Politik

Heunicke beskyldes for "historiens største syltekrukke" - men nægter at indkalde til forhandlinger

I en time måtte sundhedsminister Magnus Heunicke svare på spørgsmål om de manglende hænder i sundhedsvæsenet. Onsdag er det statsministerens tur.

Formanden for Sundhedsudvalget, Jane Heitmann (V), havde siddet på sit spørgsmål indtil samrådets sidste minutter.

Nu lagde hun formandskasketten fra sig, lød det, for som folketingsmedlem havde hun noget, hun gerne ville sige:

- Det, ministeren er i gang med, er at lave danmarkshistoriens største syltekrukke.

På nabostolen sad en grinende Magnus Heunicke (S). Da han overtog ministerstolen i 2019, lå der allerede en sundhedsreform i skuffen.

Den var forhandlet på plads mellem den tidligere VLAK-regering og Dansk Folkeparti og erstattede regionsrådene med 21 nye sundhedsfællesskaber. Derudover ville man have flere læger i almen praksis, flere sygeplejersker og et nyt landsdækkende lægevagtnummer.

Da S-regeringen trådte til, blev aftalen skrottet. Og siden har Folketingets partier ventet på en indkaldelse til nye forhandlinger. Men på grund af pandemien, lader den vente på sig.

TV 2-dokumentar kalder på handling

Samrådet var indkaldt på baggrund af TV 2-dokumentaren 'Opråb fra sygehusene', som blev sendt i oktober 2021. Her så man, hvordan travlhed og mangel på personale i længere tid har været et problem for landets sygehuse, og at der begås fejl, som går ud over patienterne og i værste fald koste liv.

Heunicke kaldte dokumentaren for "vigtig" og anerkendte, at der venter en kæmpe opgave med at få løst problemerne.

Samtidig slog han fast, at udfordringerne på ingen måde er nye.

- Prognoserne for demografi, de store sygdomsgrupper, patientantal og så videre har vi jo kendt længe. Der bør ikke være nogen, for hvem den udvikling i antal patienter, belastning og så videre er en overraskelse, sagde Heunicke og tilføjede, at det kalder på handling på flere områder.

Lyn-analyse

Man har lovet en reform for vores sundhedssektor, som nu er blevet udsat flere gange, og vi ved endnu ikke, hvornår den vil komme. På den måde er vi et stykke fra at komme ind i den sundhedspolitiske debat, som kan blive meget afgørende. 

Jeg tror, sundhedspolitik kommer til at fylde rigtigt meget ved det kommende folketingsvalg, 

Mangler ansatte i alle grupper

Den største udfordring for sundhedsvæsenet lige nu er utvivlsomt, at der mangler ansatte i samtlige personalegrupper - både på grund af sygdom, og fordi der generelt er for få ansat, siger Susanne Wammen, formand for Overlægeforeningen.

Sundhedsministeren anerkendte under samrådet, at personalet er den mest kritiske ressource for at levere behandling af høj kvalitet.

Men selvom Overlægeforeningen råber på, at der uddannes flere, kan det ifølge Heunicke ikke stå alene.

- Vi kommer ikke til at kunne ansætte eller uddanne os ud af alle de demografiske udfordringer. Vi bliver nødt til også at se på mere grundlæggende strukturelle udfordringer og uløste problemer, siger han.

Vil revolutionere ledelsen

Uagtet hvor meget samrådets spørgere forsøgte at tvinge en mødeindkaldelse ud af sundhedsministeren, afholdt han sig fra at love for meget.

Til gengæld opridsede han tre overlæggere for, hvad der kræves for at sikre fremtidens sundhedsvæsen: Bedre forebyggelse ved for eksempel at sætte ind overfor rygning og alkoholforbrug, et sundhedsvæsen tættere på borgerne og en garanti for, at der er tilstrækkeligt med hænder.

Man kan uddanne nok så mange, forklarede ministeren, men hvis ikke det er muligt at holde på dem i mere end et par år, før de mister motivationen, er det en "spildt indsats".

Derudover kunne sundhedsministeren fortælle, at det bliver et centralt element i regeringens sundhedsudspil at "styrke og revolutionere" ledelsen.

- Skal man have et rigtigt fokus på ledelse, skal man styrke den ledelse, der er tæt på medarbejderen, på gulvet, på klinikken. Det er den ledelse, jeg mener, man skal styrke, uddyber Heunicke.

Hasteforespørgsel onsdag

Beskyldningen fra Venstre om den rekordstore syltekrukke gav ministeren ikke meget for. Det var et urimeligt billede at tegne, mente han, og ikke på et niveau, hvor diskussionen om sundhedsvæsenet hører hjemme.

Man kan dog roligt sige, at debatten fortsætter.

Blå blok krævede før nytår svar på, hvorfor der endnu ikke er indkaldt til forhandlinger. Derfor er statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag klokken 13 indkaldt til en hasteforespørgsel, hvor også sundhedsminister Magnus Heunicke skal svare på spørgsmål. Denne gang overfor et samlet Folketing.

Sidst, statsministeren udtalte sig om den længe ventede sundhedsreform, var i sin nytårstale. Her udskød hun et regeringsudspil på ubestemt tid.

Heunicke understregede under samrådet tirsdag, at han vil indkalde til forhandlinger "hurtigst muligt". Samtidig gjorde han det klart, at det ikke bliver så længe, at pandemien lægger yderligere tryk på et i forvejen presset sundhedsvæsen.