil støtte en anden formand

Morten Messerschmidt kalder det "symptomatisk" for formandskampen i Dansk Folkeparti, at "nogen" hellere vil tale personer end politik.

Men selv står han fast på, at han ikke har og ikke vil deltage mudderkastning. Han tilføjer, at han ikke kan genkende billedet af ham og hans allierede som splittere.

- Jeg har fra start sagt: Lad os ikke svine hinanden til på forsiden af Ekstra Bladet og BT, men holde den kritik internt. Og hvis der er nogen, der mener, at jeg har gjort noget forkert, så kom og sig det til mig. Lad være med at sige det i offentligheden, for der er jo ingen, der gider stemme på et parti, der hele tiden bekriger sig selv, siger han.

Messerschmidt understreger, at han agter at støtte en ny formand, uanset hvem det måtte blive, og tilføjer, at han synes, hans partifæller burde gøre det samme.

Tror på samling

På spørgsmålet om, hvorvidt han overhovedet kan forestille sig, at han skulle blive en samlende figur efter formandsvalget på søndag i Herning, er hans svar utvetydigt: ja.

Han mener udelukkende, at det er i toppen af partiet, der er tale om fløje.

- Jeg har fået en anseelig opbakning i baglandet. For et par uger siden afleverede jeg mere end 400 stillererklæringer.

- Hvordan vi så gør i folketingsgruppen og hovedbestyrelsen, tror jeg handler om at ville. Udgangspunktet må være, at uanset hvem der vinder, må vi samarbejde, siger han.

Det er på et ekstraordinært årsmøde 23. januar, at Dansk Folkepartis medlemmer skal tage stilling til, hvem der skal være partiets nye formand.

Udover Morten Messerschmidt stiller hovedbestyrelsesmedlemmerne Martin Henriksen og Merete Dea Larsen op.