Politik

Blå blok kritiserer Bramsen efter pirat-løsladelse: - Det er en vanvittig situation

Forsvarsministeren har konsekvent omtalt missionen som ren og skær "afskrækkelse".

Torsdag kom det frem, at tre ud af fire formodede pirater, der er tilbageholdt på den danske fregat Esbern Snare i Guineabugten, skal løslades.

Og den melding vækker harme blandt flere partier på Christiansborg.

Ifølge Venstre og de konservative kunne situationen nemlig sagtens være forhindret, hvis der var blevet lavet en udleveringsaftale med de omkringliggende lande i Guineabugten.

Dermed falder ansvaret tilbage på regeringen og forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Det illustrerer til fulde, hvor tåbeligt det var at sende skibet af sted uden en plan for, hvad der skulle ske, hvis man fangede nogle pirater, siger Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre til TV 2, og tilføjer:

- Det er en vanvittig situation, vi er i nu.

Sagen kort

  • 24. november angreb en række formodede pirater danske soldater i Guineabugten. Angrebet fik de danske styrker til at åbne ild. Fire formodede pirater blev dræbt, mens fire andre blev bragt ombord på Esbern Snare. 
  • Siden har de fire pirater været tilbageholdt og drabssigtet. 
  • 6. januar meddelte advokaterne til tre af piraterne, at der er tiltalefrafald. Det betyder, at piraterne stadig anses som skyldige, men at man ikke vil retsforfølge dem. 
  • Ifølge danske eksperter skyldes det, at der ikke er indgået aftaler om at retsforfølge dem i andre lande, ligesom man ikke ønsker dem hjem til Danmark. Dermed er der intet andet valg end at løslade dem.
  • Justitsministeriet udsendte samme dag en pressemeddelelse, hvor det fremgik, at den fjerde pirat blev fragtet til Danmark med begrundelse i vedkommendes helbredstilstand samt manglende garanti for vedkommendes sikkerhed i tilfælde af løsladelse i nærområdet. 

En "afskrækkelsesmission"

Niels Flemming Hansen, forsvarsordfører for de konservative, er enig.

Han fortæller til TV 2, at han, inden Esbern Snare sejlede ud 24. oktober 2021, spurgte forsvarsministeren, hvad der skulle ske, hvis de danske soldater fangede pirater.

- Jeg fik bare at vide, at det ville aldrig ske. Men nu er vi altså havnet her, siger han.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Trine Bramsen omkring løsladelsen af de drabsigtede pirater.

Forsvarsministeren har tidligere udtalt til Ekstra Bladet "at de færreste havde set komme", at pirater ville skyde på danske frømænd, som tilfældet var 24. november.

Inden fregatten sejlede ud, gjorde Trine Bramsen det også klart, at der alene skulle være tale om en "afskrækkelsesmission".

Det har ingen konsekvenser

Både Preben Bang Henriksen og Niels Flemming Hansen er bekymret for det signal, det sender, at de formodede pirater bliver løsladt uden straf.

- Hvis man kan gøre noget så forfærdeligt, for kun at sidde fanget to måneder og så blive løsladt igen, hvad forhindrer så andre pirater i at gøre det samme?, lyder det blandt andet fra K-politikeren.

Og ifølge den danske ekspert Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator, er det lige præcis, hvad der kommer til at ske.

- Piraterne snakker sammen, og de tager helt sikkert noter, siger han og uddyber:

- Mit bud er, at om få måneder er de til søs igen for at fortsætte deres forehavende endnu en gang.

Den mindst ringe løsning

Selvom både Venstre og de konservative kritiserer Trine Bramsen og regeringen for håndteringen af sagen, mener de begge, at løsladelsen af piraterne er den "mindst ringe løsning".

- Når nu der ikke er indgået en aftale om retsforfølgelse i andre lande, så kan det jo ikke være anderledes, siger Preben Bang Henriksen.

Han ønsker nemlig under ingen omstændigheder, at de formodede pirater bliver udleveret og retsforfulgt i Danmark.

I stedet håber han, at regeringen forbereder sig bedre, inden en dansk fregat sendes på en lignende mission i fremtiden.

- Vi skal aldrig igen sende et signal om, at det ingen koksevens har at angribe danske udsendte.

Det er ikke lykkes TV 2 at få et interview med forsvarsminister Trine Bramsen (S) torsdag. I stedet skriver hun i en mail, at hun er enig i, at løsladelsen er den "mindst ringe løsning".

- Det er dog virkeligt vigtigt at huske på, at en situation med gidseltagning af uskyldige søfolk - som er en reel udfordring i Guineabugten - ville have været en endnu vanskeligere udfordring.

- Sagen er, at en forhåndsaftale om udlevering - som heller ikke lande som Frankrig, Italien og Portugal er lykkedes med - næppe ville have gjort en forskel. Men vigtigst er, at mandskabet på Esbern Snare forhindrede et angreb, skriver forsvarsministeren.

TV 2 forsøger fortsat at få en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup (S).