Lars Løkke vil indføre seks måneders borgerpligt for alle unge i Danmark
Borgerpligt og top-topskat er blandt de kontroversielle politiske forslag, Lars Løkke Rasmussen vil kæmpe for med sit kommende parti, Moderaterne.
Alle unge skal aftjene en slags samfundsmæssig værnepligt på seks måneder.
Det er et af de kontroversielle forslag, der skal tegne tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne.
- Vi kender i forvejen værnepligten, hvor den historiske baggrund var, at der var en militær trussel mod Danmark, og så måtte vi have et forsvar og derfor en værnepligt. Vi har nogle andre udfordringer i dag og derfor også behov for dybere løsninger. Der følger nogle pligter med at være menneske i det her samfund, som rækker videre end bare mig, mig, mig. Man er borger, men også medborger, siger Lars Løkke i et stort interview med Weekendavisen.
Unge skal investere i sig selv og hinanden
Det er et år siden, at han forlod Venstre efter en menneskealder i partiet. Men hidtil har den tidligere statsminister ikke besvaret et eneste af alle spørgsmålene om, hvad han egentlig vil med Moderaterne? Hvem der skal være med? Eller hvem partiet vil pege på som statsminister?
Nu afslører han dog store dele af den politik, som partiet gerne vil samle danskerne om. Det sker i et interview med Weekendavisen, mens noget, der ligner et partiprogram, vil tone frem på Moderaternes digitale platform søndag.
Tanken om borgerpligten er en af de store samfundsændringer, der er kommet ud af det politiske netværk, som Løkke i første omgang ønskede at skabe.
Ideen er, at at alle unge skal arbejde et halvt år for Danmark for at sikre sammenhængskraft i samfundet. De unge vil få en form for løn under borgertjenesten, der kan foregå de steder, hvor der er brug for en ekstra hånd. Det kan være mange steder - på plejehjem, i forsvaret eller inden for naturbeskyttelse.
Borgerpligten skal samle unge fra alle dele af landet og samfundet, ligesom de under værnepligten stuves sammen på en kaserne uden skelen til, hvor de kommer fra.
Og så handler det om, at "man ikke skal være sig selv nok".
- Det er ikke noget med at sige: nu skal I se at få hænderne op af lommen og ud og feje gader. Jeg ser det meget mere som et dannelsesprojekt. Det har også et element af at flytte sig, et element af samlet indkvartering, et element af obligatorisk højskole, så det reelt bliver et halvt år, hvor alle unge investerer i sig selv og hinanden, siger Løkke til Weekendavisen.
Hverken rød eller blå
Moderaterne har også udtænkt en skattereform, der blandt andet består af at mangedoble jobfradraget til gavn for dem med de laveste indkomster og dem på offentlige ydelser. Topskattegrænsen skal hæves markant. Skatten på aktier, iværksætteri og investeringer skal sænkes. Og så vil Løkke indføre en ny "top-topskat", så landets allerrigeste kommer til at bidrage mere til samfundet.
Altså en reform, der er lige så Enhedslisten-rød, som den er Liberal Alliance-blå.
Lars Løkkes politiske projekt handler i det hele taget om at droppe al vanetænkning og gentænke måden, som vi indretter samfundet på.
Løkke vil ikke stemples som hverken rød eller blå. Han vil ikke komme partiets ideologiske sindelag nærmere, end at Moderaterne tror på markedet, den personlige frihed, det personlige initiativ og den private ejedomsret.
Han vil heller ikke fortælle, hvem han vil pege på som statsminister.
- En eller anden, svarer han bare.
Løkke tilføjer dog, at det nok ikke er nærliggende, at han skulle gå ud og sige "længe leve Mette Frederiksen".
Moderaterne har for længst passeret de 20.182 vælgererklæringer, der er påkrævet, for at et parti kan stille op til folketingsvalg i Danmark. På trods af det løber indsamlingen stadig og er nu oppe på 25.886 vælgererklæringer.
Indtil videre er Moderaterne ifølge Løkke stadig et "politisk netværk". Selve partistiftelsen skal foregå i Vejle på grundlovsdag. Et år efter at han røbede navnet, Moderaterne.