Politik

Formandskandidat trækker sig for at styrke kampen mod Messerschmidt

Erik Høgh-Sørensen føler, at Morten Messerschmidt har optrådt illoyalt overfor både ham og Dansk Folkeparti.

Erik Høgh-Sørensen trækker sig som formandskandidat i DF.

Det siger han til 24syv og uddyber til TV 2:

- Jeg konstaterer, at Morten Messerschmidt ikke har de rette lederegenskaber. Politisk er han genial, men på ledelsesfronten er det helt galt.

Samlet opposition

DR har tidligere kunnet fortælle, hvordan Morten Messerschmidt i en mailkorrespondance med partiets hovedbestyrelse har talt for at ekskludere Erik Høgh-Sørensen, og det er netop den historie, der nu får Erik Høgh-Sørensen til at erklære åben krig mod den nuværende næstformand.

Hvem støtter hvem i Dansk Folkeparti?

23. januar er der valg til formandsposten i Dansk Folkeparti. Halvdelen af partiets 16 personer store folketingsgruppe har besluttet, hvem de støtter. Få overblikket her:

De støtter Morten Messerschmidt:

Partistifter og tidligere formand Pia Kjærsgaard

Finansordfører René Christensen

Skatteordfører Dennis Flydtkjær

Forbrugerordfører Mette Hjermind Dencker

Boligordfører Alex Ahrendtsen

De støtter Martin Henriksen

Integrationsordfører Marie Krarup

Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted

Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby

De støtter Merete Dea Larsen

Sundhedsordfører Liselott Blixt

Kilde: Ritzau

- Jeg vil ikke splitte den blok, der er mod Messerschmidt. Jeg ser hellere, at de stemmer, der ellers ville have gået til mig, går til dem, siger han.

Vi er bedst tjent med en formand, der ikke hele tiden skal møde i byretten

Hans Kristian Skibby (DF)

Ifølge Høgh-Sørensen har Messerschmidt optrådt illoyalt mod både ham og resten af partiet.

Dels ved ifølge Høgh-Sørensen at modarbejde partiets linje på eksempelvis spørgsmålet om omskæring, hvor Messerschmidt modsat store dele af partiet ikke ønsker et fuldstændigt forbud, og dels ved i en række tilfælde at have talt nedsættende om kvindelige partifæller.

Det sidste er historier, som Ekstra Bladet har kørt de seneste dage.

Lyn-analyse

Erik Høgh-Sørensen havde ikke vundet det formandsvalg alligevel, så på den vis er det ikke noget, der afgørende ændrer valgkampen i Dansk Folkeparti. 

Men når Erik Høgh-Sørensen nu som en blandt mange andre DF'ere er ude at tage så skarp afstand til Morten Messerschmidt, så tror jeg, at det kommer til at betyde noget både for Messerschmidts vinderchancer, men måske især for hans muligheder for at samle partiet, hvis han skulle blive formand. 

Modstand mod Messerschmidt

Meldingen fra Erik Høgh-Sørensen kommer samme dag, som en anden DF-profil, sundhedsordfører Liselott Blixt, har meddelt, at hun heller ikke kan se sig i Morten Messerschmidts formandsprojekt. Bliver han valgt, vil hun derfor overveje, om hun fortsat skal være aktiv i politik.

Samme toner lyder fra erhvervsordfører Hans Kristian Skibby, der i stedet støtter tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen:

- Vi er bedst tjent med en formand, der ikke hele tiden skal møde i byretten, siger han til DR.

Med Erik Høgh-Sørensen ude er kandidatfeltet nede på tre inden søndagens formandsvalg. Foruden Morten Messerschmidt stiller Martin Henriksen og Merete Dea Larsen op. Hvem af de to sidste, som Erik Høgh-Sørensen nu vil støtte, vil han først melde ud senere.

Uagtet, hvem der bliver valgt, understreger Erik Høgh-Sørensen dog, at han ønsker at blive i Dansk Folkeparti:

- Jeg truer ikke med at gå. Jeg truer med at blive. DF er mit parti, og jeg er parat til at række hånden ud til hvilken som helst formand, der måtte blive valgt, siger han.

Det har endnu ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Morten Messerschmidt, men i en video, som han har lagt op på Facebook, siger han, at han ikke ønsker at deltage i "mudderkastning":

- Alt det mudderkast og personfiksering er ikke det, der bringer Dansk Folkeparti videre, men derimod den politik, som rigtig mange danskere kan se sig i, siger han blandt andet.