Politik

Henriksen udfordrede forgæves Messerschmidt til debat - nu skal de alligevel stå ansigt til ansigt

Lækket lydfil fra gruppemøde tager det interne DF-slagsmål til nyt niveau, mener politisk redaktør.

Morten Messerschmidt har hidtil afvist at møde sin største konkurrent, Martin Henriksen, i en debat, ansigt til ansigt. Men nu sker det altså alligevel.

Det er partiet selv, der søndag er vært for en debat mellem kandidaterne til formandsposten i Dansk Folkeparti; Morten Messerschmidt, Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Erik Høgh-Sørensen.

Alle kan følge debatten live via partiets hjemmeside, men det er kun medlemmer, der kan stille spørgsmål via en chat.

Messerschmidt indvilliger nu, fordi det er medlemmerne, der "sætter præmisserne", forklarer han til TV 2.

- Jeg synes jo, at den her formandsvalgkamp har været utrolig beskidt. Den der mudderkastning og ubehagelige tone vil jeg holde mig ude af. Og derfor har jeg ikke villet stille op i debatter i medierne, hvor journalister kunne få lov at køre rundt i personsager og få det her til at eskalere, siger han.

- Men da man så vil arrangere en debat, hvor det er de delegerede, der kan stille spørgsmålene, og det kan handle om politik, så er det en anden sag. Det er jo dem, der træffer afgørelsen næste søndag. Det er kun naturligt, at de kan få lov at stille spørgsmål.

Gamle skjulte optagelser lækket under valgkamp

Martin Henriksen opfordrede kort før nytår til, at han og Messerschmidt skulle mødes i en debat.

En debat ville kunne rense luften og få stoppet de stikpiller, som fyger mellem de to kandidater, mente han.

Dengang blev forslaget mødt med tavshed fra Morten Messerschmidt. Og så sent som for knap en uge siden sagde Messerschmidt det lige ud - at han ikke ville stille op til debat.

- Jeg gider ikke bidrage til, at der skal være mere personfokuseret mudderkastning på forsiden af aviserne, sagde han.

Sådan har han har det sådan set stadig:

- Det har overrasket mig, hvor nedrigt, det er - se i dag forsiden af Ekstra Bladet, hvor der er nogen, der har optaget fra vores lukkede gruppemøde og givet det videre til Ekstra Bladet. Det understreger hvor beskidt det her er, siger han og afviser i øvrigt at kommentere på optagelserne fra det interne møde.

Ifølge optagelserne, avisen viderebringer, kalder Morten Messerschmidt Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, "en førsteklasses led kælling" og "hende gimpen fra Helsingør" under et møde i folketingsgruppen 8. oktober 2019.

Lyn-analyse

Magtkampen kunne dårligt blive mere giftig i Dansk Folkeparti. Men med det læk, der kom frem i dag, er det interne slagsmål nu taget til et nyt niveau. 

Det er meget opsigtsvækkende, at der er nogen, der i smug har optaget et gruppemøde og lækket det til pressen. Det gør jo folk i DFs gruppe usikre på, om der er optaget andet. Som jeg hører det kører spekulationerne rundt om, hvem det kan være, der står bag. 

I det hele taget må jeg sige, at for hver dag, der går, bliver det sværere at se, at en ny formand kan samle hele Dansk Folkeparti igen. Der er simpelthen så meget ondt blod.

Vil fokusere på politik

Messerschmidt understreger, at der ikke er noget, som han ikke vil svare på. Han "gider bare ikke" mudderkastning fra andre kandidater.

Han ved godt, at han ikke kan undgå det, hvis andre kandidater vælger at bruge deres taletid på den slags. Men han mener, at debatten vil bære præg af, hvilken platform den foregår på.

- Hvis vi skulle debattere hos Ekstra Bladet, tror du så, de ville være mest interesserede i at høre min beskæftigelsespolitik eller om mudderkast?, spørger han retorisk.

- Det gider jeg ikke at stå model til, siger han og understreger, at han vil "fokusere på det politiske".

Modkandidat ser frem til debat

Det glæder Martin Henriksen, at han nu får den debat, han har efterspurgt.

- Jeg synes da, det er positivt, Morten Messerschmidt har skiftet holdning. Så håber jeg, at han holder fast i det. Nu er det jo partiet, der arrangerer det, og så er det jo lidt svært at smyge sig udenom, siger han.

Martin Henriksen "håber, det bliver en god debat", hvor kandidaterne hver især kan tale om de resultater, de har opnået for partiet, og fortælle, hvordan de vil genopbygge partiet og få det ud af krisen.

- Jeg håber, at vi kan begynde at fokusere på det politiske indhold.

Men synes du selv, at du har holdt fokus på det politiske indhold?

- Det er jo netop min pointe, at det er svært at fokusere på politik, så længe de møgsager - Meld- og Feld (sagen om svindel med EU-midler, der verserer mod Morten Messerschmidt, red.) er jo en af dem - verserer, siger han.

Debatten mellem formandskandidaterne kan følges live via Dansk Folkepartis hjemmeside. Den foregår klokken 14 til 16 på søndag.

Partiet skal vælge sin nye formand 23. januar på et ekstraordinært årsmøde i Herning.