Politik

Pia Kjærsgaard i dokumentar: - Jeg vil have Martin ud af Christiansborg

TV 2 har fulgt den tidligere leder af Dansk Folkeparti i 18 dramatiske måneder, hvor hendes politiske livsprojekt pludselig kom i stormvejr.

I udkanten af den store sal i Herning Kongrescenter betror Pia Kjærsgaard sig til Peter Skaarup i halvmørket:

- Jeg er ked af det, som det er i øjeblikket. Det er jeg virkelig.

- Det kan jeg godt forstå. Det er vi alle sammen, siger han støttende.

Pia Kjærsgaard lægger ikke fingre imellem.

- Martin vil jeg altså have ud af Christiansborg.

- Hva'ba'?

Hun gentager:

- Jeg vil have Martin ud af Christiansborg. Jeg vil ikke finde mig i det der mere. Det vil jeg ikke.

- Nej, samtykker Skaarup.

Halvanden måned efter Dansk Folkepartis årsmøde i september sidste år blev det tidligere fremtrædende folketingsmedlem Martin Henriksen fyret fra sin konsulentstilling i partiet. Og det på trods af, at han på samme årsmøde blev genvalgt til partiets hovedbestyrelse med flest stemmer af alle.

En vis erfaring med partiballade

Selvom det snart er ti år siden, hun afgav formandsposten, har Pia Kjærsgaard aldrig helt sluppet tøjlerne.

Hun sidder ikke længere i ledelsen af Dansk Folkeparti. En ny generation har taget over med partimoderens velsignelse. Men det store spørgsmål er, om hun kan eller vil slippe kontrollen?

TV 2 har fulgt Dansk Folkepartis stifter i 18 dramatiske måneder for at tegne et portræt af personen og politikeren Pia Kjærsgaard. De unikke optagelser viser ingen tegn på, at hun skulle være på vej på pension, mens hendes politiske livsprojekt er truet på sin eksistens.

Hun spiller stadig det politiske spil, selvom hun snart fylder 75 og har siddet i Folketinget siden 1984.

Senest har hun erklæret sin støtte til Morten Messerschmidt som partiets næste formand. Og hun meldte sig i samme ombæring klar til at træde tilbage i en central rolle i Dansk Folkepartis ledelse, hvis Messerschmidt vinder formandsvalget 23. januar.

- Jeg har en vis erfaring, i forhold til hvad man kan gøre, når man er i den situation, vi er i i dag, siger hun med henvisning til den uro, der har martret partiet længe.

En situation, der minder påfaldende meget om balladen i Fremskridtspartiet, som i 1995 var hele grunden til, at hun forlod partiet og stiftede sit eget.

Som når det sidste barn flytter hjemmefra

Pia Kjærsgaard har aldrig drømt om, at hendes liv ville udvikle sig, som det har gjort. Det er ikke noget, hun har tilrettelagt. Det er bare sådan, det nu engang gik med hende, fortæller hun i dokumentaren 'Pia', der vises på TV 2 søndag klokken 20 og på TV 2 PLAY.

Jeg har også svært ved at slippe det. Det må jeg indrømme

Pia Kjærsgaard ved tanken om at forlade politik og hendes livsværk, Dansk Folkeparti

- Henrik giftede sig med en hjemmegående husmor. Tænk, hvad det har udviklet sig til. Gud fri mig vel, det havde du aldrig forestillet dig, siger hun grinende til sin mand, Henrik Thorup, en sommeraften på altanen til deres hus på den græske ferieø Santorini.

Tonen i hendes stemme skifter.

- Lige pludselig er jeg stået på den karrusel og er der jo stadigvæk. Den er jo lidt svær at hoppe af. Og det har jeg sådan set heller ikke rigtig lyst til.

- Jeg er bange for at slå mig rigtig meget, hvis jeg hopper af den lige nu. Sådan er det, siger hun og trækker på skuldrene.

Henrik Thorup, der har kendt sin kone siden 1960, kigger ud over altanens kant, ud mod vandet. Han ved det godt.

- Jeg har også svært ved at slippe det. Det må jeg indrømme, det har jeg, siger hun og sammenligner det med, når ens sidste barn flytter hjemmefra.

- Det er jo nok det sværeste, ikke?

Sidste chance, kammerat

Det var med håbet om et bedre otium, end hun har i dag, at hun i 2012 overdrog ledelsen af partiet til Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg har for mange bekymringer og for mange ærgrelser, der kunne have været undgået fra den nuværende ledelses side. Det var det, jeg havde håbet på: stadig at være med i politik, for jeg elsker politik, jeg elsker christiansborglivet. Men jeg synes, der bliver trukket store veksler på min tålmodighed for at sige det ligeud. Og det ærgrer mig, siger hun og fastslår, at hun ikke læner sig tilbage.

Det eneste, der er at gøre – sådan som hun ser det – er at blive ved med at kæmpe for at få partiet tilbage i "en afgørende funktion". Det er målet.

Derfor kan hun ikke se stiltiende til, mens Dansk Folkeparti styrer direkte mod afgrunden i dansk politik – spærregrænsen.

På årsmødet i 2020 gav hun sin arvtager direkte besked fra talerstolen:

- Mange af os kan ikke leve med den situation, Dansk Folkeparti står i lige nu, og jeg kan slet ikke, sagde hun.

