Politik

Pia Kjærsgaard bakker op om Messerschmidt og vil tilbage i toppen af partiet

Formandsvalget i Dansk Folkeparti finder sted ved et ekstraordinært årsmøde 23. januar.

Morten Messerschmidt har landet en af de helt tunge støtter i sine bestræbelser på at blive Dansk Folkepartis næste formand.

Ifølge Berlingske har partiets stifter og mangeårige formand Pia Kjærsgaard nemlig erklæret sin støtte til partifællen.

- Blandt kandidaterne er Morten Messerschmidt absolut bedst egnet. Han er velbegavet, uhyre flittig, godt inde i vores politik, utroligt venlig over for folk, og han er præsentabel, hvilket også betyder noget for en formand. siger hun til avisen.

Klar til central rolle i partiet

Desuden melder hun sig klar til at træde tilbage i en central rolle i ledelsen i Dansk Folkeparti, hvis Messerschmidt vinder formandsvalget.

Hun siger til TV 2, at hun ser sig selv i en rolle i ledelsen, hvor hun skal hjælpe med at dæmme op for uro internt i partiet.

- Jeg synes, det er rigtig god grund til, at jeg er med til at række hånden frem til andre, så vi kan finde ud af det her. Og hvis man ikke vil, så er jeg heller ikke bleg for at sige, at så er det andre græsgange, man må søge.

- Jeg har en hvis erfaring i forhold til, hvad man kan gøre, når man er i den situation, vi er i i dag, siger hun med henvisning til den uro, der har præget partiet den seneste tid.

Messerschmidt: En stor ære

Morten Messerschmidt skriver på Twitter, at 'det er meget få, der i vor tid har betydet så meget for Danmark som Pia Kjærsgaard.

- Derfor er det en stor ære, at Pia ikke bare nu udtaler sin opbakning til mig som formand. Men i særlig grad, at hun er villig til at indtræde i partiets ledelse, skriver han.

Formandsvalget finder sted ved et ekstraordinært årsmøde 23. januar.

Her skal Morten Messerschmidt op imod Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Erik Høgh-Sørensen.

Pia Kjærsgaard roser Morten Messerschmidt for at have fokuseret på det politiske frem for mudderkastning forud for formandsvalget.

- Det skal handle om politik nu. Det er for trist, hvis det hele skal dreje sig om interne magtkampe. Nu skal vi præsentere vores udmærkede politiske programpunkter, siger hun til TV 2.

Fik 465.758 personlige stemmer

I perioden fra 2009 til 2019 var Morten Messerschmidt medlem af Europa-Parlamentet, og ved valget i 2014 fik han 465.758 personlige stemmer, hvilket er det højeste antal personlige stemmer, en dansk politiker nogensinde har fået.

Morten Messerschmidt stiller op til formandsvalg i Dansk Folkeparti i et fælles kandidatur, hvor Peter Kofod, der er medlem af Europa-Parlamentet, skal være næstformand.

Messerschmidt er favorit til formandsposten, vurderer TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Hans store udfordring i formandsopgøret bliver, at sagen om svindel med EU-midler stadig spøger, fordi sagen skal gå om. Pia Kjærsgaard ser dog ikke noget problem i, at Messerschmidt har en uafsluttet sag hængende over hovedet.

- Nu kører den snart på syvende år, og man kan jo ikke blive ved med, fordi systemet er SÅ langsomt, at udskyde, at Morten Messerschmidt skal have en chance. Den får han nu, og den har han grebet med begge hænder, og det er jeg godt tilfreds med, siger hun til TV 2.

Læs mere om Morten Messerschmidts kandidatur her.

Lyn-analyse

Hvem er favorit til formandsposten i Dansk Folkeparti? Det er Morten Messerschmidt. Ifølge kilder i Messerschmidt-lejren er det lykkedes at indsamle mere end 400 underskrifter til hans kandidatur. Det er langt flere end de 25, der er krævet for at kunne opstille – og hvis alle de stillere rent faktisk ender med at møde op og stemme på Messerschmidt ved årsmødet 23. januar, er vurderingen hos Messerschmidts allierede, at det vil være nok til et flertal.