Politik

Moderaterne præsenterer hjemmeside og politik, men særligt én ting kan afskrække vælgerne

Ifølge en ekspert bliver det ikke nemt for Moderaterne at placere sig i den sagnomspundne politiske midte.

Det har været lang tid undervejs.

Men det er næppe gået manges næse forbi, at et nyt parti er ved at gøre sin entre i midten af dansk politik.

Danskerne ved godt, at tingene ikke er sort/hvide, men at verden sendes i farver

Lars Løkke Rasmussen, formand for Moderaterne

Og nu har Moderaterne – med den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen – taget endnu et skridt. Partiets hjemmeside er gået i luften under sloganet "Den Fornuftige Stemme", og for få dage siden kom der for første gang konkret politik på bordet fra partiets side i Weekendavisen.

- Nu skal vi i mål med at skabe det politiske parti, som kan komme til at gøre en afgørende forskel ved næste folketingsvalg ved at tvinge partier på begge sider af den berømte midterlinje til at tale sammen, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Han vil ud af det "dødvande", som dansk politik ifølge den tidligere statsminister befinder sig i, hvor for meget handler om overskrifter, og for lidt handler om substans.

Detaljerne skal på plads

Der ligger i øjeblikket ni konkrete politiske forslag på partiets hjemmeside. Der er endnu ikke tale om et decideret partiprogram, som først officielt kommer, når partiet afholder sin stiftende generalforsamling 5. juni på grundlovsdag i 2022.

Det drejer sig blandt andet om reformer af sundheds-, SU- og skattesystemet samt om en borgerpligt, der går ud på, at alle danske unge skal ud og arbejde i et halvt år "for fællesskabet og fremtidens Danmark".

Et udpluk af Moderaternes politik

Sundhedsreform: Regionerne nedlægges og pakkeforløb i psykiatrien

Borgerpligt: Unge skal i job i et halvt år – eksempelvis i en institution eller i kulturlivet

Skattereform: Forøgelse af jobfradrag, lavere skat på aktier og iværksætteri, indførelse af mellemskat og top-top-skat

Grønne tiltag: CO₂-afgift og CO₂-mærke

Tiltag på arbejdsmarkedet: Nemmere for udenlandsk arbejdskraft

Ovenstående er et udpluk af partiets præsenterede politik og fremstår i en overskriftsform, som Lars Løkke Rasmussen giver udtryk for, at han ikke bryder sig om. De uddybende forslag kan læses på Moderaternes hjemmeside.

Politikken er ifølge Løkke Rasmussen blevet til gennem samtaler med danskere fra alle dele af samfundet.

- Nu har vi beskrevet ni – synes vi – interessante forslag, og de mennesker, der melder sig ind i partiet, vil blive engageret i at fylde dem ud, siger han.

Eksempelvis i forhold til borgerpligten er der utallige detaljer, der skal diskuteres og nuanceres på plads, og det skal ske i samarbejde med alle partiets medlemmer, siger Løkke. Det afhænger af, at mennesker finder det nye parti interessant nok til at engagere sig aktivt i at udvikle politikken.

Men Lars Løkke Rasmussen tror på, at tilpas mange mennesker ønsker at sætte sig dybere ind i tingene.

- Danskerne ved godt, at tingene ikke er sort/hvide, men at verden sendes i farver, siger han.

Lars Løkke er ikke genfødt

Det ligger inden for de fleste danskeres erindringshorisont, at Lars Løkke Rasmussen fra 2009 til 2011 og igen fra 2015 til 2019 stod i spidsen for blå regeringer. Under folketingsvalgkampen i 2019 udkom han imidlertid med bogen 'Befrielsens øjeblik', hvor han argumenterede for nødvendigheden af, at Venstre og Socialdemokratiet dannede regering over midten.

Der er ikke tale om et bredt folkeparti

Jesper Claus Larsen, direktør i Electica og ekspert i politisk kommunikation

Er Lars Løkke Rasmussen genopstået som en politisk Fugl Føniks, siden han var en utvetydig blå partileder og statsminister, eller er han den samme?

- Jeg er ikke genfødt eller sådan noget. Jeg bærer alt min erfaring med mig, siger han.

Moderaterne har for længst samlet vælgererklæringer nok til at blive opstillingsberettiget, men er endnu ikke officielt opstillet til et kommende folketingsvalg.

Ikke et bredt folkeparti

Jesper Claus Larsen, der ejer analysevirksomheden Electica, er ekspert i politisk kommunikation og kampagneføring og tidligere har arbejdet med analyse og kampagne i Socialdemokratiet, mener, at Moderaternes præsenterede politik umiddelbart ligger i tråd med det, Lars Løkke Rasmussen har stået for siden slutningen af sin tid som statsminister.

- Moderaterne lægger sig meget i midten af dansk politik. Det lægger op til at samle noget, der kommer fra både venstre og højre banehalvdel, siger Jesper Claus Larsen.

På den måde, mener Jesper Claus Larsen, kan partiet blive interessant for mange midtersøgende vælgere. Man skal dog ikke forvente, at Moderaterne i første omgang satser på at positionere sig som et af de største partier, men snarere, at partiet går efter at positionere sig mellem de største partier.

- Der er ikke tale om et bredt folkeparti, der skal have 15 eller 20 procent af stemmerne. Det, der er interessant i første omgang, er at få 2 til 5 procent af stemmerne.

På den måde kan partiet nemlig komme ind i Folketinget efter næste valg og i nogle situationer måske besidde de afgørende mandater, der betyder, at partiet kan arbejde sig ind i dansk politik.

Én ting kan afskrække vælgere

Midten af dansk politik er et nærmest sagnomspundet sted, og selvom Lars Løkke Rasmussen bærer sit navn, sin erfaring og sin kendisfaktor med sig, er der ingen garanti for, at det bliver nemt for den tidligere statsminister.

- Rigtig mange vælgere ser stadig dansk politik som et spørgsmål mellem rød og blå. Så på en eller anden måde skal Moderaterne balancere på det her spørgsmål, vurderer Jesper Claus Larsen.

Han mener, at det kan afskrække mange vælgere, hvis de enten ikke ved, hvilken statsminister Moderaterne vil pege på ved et valg, eller hvis partiet peger på en anden statsminister, end vælgerne umiddelbart havde forestillet sig.