Partier med hård kritik af forslag til nye restriktioner: - En slap åbning af kulturlivet
På et møde senere onsdag bliver det afgjort, om Folketinget følger indstillingerne fra Epidemikommissionen, eller om de vil genåbne endnu mere.
Det hjælper ikke kulturlivet meget, når der i Epidemikommissionens indstilling til nye restriktioner lægges op til, at der maksimalt må være 350 gæster i biografer og teatre.
Sådan lyder det fra flere af de store borgerlige partier.
- Det er slapt, og jeg mener ikke, det er en reel genåbning af kulturlivet, når der er en begrænsning på 350 gæster. Der kan sidde langt flere i de store teatersale, og hvis dem på scenen så ovenikøbet også tæller med, holder det ikke en meter, siger Det Konservative Folkepartis kulturordfører, Birgitte Bergmann, til TV 2.
Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen, mener ikke, det er holdbart, hvis et teater, der har solgt 1000 billetter til en forestilling, skal ringe til 650 gæster og aflyse.
- Hvorfor må der kun være 350 gæster, når tusindvis af mennesker kan gå i Magasin og H&M? Vi vil prøve at presse tallene op, siger Jan E. Jørgensen til TV 2.
Teaterbranche: - Det er næsten ikke til at bære
I brancheforeningen Dansk Teater er der heller ikke meget forståelse for den foreslåede grænse på 350.
- Da vi hørte regeringens udmeldinger i går, var der jubelstemning over, at vi nu endelig får gang i kulturlivet og få publikum tilbage. Men det er desværre ikke virkeligheden, for i dag ser vi så, at der foreslås en endnu mindre åbning af kulturlivet end før, vi havde vaccinerne, siger direktør Peter Mark Lundberg til TV 2 og tilføjer:
- Det virker total ulogisk, og hvis det bliver vedtaget, betyder det, at rigtig, rigtig mange tusinde danskere ser ind i at få deres billetter aflyst. Det er næsten ikke til at bære.
Socialdemokratiet: Logisk med begrænsninger
Epidemikommissionen, der står bag indstillingen, består af blandt andet af embedsfolk, men også repræsentanter for sundhedsmyndighederne.
Traditionelt følger regeringen og dens støttepartier indstillingerne, men om det også sker denne gang, bliver først endeligt afgjort på et møde i Folketingets epidemiudvalg klokken 15.15. Det er her, restriktionerne bliver diskuteret.
Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, vil over for TV 2 ikke forholde sig specifikt til deltagergrænsen på 350 personer, da Epidemikommissionens indstillinger ikke officielt er offentliggjort. Men han siger generelt:
- Vi har igennem to år i forskellige former haft begrænsninger på deltagere. Og når det er et greb, myndighederne har anbefalet, er det, fordi det minimerer risikoen for smitte. Og særligt nu, hvor vi står med en meget smitsom variant, som også kan bryde igennem vaccinerne, synes jeg, der er meget logik i at arbejde med antalbegrænsninger på store arrangementer, siger Kasper Sand Kjær til TV 2.
Han tilføjer, at der også skal drøftes kompensation til de dele af kulturlivet, der fortsat vil være underlagt restriktioner.
Vil forlænge åbningstider
Deltagertallet er ikke det eneste, Venstre og Det Konservative Folkeparti vil prøve at rykke på mødet onsdag eftermiddag. De vil også forsøge at forlænge åbningstiderne for barer og restauranter.
Med de nuværende restriktioner skal sidste udskænkning senest være klokken 22, mens barer og restauranter skal lukke klokken 23. Men det må kunne forlænges, mener Jan E. Jørgensen fra Venstre.
- Hvis vi kan presse det bare en time, vil det være en lille, men vigtig sejr. Især på almindelige restauranter giver reglen ikke meget mening.
Birgitte Bergmann fra Det Konservative Folkeparti er enig.
- Vi mener godt, man kan have åbning til midnat. Det betyder meget for ’second seating’, så det vil være meget vigtigt, siger hun.
Men heller ikke i forhold til åbningstider vil Socialdemokratiets Kasper Sand Kjær forud for mødet i epidemiudvalget klokken 15.15 være alt for konkret.
- Det må vi drøfte. Vores udgangspunkt er, at vi lytter til sundhedsmyndighederne og deres vurdering af, hvad der er forsvarligt at åbne nu.
De nuværende restriktioner i kulturlivet udløber natten til søndag.