Politik

Karsten Lauritzen stopper hos Venstre - skal være direktør i DI

Efter 15 år på Christiansborg forlader Venstres Karsten Lauritzen nu politik.

Karsten Lauritzen stopper som Venstres gruppeformand og forlader Folketinget.

Det er Venstres folketingsgruppe netop blevet orienteret om.

Han skal i stedet være direktør i Dansk Industri Transport.

38-årige Karsten Lauritzen har siddet i Folketinget siden 2007 og har tidligere været skatteminister.

Lauritzen skal være far

Det er foreløbig ikke lykkedes TV 2 at få en kommentar fra Karsten Lauritzen. Men han skriver på Facebook, at han altid har lovet sig selv, at han en dag skal prøve noget andet.

- Det tidspunkt er nu. Fra 1. februar skal jeg nemlig være direktør i DI Transport. Det glæder jeg mig til, skriver han og fortæller om de mange spændende nye udfordringer, han glæder sig til.

Lyn-analyse

Karsten Lauritzen er jo en ung politiker, der var udset til at skulle spille en stor rolle i Venstre det næste lange stykke tid. Derfor er det selvfølgelig et tab for Venstre, at han nu beslutter sig for at gå andre karriereveje end dansk politik. 

Og det er et stort tab, fordi Karsten Lauritzen jo blot er den seneste af rigtig mange Venstre-profiler, der har forladt partiet. Det er noget af en åreladning i en folketingsgruppe, som jo i forvejen i øjeblikket kæmper med at kommen oven på.

Men jobskiftet har også en personlig dimension, fremgår det.

- Det handler også om, hvor jeg er i mit liv. Jeg skal være far til foråret. Det bliver fantastisk, men for mig bliver det også en stor omvæltning. Jeg har den allerstørste respekt for de af mine dygtige kollegaer, der får familieliv og en karriere i toppolitik til at hænge sammen. Men jeg er kommet frem til, at for mig og min familie passer det ikke sammen at være småbørnsfamilie, have en hustru, som også har en tidskrævende karriere, være bosiddende i København og folkevalgt i det nordjyske, skriver Lauritzen, der blev gift i juni.

En skidt dag for Venstre

Karsten Lauritzen er en af de helt centrale skikkelser i Venstre, der dermed mister endnu en profil.

Partiet har de seneste to år måttet tage afsked med blandt andre Tommy Ahlers, Britt Bager, Marcus Knuth, Inger Støjberg og forhenværende statsminister og partileder Lars Løkke Rasmussen.

Karsten Lauritzen smækker dog ikke med døren. Han har "helt ro i maven ved at forlade Venstres folketingsgruppe nu" og udtrykker tillid til både partiet og Jakob Ellemann-Jensen, der nu skal finde en ny stærk kandidat til Lauritzens kreds inden næste folketingsvalg.

Venstres formand takker Karsten Lauritzen for indsatsen.

- Du ved, at jeg har sat utrolig stor pris på vores tætte og fortrolige samarbejde gennem tiden. Ikke mindst i din rolle som gruppeformand for Venstres Folketingsgruppe, skriver Jakob Ellemann-Jensen på Facebook og udtrykker et lille håb om, at Lauritzen vil "overveje et gensyn med Christiansborg på sigt".

Lauritzen stopper som formand for Venstres folketingsgruppe i næste uge, når partiet holder gruppemøde på tirsdag. Derefter vil han bruge de sidste dage på at overlevere og sige farvel inden sin sidste arbejdsdag 31. januar.

Jobskiftet kommer samme dag, som det kommer frem, at Venstres nestor Claus Hjort Frederiksen er sigtet for at have overtrådt sin tavshedspligt, og at partiformanden Jakob Ellemann-Jensen er smittet med corona og dermed gik glip af fejringen af dronningens regeringsjubilæum i Folketinget fredag.