Claus Hjort er sigtet for at røbe eller videregive statshemmeligheder

Jeg kunne aldrig drømme om at gøre noget, der kunne skade Danmark, siger Claus Hjort Frederiksen selv.

Venstres nestor, tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, er blevet sigtet for at have brudt sin tavshedspligt.

Det oplyser Venstre i en pressemeddelelse.

Her lyder det i en udtalelse fra Claus Hjort Frederiksen:

- Jeg kan bekræfte, at jeg er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for min ytringsfrihed. Jeg har ytret mig som folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende. Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser.

Dermed er han sigtet for samme paragraf, som den nu fængslede hjemsendte FE-chef Lars Findsen er sigtet for.

Udtalelser på kant med loven

Flere juridiske eksperter sagde torsdag, at Claus Hjort Frederiksen - i lighed med spionchefen - kan have brudt reglerne om at udtale sig omkring følsomme oplysninger om Danmarks sikkerhed.

En af dem er Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet.

Juraprofessoren vil ikke konkludere noget endeligt, men han mener, at Claus Hjort Frederiksen meget vel kan have overtrådt sin tavshedspligt.

- Det mener jeg helt bestemt godt, at han kan have gjort, sagde Sten Bønsing til TV 2.

- Man kan med rette undre sig, hvis der ikke rejses sag for sådanne forhold, sagde professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard, til Information.

Claus Hjort Frederiksen var forsvarsminister fra 2016 til 2019. Og frem til slutningen af august 2020 var han formand for Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne. Udvalgets medlemmer er underlagt den højeste grad af fortrolighed.

Derfor kan udtalelser om fortrolige forhold være på kant med loven, uanset om oplysningerne stammer fra hans ministertid eller fra udvalget, hvor alt er fortroligt.

Beskrev aflytninger

Claus Hjort Frederiksen har kritiseret regeringen og forsvarsminister Trine Bramsens (S) håndtering af sagen, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) i august 2020 udsendte en pressemeddelelse om muligt kritisable forhold i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det kom frem, at det handlede om et samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) om at tappe fiberkabler, der løber gennem Danmark med telefon- og internettrafik.

Der blev iværksat en kommissionsundersøgelse, som i december afsluttede sit arbejde med en frikendelse af Forsvarets Efterretningstjeneste.

De mere konkrete resultater af kommissionens undersøgelse er fortrolige, men kort efter deltog Claus Hjort Frederiksen i TV 2 News-programmet 'Lippert'.

Her uddybede han sin kritik af forsvarsminister Trine Bramsen (S), der blandt andet handler om, at regeringen efter hans mening burde have holdt TET-undersøgelsen internt. Samtidig fortalte den tidligere forsvarsminister om det hemmelige aflytningssamarbejde mellem Danmark og USA.

Claus ville aldrig forsøge at skade danske interesser

Sophie Løhde, politisk ordfører, Venstre

I 'Lippert' udlagde Claus Hjort Frederiksen, at Danmark i 1990'erne - personificeret af daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) - indgik en aftale med USA's præsident Bill Clinton, om at den magtfulde amerikanske efterretningstjeneste NSA kunne aflytte danske internetkabler til at spionere mod andre lande og andre landes statsborgere.

- Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, og ellers må jeg risikere fængselsstraf, sagde han.

- Men jeg har været med til at orientere om, at den aftale fandtes. Og jeg vil bare sige, at når vi taler om de her ting, så har vi meget stor nytte af at være allieret med NSA.

Den tidligere forsvarsminister beskrev også, hvordan der blev aflyttet på et kabel, der løber igennem Danmark, og en række andre ting.

Han har givet lignende interviews til både Berlingske og Weekendavisen.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, siger om sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen:

- Claus har haft en lang og flot karriere som folkevalgt og som minister. Jeg holder meget af ham som menneske og kollega, og jeg kender ham godt.

- Derfor ved jeg, at han er optaget af at tjene Danmark og aldrig ville forsøge at skade danske interesser. Det er stik imod hans karakter, og derfor er jeg også overrasket over sigtelsen mod ham, siger hun.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ønsker ikke at kommentere sigtelsen af Claus Hjort Frederiksen.