Politik

Ordførere i hård kritik af regeringen: - Det giver simpelthen ikke mening at fortsætte

Enhedslisten mener, at regeringen må tage konsekvensen af manglende udleveringsaftale og trække Esbern Snare hjem fra missionen i Guineabugten.

Torsdag aften er det kommet frem, at en formodet pirat nu skal retsforfølges i Danmark.

Og for Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, er det et udtryk for, at regeringen ikke har gjort sit hjemmearbejde godt nok, inden den danske fregat Esbern Snare sejlede mod Guineabugten 24. oktober sidste år.

- Jeg synes ærligt talt, det er skarpt kritisabelt. Jeg havde en forventning om, at regeringen havde lavet en aftale med et land i lokalområdet om at retsforfølgelse. Nu ender det så med, at hovedparten bliver frigivet, og den ene bliver endda taget til Danmark, siger Michael Aastrup Jensen til TV 2.

Torsdag blev tre af de fire formodede pirater løsladt til søs, efter tiltalen mod dem for forsøg på manddrab frafaldt.

Den fjerde, som blev indlagt på et hospital i Ghana med skader efter ildkampen, er blevet fløjet mod Danmark, hvor han vil blive fremstillet i grundlovsforhør fredag.

Venstre stemte for mission uden udleveringsaftale

Beslutningen om at sende Esbern Snare i mission i Guineabugten blev truffet af et bredt flertal i Folketinget - herunder også Venstre.

Dengang fremgik det af regeringens beslutningsforslag, at der ville blive "afsøgt mulighed for indgåelse af aftaler", men der var altså ingen aftale på plads.

- Man skal huske, at regeringen i april sidste år lovede højt og helligt, at man ville forsøge at afdække en form for samarbejde i nærområdet i forhold til eventuelle fanger.

- Derfor må jeg indrømme, at jeg er forundret over, at vi ret mange måneder efter ser, at regeringen ikke har kunnet lave en konkret aftale.

Regeringen sagde godt nok, man ville forsøge at lave udleveringsaftaler, men de garanterede ingenting. Hvorfor har du stemt for en aftale uden garantier?

- Fordi det er vigtigt, at Danmark tager vores tørn i forhold til at sørge for ro og orden, så vores civile skibe kan sejle rundt i Guineabugten, som er et problematisk farvand. Og vi havde en klar forventning om, at regeringen ville sørge for at gøre det, de lovede Folketinget i april sidste år.

Selvom situationen med løsladelsen af de tre formodede pirater og hjemtagelsen af en fjerde er kritisabel, mener Venstre stadig, det var den rigtige beslutning at sende Esbern Snare i mission.

- Men vi må indrømme, at vi skal have en lang række svar på de spørgsmål, der står tilbage. Hvorfor fik man ikke noget ud af de forsøg, jeg håber, man har gjort på at få en aftale?

Men hvis du mener, det er rigtigt at være taget afsted uden en udleveringsaftale, hvad er så problemet?

- Problemet er, at man ikke brugte tiden fra april til nu på at få en aftale med et pågældende land eller en gruppe af koalitionslande.

Tror du ikke, man har forsøgt det?

- Det ved jeg ærligt talt ikke. Det er dér, problemet ligger. Vi ved ingenting endnu, for regeringen har absolut ikke informeret os - hverken i Udenrigspolitisk Nævn eller andre steder - om at man ikke havde nogen aftaler.

Venstre har derfor taget initiativ til, at regeringen på næste møde i Udenrigspolitisk Nævn skal orientere om, hvad der er gået galt, oplyser Michael Aastrup Jensen.

EL: - Det giver ikke mening at fortsætte missionen

For Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, understreger torsdagens udvikling, at man ikke har haft en ordentlig plan for missionen i Guineabugten.

- Det er en meget speciel sag. Jeg tror ikke, der har været anden mulighed end at tage ham til Danmark for at retsforfølge ham. Men helt ærligt, det her er en ekstremt rodet situation, siger ordføreren til TV 2.

For Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, understreger torsdagens udvikling, at man ikke har haft en ordentlig plan for missionen i Guineabugten.

Enhedslisten støttede ikke missionen, og Eva Flyvholm mener, at det er på tide, regeringen tager konsekvensen og tager Esbern Snare hjem igen.

- Det giver simpelthen ikke mening at fortsætte på den her måde, for man kan meget vel komme til at stå i en lignende situation. Det er en virkelig ulykkelig situation for alle involverede, og man kunne have sagt sig selv, det ville gå den vej.

Det er ikke lykkedes TV 2 at få et interview med forsvarsminister Trine Bramsen (S) torsdag aften. I stedet skriver hun i en mail, at en udleveringsaftale ikke ville have ændret noget.

- Sagen er, at en forhåndsaftale om udlevering - som heller ikke lande som Frankrig, Italien og Portugal er lykkedes med - næppe ville have gjort en forskel. Men vigtigst er, at mandskabet på Esbern Snare forhindrede et angreb, skriver forsvarsministeren.