Politik

Regeringen vil følge anbefalinger til genåbning

Flere partier i blå blok er utilfredse med restauranternes åbningstider og det foreslåede loft over antallet af gæster til teaterforestillinger.

Regeringen har tænkt sig at følge indstillingerne fra Epidemikommissionen, og dermed tyder meget på, at dele af kulturlivet kan genåbne fra søndag.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag middag.

- Vi har tænkt os at følge indstillingerne, og vi er fuldt ud opmærksomme på, at det er svært for store dele af dansk kunst- og kulturliv at have de her restriktioner, som har været gældende i en periode. Og det håber vi på opbakning fra Folketinget til.

Siden midt i december har stort set hele det danske kulturliv været lukket, men Epidemikommissionen, der rådgiver regeringen om coronasituationen, mener, der er plads til at løsne grebet.

Epidemikommissionens medlemmer

Epidemikommissionen består af 11 medlemmer. To af dem er udpeget af sundhedsminister Magnus Heunicke (S), mens de resterende ni medlemmer er udpeget efter indstilling fra henholdsvis erhvervsministeren, finansministeren, justitsministeren, Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, rigspolitichefen, KL og Danske Regioner.

  • Departementschef Svend Særkjær (formand), Sundhedsministeriet 
  • Afdelingschef Lene Brøndum Jensen, Sundhedsministeriet
  • Erhvervspolitisk direktør Anders Thusgaard, Erhvervsministeriet
  • Afdelingschef Annemarie Lauritsen, Finansministeriet
  • Departementschef Johan Kristian Legarth, Justitsministeriet
  • Direktør Anette Lykke Petri, Styrelsen for Patientsikkerhed
  • Direktør Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen
  • Administrerende direktør Henrik Ullum, Statens Serum Institut
  • Rigspolitichef Thorkild Fogde, Rigspolitiet
  • Administrerende direktør Kristian Wendelboe, Kommunernes Landsforening
  • Administrerende direktør Adam Wolf, Danske Regioner

Medlemmerne repræsenterer den pågældende minister eller myndighed. 

Konkret har kommissionen indstillet til, at blandt andet højskoler, zoologiske haver, udendørs idræt med tilskuere og museer kan genåbne fra søndag. Derudover mener kommissionen også, at biografer, teatre og spillesteder med siddende publikum kan genåbne med maksimalt 350 gæster.

Kritik fra blå blok: - Ikke en reel genåbning

Netop loftet på 350 gæster får stor kritik fra de blå partier og teaterbranchen.

- Det er slapt, og jeg mener ikke, det er en reel genåbning af kulturlivet, når der er en begrænsning på 350 gæster. Der kan sidde langt flere i de store teatersale, og hvis dem på scenen så ovenikøbet også tæller med, holder det ikke en meter, siger Det Konservative Folkepartis kulturordfører, Birgitte Bergmann, til TV 2.

Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen, mener ikke, det er holdbart, hvis et teater, der har solgt 1000 billetter til en forestilling, skal ringe til 650 gæster og aflyse.

- Hvorfor må der kun være 350 gæster, når tusindvis af mennesker kan gå i Magasin og H&M? Vi vil prøve at presse tallene op, siger Jan E. Jørgensen til TV 2.

Men trods kritikken lægger statsminister Mette Frederiksen ikke op til, at det ønske bliver indfriet. Senere på eftermiddagen har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) imidlertid sagt, at regeringen alligevel er indstillet på at hæve loftet til 500.

Der er også et ønske fra borgerlig side om, at restauranter og barer skal have lov til at holde åbent til midnat.

Her lægger Epidemikommissionen op til, at de nuværende regler om sidste udskænkning klokken 22 og lukning klokken 23 skal videreføres frem til udgangen af januar.

Partier mødes til eftermiddag

Folketingets partier mødes i Epidemiudvalget klokken 15.15. Her skal der tages endelig stilling til, hvad der skal ske med restriktionerne.

På forhånd har flere af regeringens støttepartier signaleret opbakning til indstillingerne fra Epidemikommissionen.

Efter mødet er der indkaldt til pressemøde klokken 18. Her deltager sundhedsminister Magnsu Heunicke (S), kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.