En besked, TV 2s daværende politiske redaktør, Troels Mylenberg, læste som "nu er det altså sidste chance, kammerat".

- Det skulle siges. Det kan jo ikke nytte noget, at vi fejer tingene ind under gulvtæppet. Jeg er ikke tilfreds med opinionstallene. Og det vil jeg i hvert fald ikke foregive, at jeg er. Så tingene skulle siges, siger hun senere på aftenen tilbage på sit hotelværelse.

Det skelsættende årsmøde

Et år efter – i september 2021 – glæder hun sig ikke til årsmødet i Herning. Det har hun ellers altid gjort.

Den ulmende ballade i partiet er blusset op i lys lue. Den ene dårlige meningsmåling efter den anden gør det stadig sværere for Kristian Thulesen Dahl at overbevise nogen om, at han kan føre partiet ud af krisen.

Der har ligefrem været spekulationer om, hvorvidt han vil blive væltet på årsmødet. Og de interne uenigheder, som partiet ellers altid har formået at holde netop internt, kan ikke længere holdes nede, men er brudt ud i en decideret fløjkrig, der manifesterer sig i valget til partiets hovedbestyrelse.

Mest markant har det tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen undsagt partiets linje ved flere lejligheder.

Da han går på talerstolen for at fortælle, hvorfor medlemmerne skal genvælge ham til hovedbestyrelsen, sidder Pia Kjærsgaard sammenbidt med korslagte arme.

- Det bliver spændende, siger Henriksen, da han får mikrofonen.

- Ja, det gør det, siger Kjærsgaard lavmælt nede på sin plads i salen.

- Hold kæft, hvor er det tarveligt

Martin Henriksen mener, at han har løsningen på Dansk Folkepartis problem.

- Det, der har virket, har været, at vi har taget ejerskab til værdi- og udlændingedebatten. Det har været vores dagsorden. Og så bliver vi nødt til at være skarpere, siger han og får klapsalver fra medlemmerne i kongressalen.

- Synes I ikke, vi er skarpe nok, spørger Pia Kjærsgaard vredt DF'erne, der klapper på rækken ved siden af hende.

- Helt ærligt, er vi ikke skarpe nok? Er vi ikke skarpe nok? Det, synes jeg faktisk, vi er.

De klapper videre og lader som ingenting.

Martin Henriksen fortsætter oppe på scenen.

- Vi skal tage os seriøst sammen, for ellers bliver vi til et ligegyldigt parti. Ellers vil det eneste, folk vil huske os for, være Meld og Feld (sagen mod Morten Messerschmidt om svindel med EU-midler, red.) og alt muligt ævl og kævl, og det er den hårde og ubarmhjertige sandhed, som vi ganske enkelt bliver nødt til at forholde os til, tordner han og får endnu en bragende klapsalve fra medlemmerne i salen.

Pia Kjærsgaard kan ikke holde ordene inde, da Martin Henriksen fælder dom over hendes livsværk:

- Det er utroligt. Hold kæft mand. Aaaaj, hvor er det tarveligt. Hvor er det bare gennemført tarveligt, siger hun og vender tommelfingeren nedad, så alle omkring hende kan se det.

Martin Henriksens får Pia Kjærsgaard til at ryste kraftigt på hovedet, ligesom hun vender tommelfingeren nedad. Video: Anders Masannek Jørgensen

- Det er så tarveligt at sidde og sige sådan noget. Det kan man bare ikke. Hold kæft, hvor er det tarveligt. Vorherre bevares.

Martin Henriksen fortsætter sin bandbulle:

- Nu er vi blevet til et parti, der ikke kan tåle at høre sandheden om os selv, og det, synes jeg, er trist.

Medlemmerne klapper og pifter.

- Vorherre bevares, siger Pia Kjærsgaard rystet.

Vind eller forsvind

Da stemmerne er talt op, er Martin Henriksen genvalgt til Dansk Folkepartis hovedbestyrelse. Medlemmerne i salen rejser sig op og klapper. Pia Kjærsgaard klapper ikke med. Det gør Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl heller ikke.

Sidstnævnte kom ud af det dramatiske årsmøde med sit formandskab i behold. Men da kommunalvalget i november 2021 kostede Dansk Folkeparti 60 procent af dets mandater i landets byråd, tog Kristian Thulesen Dahl konsekvensen af sit fjerde valgnederlag i træk og meldte sin afgang som formand.

Siden er fronterne kun blevet trukket skarpere op i to sider, der bakker op om enten Morten Messerschmidt eller Martin Henriksen som ny formand for Dansk Folkeparti. Og det har udviklet sig til en "vind-eller forsvind"-kamp, som politisk kommentator Søs Marie Serup har formuleret det over for TV 2 News.

Selv efter afgørelsen 23. januar har politiske kommentatorer og analytikere svært ved at forestille sig ro i DF-lejren.

Som en af landets mest erfarne politikere og partiledere kan Pia Kjærsgaard også se problemerne. Og som enhver ansvarlig mor ville gøre det, stiller hun sig selv til rådighed, selvom 'barnet' for længst burde kunne klare sig selv.

For sådan er det med moderskab. Man kan ikke bare stå af.

Dokumentaren 'PIA' har premiere på TV 2 PLAY og TV 2 søndag den 16. januar 2022.