- Uanset hvem der bliver formand, går jeg ikke ud og laver ballade, siger vred Pia Kjærsgaard

Partistifteren vil forblive medlem af Dansk Folkeparti, selv hvis Martin Henriksen overtager ledelsen.

Pia Kjærsgaard er stadig vred over, at det tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen har undsagt Dansk Folkepartis linje ved flere lejligheder.

Alligevel kommer hun ikke til at forlade partiet, hvis han bliver valgt som ny formand for partiet i den kommende weekend.

Det slår Pia Kjærsgaard søndag morgen fast i et interview med TV 2.

- Jeg er vred i øjeblikket og ked af udviklingen. Men uanset hvem der bliver valgt som ny formand, går jeg ikke ud og laver ballade. Det kunne jeg ikke drømme om, siger hun.

Således understreger Pia Kjærsgaard, at hun ikke har tænkt sig at blive løsgænger eller danne et nyt parti, hvis de delegerede skulle vælge Martin Henriksen som aftager for Kristian Thulesen Dahl frem for hendes egen favorit, Morten Messerschmidt.

- Så må det være sådan, lyder det fra den snart 75-årige partistifter.

Fyring kom som en overraskelse

Pia Kjærgaards utilfredshed kommer klart til udtryk i TV 2-dokumentaren 'PIA', der vises på TV 2 søndag klokken 20 og allerede nu kan ses på TV 2 PLAY. I 18 dramatiske måneder har vi fulgt den tidligere leder af Dansk Folkeparti, hvor hendes politiske livsprojekt pludselig kom i stormvejr.

- Jeg vil have Martin ud af Christiansborg. Jeg vil ikke finde mig i det der mere. Det vil jeg ikke, siger Pia Kjærsgaard i dokumentaren til gruppeformand Peter Skaarup under partiets årsmøde sidste år.

Alligevel kom det bag på partistifteren, da Martin Henriksen halvanden måned efter årsmødet blev fyret fra sin konsulentstilling i partiet.

Det fortæller Pia Kjærsgaard nu:

- Det kom som en overraskelse for mig, at han blev fyret, Men jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg ønskede ham ud af Christiansborg, fordi han var illoyal overfor partiet, siger hun.

Ifølge Pia Kjærsgaard er Martin Henriksen ved at ødelægge partiet indefra, når han lufter sin utilfredshed i pressen og ikke holder den internt, som, hun mener, det har været sædvane hidtil i Dansk Folkeparti.

Og hun har med stigende lede set til, mens kampen om formandsposten har udviklet sig til at være "beskidt", som hun siger.

- Det gør mig utroligt ondt. Jeg er meget ked af den her udvikling, siger Pia Kjærsgaard og henviser blandt andet til en lydfil fra et internt gruppemøde, som blev lækket til Ekstra Bladet.

- Vi var i granatchok. Det er helt utilstedeligt, at det sker. Jeg appellerer til, at man nu holder inde, at man præsenterer sine politiske synspunkter og holder sig fra fnidder, sladder og intriger mod modkandidater, siger Pia Kjærsgaard.

Føler sig ramt på sit livsværk

Hun føler sig personligt ramt på sit livsværk af Martin Henriksens kritik af partiet – især på EU-politikken og udlændingeområdet.

- Jeg har i 30 år kæmpet for det her med blod, sved, tårer og livvagter siden 2003 og har efterhånden overbevist andre partier på Christiansborg om, at det er i den retning, vi skal, siger hun.

Dansk Folkeparti blev ved folketingsvalget i 2015 Danmarks næststørste parti, men siden har vælgertilslutningen været faldende for partiet.

Uanset hvordan valget til formandsposten i partiet udvikler sig 23. januar, vil Pia Kjærsgaard fortsat gerne have en rolle i partiet fremadrettet, siger hun til TV 2.

- Jeg tænker ikke en udadvendt og aktiv rolle, som er formandens. Men jeg vil gerne hjælpe og give mit bidrag til, at det kan gå bedre. Og så håber jeg, vi giver formanden fred til at udføre sit arbejde. For det kan ikke fortsætte på den her måde.

Dokumentaren 'PIA' kan allerede nu ses på TV 2 PLAY og kan ses på TV 2 søndag klokken 20.