Coronavirus

Heunicke forventer at kunne lempe restriktioner på kulturlivet

Sundhedsministeren har indkaldt Folketingets partier til møde onsdag om mulig lempelse af restriktioner på kulturlivet.

Der er positive meldinger og optimisme fra Sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Det ser bedre ud end frygtet med coronaepidemien, lyder det. Selvom der er høje smittetal, er der styr på situationen, når det drejer sig om indlagte og særligt indlagte på intensiv.

Derfor forventer Heunicke og regeringen, at man vil kunne åbne for mere af kulturlivet.

- Regeringens udgangspunkt er, at vi skal kunne åbne så meget som muligt inden for kulturlivet så hurtigt som muligt. Derfor har jeg indkaldt partierne til møde i morgen, siger han til TV 2.

Vi er et langt bedre sted, end man kunne have frygtet

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)

Højskoler er en vigtig del af kulturen

Magnus Heunicke forklarer ikke konkret, hvilke dele af kulturlivet, der kan stå over for genåbning.

- Hvor der lempes, afhænger af, hvilken smitterisiko der er. Der har vi eksperter og erfaringer fra Danmark og resten af Europa.

I forhold til genåbning er man opmærksom på, om man åbner for mulige superspredningsbegivenheder, hvor den særligt smitsomme Omikron-variant kan sprede sig bredt.

Adspurgt om genåbning af landets højskole lyder det:

- Når jeg siger kulturlivet, så mener jeg, at højskolerne er en vigtig del af kulturlivet, siger han.

De nuværende restriktioner blev indført 19. december efter stor smittespredning, hvor blandt andet biografer, spillesteder, kunsthaller og museer måtte lukke.

Restriktionerne står til at udløbe på søndag, inden partierne i morgen mødes for at drøfte udsigterne.

Epidemikommissionens vurdering er på vej

Sundhedsministeren har bedt Epidemikommissionen vurdere hver enkelt restriktion, og den indstilling bliver efter planen sendt rundt til Folketingets partier onsdag morgen.

Heunicke har endnu ikke modtaget indstillingen, og før det skal den gennem uafhængige eksperter, som derefter giver en indstilling til regeringen, der så bliver videregivet til partierne.

- Regeringen lægger op til at følge indstillingen fra vores eksperter. Det, mener jeg, er det kloge i denne situation, siger han.

Det kræver også et flertal i Folketingets Epidemiudvalg, hvis en lempelse af restriktionerne skal godkendes.

Høste frugten af vaccinationer

Tirsdag lå antallet af dagligt smittede på 22.396, mens der er 754 indlagte - et fald på 23. Der er 73 indlagte på intensiv.

Selvom smitten er høj, er den altså under kontrol ifølge Sundhedsministeren.

Det kan man særligt takke tilslutningen til vaccinerne for, siger han, hvor lige over 54 procent af befolkningen er blevet revaccineret.

- Vi er et langt bedre sted, end man kunne have frygtet. Det er takket være en stærk indsats fra befolkning, gode restriktioner og ikke mindst vores vaccinationsindsats. Alt det skal vi kunne høste frugten af, siger Magnus Heunicke.