Politik

Regeringen er alligevel klar til at gå længere end anbefalinger

De blå partier forsøger også at rykke regeringen på spørgsmålet om barer og restauranters åbningstider.

Da statsminister Mette Frederiksen ved 13-tiden mødte pressen var meldingen klar. Regeringen havde tænkt sig at følge epidemikommissionens indstillinger til nye restriktioner.

Men siden har regeringen tilsyneladende ændret holdning.

På vej ind til møde i Folketingets epidemiudvalg, hvor de kommende restriktioner skal besluttes, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) onsdag eftermiddag, at regeringen alligevel er klar til at gå længere end indstillingerne.

Konkret drejer det sig om spørgsmålet om, hvor mange mennesker der maksimalt må være til indendørs kulturarrangementer. Eksempelvis i biografer og teatre.

Her havde epidemikommissionen, som blandt andet består af repræsentanter fra Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen, anbefalet et loft på maksimalt 350 personer. Men regeringen er klar til at hæve det til 500.

Ændringen kommer efter, at kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i løbet af dagen har haft møde med brancheforeninger og de andre partiers kulturordførere, hvor især de borgerlige partier har presset på.

- Nogle gange skal de anbefalinger, der kommer fra kommissionen også lige møde virkeligheden, og hvis der skal være en lille justering der, så er vi selvfølgelig klar til det, siger Magnus Heunicke.

Længere åbningstid for restauranter og barer?

Flere borgerlige partier har også efterlyst længere åbningstid for barer og restauranter.

Med de nuværende restriktioner skal sidste udskænkning senest være klokken 22, mens barer og restauranter helt skal lukke klokken 23. De regler vil epidemikommissionen holde fast i, og det samme vil regeringen, lyder det fra Magnus Heunicke.

- Det er ikke indstillingen fra vores myndigheder og heller ikke den indstilling, regeringen foreslår, vi går videre med, siger sundhedsministeren.

Det kan dog ende med, at regeringen må give sig, hvis et flertal i udvalget vil noget andet.

Vil ikke slippe virus løs

På vej ind til mødet glæder Magnus Heunicke sig over, at der trods længere tids høje smittetal ikke ses en nævneværdig stigning i indlæggelsestallene. Heller ikke på intensivafdelingerne, hvor de mest syge patienter ender.

Alligevel mener regeringen, at det er for tidligt at genåbne flere af de endnu lukkede dele af samfundet, som blandt andet gælder nattelivet, forsamlingshuse samt lege- og badelande.

- Hvis vi bare slipper virus løs i vores samfund på nuværende tidspunkt i den her omikron-vinter, så vil vi kunne risikere at få mange flere indlagte. Også flere på intensiv. Det er ikke for at male fanden på væggen, det er bare den realisme, der også skal være der, siger Magnus Heunicke.

Mødet i epidemiudvalget begyndte klokken 15.15.

Efter mødet er der indkaldt til pressemøde klokken 18. Her deltager sundhedsminister Magnsu Heunicke (S), kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.