Politik

Lauritzens exit udstiller Ellemanns problem: Er de unge klar til at løfte arven i Venstre?

ANALYSE: Det kan blive dyrt for Venstre og give Ellemann store problemer, at flere tunge profiler har forladt partiet siden valget.

Det gav genlyd på Christiansborg, da Karsten Lauritzen lukkede døren til Venstres gruppelokale fredag eftermiddag.

Ikke fordi gruppeformanden smækkede med den eller gik i vrede.

Men fordi han er den seneste i en efterhånden lang række af markante profiler, der har forladt partiet efter det seneste folketingsvalg.

Efter 15 år som folketingsmand starter den nu tidligere gruppeformand og skatteminister som direktør i DI Transport.

Førerposition på Christiansborg

Karsten Lauritzens exit fra dansk politik cementerer Venstres førsteplads som det parti, der siden 2019-valget har mistet flest folketingsmedlemmer.

På den tid har partiet sagt farvel til hele syv af slagsen: Lars Løkke Rasmussen, Inger Støjberg, Kristian Jensen, Tommy Ahlers, Britt Bager, Marcus Knuth og nu altså også Karsten Lauritzen.

Til sammen fik de syv 144.692 personlige stemmer ved det sidste valg.

Det svarer til godt hver tredje af alle de personlige stemmer, som hele Venstres 43-mand store folketingsgruppe samlet fik ved valget.

Stemmer kan være tabte

De rå tal taler næsten for sig selv. Det er åbenlyst et problem for V-formand Jakob Ellemann-Jensen, at nogle af Venstres – ja sågar nogle af landets – allerstørste stemmeslugere ikke stiller op for partiet igen ved næste folketingsvalg.

De vælgere, der stemmer personligt på et politisk superbrand, gør det ikke nødvendigvis på baggrund af partibogstavet.

Derfor er der ingen garanti for, at stemmerne fra de frafaldne V-medlemmer igen ender hos Venstre.

De største stemmeslugere

Syv af de største stemmeslugere fra 2019-valget er fortid i Venstre.

Lars Løkke Rasmussen: 40.745 personlige stemmer
Inger Støjberg: 28.420 personlige stemmer
Tommy Ahlers: 26.420 personlige stemmer
Karsten Lauritzen: 18.335 personlige stemmer
Kristian Jensen: 10.759 personlige stemmer
Britt Bager: 10.490 personlige stemmer
Marcus Knuth: 9.523 personlige stemmer

Og når der har været så massiv faneflugt fra partiet, skal vælgerne virkelig tænke sig godt om, før de kan nævne bare en håndfuld fremtrædende Venstre-folk.

Det er én af forklaringerne på, at Venstre har taget et markant dyk i meningsmålingerne.

Fremtidens mand

Nok er Venstre steget i målingerne igen det seneste års tid. Og partiet skal nok finde en ny gruppeformand.

Men Karsten Lauritzens afsked med Venstre er alligevel bekymrende for Jakob Ellemann, fordi han blev set som fremtidens mand i partiet.

Lauritzen har på få år taget skridtet fra at være talent til at blive en afgørende faktor i Venstre.

Mange internt i partiet ser ham ovenikøbet som et bud på en arvtager efter Jakob Ellemann.

Hvis Venstre vinder regeringsmagten efter næste valg, var han et stensikkert navn til en fremtrædende post på det nye ministerhold.

Giver plads til unge håb

Fragangen som gruppeformand skal bruges til at bringe en række nye politiske talenter frem i geledderne i Venstre.

Flere kilder i partiet forventer, at Thomas Danielsen overtager posten som gruppeformand, når folketingsgruppen mødes tirsdag formiddag.

Han har flere gange markeret sig klart i sagen om den ulovlige ordre om at aflive alle mink og bliver af flere Venstre-folk beskrevet som en bramfri og jordnær kriger.

Men andre i gruppen stiller spørgsmål ved, om han er den rette til posten, fordi diplomati ikke er en af hans store forcer.

Derudover er der internt i partiet også store forventninger til integrationsordfører Morten Dahlin, klimaordfører Marie Bjerre samt familie- og socialordfører Marlene Ambo-Rasmussen.

Vælgernes dom venter

De bliver alle tre set som dem, der nu skal tage over og drive den idepolitiske udvikling i Venstre, sætte den politiske dagsorden og udfordre regeringen.

Den ultimative tryktest af Jakob Ellemann og det nye V-hold kommer ved det folketingsvalg, der skal afholdes inden for de næste 18 måneder.

Her skal vælgerne tage stilling til Ellemanns politiske lederskab. Trods stribevis af møgsager i hans tid som partiformand gik kommunalvalget markant bedre for Venstre, end flere frygtede internt.

Nu håber V-folkene, at der frem mod det næste valg kommer mere fred og ro til at forme det politiske projekt, der skal sikre Venstre statsministerposten.