GO'

Mandag aften konfronterede to danskere Mette Frederiksen - her er hendes svar

Mette Frederiksen er optimistisk i forhold til genåbne Danmark yderligere. Hun turde dog ikke komme med en dato.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var mandag på besøg i 'Go’ aften LIVE', hvor emnet var corona.

Her fik seer Louise Borch Weinreich, der er revisor, lejlighed til at stille et spørgsmål til statsministeren, der tager udgangspunkt i det seneste år. Et år, som Louise Borch Weinreich kalder sit "mest forfærdelige år nogensinde."

I perioden fra marts til september fik hun nemlig tre ufrivillige aborter. Siden har hun ventet på at blive udredt i sundhedsvæsenet for at få klarhed over, hvorfor det et sket.

En udredning der er blevet udskudt, fordi udrednings- og behandlingsgarantien i flere omgange er blevet udskudt på grund af coronapandemien – senest i december måned.

- Vi har været i venteposition siden september – og den her uvished er noget af det mest forfærdelige, jeg nogensinde har prøvet, lød det fra Louise Borch Weinreich i 'Go' aften LIVE'.

Redaktionen havde inden interviewet efterlyst spørgsmål til statsministeren vedrørende fertilitetsområdet, og Louise Borch Weinreich havde på denne foranledning følgende spørgsmål til Mette Frederiksen:

- Hvordan vil du sikre dig, at der bliver tilført nogle flere økonomiske midler samt ressourcer til sundhedsvæsenet, så det her ikke fortsætter?

Vil genindføre patientrettigheder så hurtigt som muligt

Mette Frederiksen indledte sit svar med at sige, at patientrettighederne skal genindføres så hurtigt som muligt.

- Det er helt afgørende, at vi i de kommende år prioriterer velfærden, og for at sige det direkte, ikke bruger pengene på alt muligt andet.

Mette Frederiksen understregede, at pengene til området er der, men at det kræver politisk vilje.

- Vi skal have genindført patientrettighederne, og de sidder og kigger i Sundhedsministeriet lige nu på, hvor hurtigt vi kan få det gjort, lovede Mette Frederiksen.

Optimistisk statsminister

Det var generelt en optimistisk statsminister, der var kommet i studiet mandag aften.

- Det står ret godt til, selvom vi har et højt smittetal i Danmark, så er det ikke noget, vi er forskrækkede over længere.

Statsministeren fremhævede det positive i, at de høje smittetal ikke afspejler sig i indlæggelsestallene.

- Derfor er jeg meget optimistisk og meget fortrøstningsfuld i forhold til at vi – jeg tør ikke sætte en præcis dato på – kan genåbne endnu mere og bevæge os yderligere fremad som samfund.

Koncertsted savner plan

Kristoffer Bramsen, der er direktør i Pumpehuset, fik også mulighed for at tale med statsministeren. Han savner en plan for, hvornår koncertsteder kan fungere på normalvis igen.

- En af de ting, jeg virkelig mangler, er en langsigtet plan for udfasning af restriktionerne. Vi sidder lige nu og planlægger efter nogle datoer, vi ikke kender, sagde han blandt andet.

Ifølge Mette Frederiksen var der en plan, og det var først og fremmest at få børnene tilbage i skolerne.

- Så er store dele af kulturlivet genåbnet i går, jeg var selv på Det Kongelige Teater tidligere i dag, der er også koncerter, der er genåbnet, dem hvor man kan sidde ned. Men det er rigtigt, at de store koncerter med mange tusinde mennesker stående, dem har myndighederne ikke vurderet, vi har kunnet åbne endnu.

- Det er biologi, det er sjældent, vi kan give fuldstændig præcise svar, lød det fra Mette Frederiksen, da hun blev spurgt, hvornår hun forventer, at resten af kulturlivet kan genåbne.

Ifølge hende, er der ikke meget, der er lukket ned på nuværende tidspunkt.

- Det er primært nattelivet, de store forsamlinger og de sene timer i restauranterne. Dermed er der ikke så meget mere at skulle genåbne. Der er ikke noget, jeg hellere ville end sikre mig, at alle kunne gå til koncert igen.