En sen aften sendte Heunicke frustreret mail: - Det er en sag, der kan koste flere ministre deres politiske liv

Kommentarer fra hans embedsværk var "maksimalt usikkert og utrygt" for Magnus Heunicke, sagde han under sin anden afhøring i Minkkommissionen.
En sen aften 17. november 2020 gik sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til tasterne.
Han havde netop modtaget et udkast til den redegørelse af minkforløbet, som Miljø- og Fødevareministeriet var blevet bedt om at lave til Folketinget.
Det godt 20 sider lange dokument var flankeret af kommentarer fra ansatte i Heunickes eget ministerium, men mailkorrespondancen, som tirsdag blev fremlagt i Minkkommissionen, viser, at ministeren ikke følte sig overbevist om, at kommentarernes forfattere forstod sagens alvor.
- Dette er ikke en almindelig sag. Det er en sag, der kan koste en eller flere ministre deres politiske liv. I bedste fald. Kan også blive meget værre, who knows (hvem ved, red.), skrev en oprevet sundhedsminister i en mail klokken 22.17.
Årsagen til Heunickes frustration var en oplysning om, at det efter mødet i regeringens koordinationsudvalg 3. november skulle have været Sundhedsministeriets opgave at sikre, at der var hjemmel til et forbud mod at holde mink i 2021. Den oplysning var dengang ny for Heunicke, som hverken under afhøringen eller i mailen lagde skjul på sin frustration over situationen.
- Er det sandt? Har jeg da hverken set eller hørt før nu. Og hvad betyder det? Samt hvorfor vil vi have det med i redegørelsen? spurgte sundhedsministeren blandt andet i mailen til sin departementschef og ministersekretær 17. november.
Ikke hverdagskost
Under genafhøringen forklarede Heunicke sin frustration med, at det var svært for ham at gennemskue, hvilke rolle han selv spillede. Var det for eksempel en tekst, han skulle godkende? Og ville han i givet fald være ansvarlig for indholdet?
- Det her er jo ikke hverdagskost (..) Det er ikke, fordi det var sjovt at skrive sådan en mail sent om aftenen. Igen. Men når der kommer sådan en redegørelse, er det vigtigt, hvad der står i den – og at det, der står i den, er korrekt, siger Magnus Heunicke, som i mailen 17. november kaldte processen "maksimalt usikkert og utrygt".
Samtidig blev et par sms'er fremlagt, hvor Heunicke kritiserer embedsmanden bag kommentarerne for ikke at reagere på "vilde ting":
Senere samme aften skrev Sundhedsministeriets kontorchef, Dorthe Søndergaard, en tilføjelse til udkastet til redegørelsen, hvor hun blandt andet understreger, at ministeriet ikke havde "skrevet, godkendt eller clearet, at vi skulle skaffe hjemmel hertil". Det er med andre ord forklaringen på, at oplysningen aldrig nåede Heunicke.
Kommentaren beroligede ministeren, forklarede han i retten tirsdag.
Fastholder noter om talerækken
Magnus Heunicke blev første gang afhørt af Minkkommissionen 26. november. Her kom det frem, at han ganske overraskende havde udleveret en bunke røde bøger med håndskrevne noter. Blandt andet fra det afgørende møde i regeringens koordinationsvalg 3. november, hvor det blev besluttet, at alle mink skulle aflives.
Notesbøgerne er det eneste skriftlige bevis for, hvad der konkret foregik på mødet, og de giver dermed også et praj om, hvem af mødets deltagere, der først slog fast, at alle mink måtte dø.
Ifølge Heunickes noter var det Justitsministeriets departementschef, Johan Kristian Legarth, der på vegne af sin coronaramte minister (justitsminister Nick Hækkerup, red.) tog ordet efter statsministerens velkomst og konkluderede, at alle mink måtte aflives. En forklaring, som senere er blevet modsagt på grund af det atypiske i, at en departementschef skulle indlede på den måde.
Adspurgt om rækkefølgen af talere under mødet konstaterede Heunicke, at han ikke fandt det "voldsomt interessant". Han fastholdt dog, at rækkefølgen af talere, han har noteret i sin notesbog, stemmer overens med virkeligheden. Men "der kan være huller".
- Men alle, der tog ordet, var enige i konklusionen om, at alle mink skulle aflives, tilføjede Heunicke.
Digitale dagbøger
Ved genafhøringen viste det sig imidlertid også, at Heunicke ikke nøjes med at skrible i sine røde notesbøger. Han fører også en slags digital dagbog ved at maile noter, tanker og overvejelser til sig selv for at sikre, at ordene lagres.
Med undtagelser af skriblerier, der ifølge sundhedsministerens bisidder var af "personlig karakter", blev indholdet af den digitale dagbog for dagene omkring minkbeslutningen tirsdag fremlagt i retten.
Nævnes kan blandt andet en note sendt ganske tidligt om morgenen 11. november 2020, hvor Heunicke til sig selv skriver, at den daværende fødevareminister Mogens Jensen meget vel kunne "ryge på det her". En forudsigelse, der en uge senere blev til virkelighed.
Det var oprindeligt meningen, at Minkkommissionen skulle aflevere sin beretning om minksagen i april, men kort før jul blev den deadline rykket. Der er nu kommissionens formand, Michael Kistrups, forventning, at beretningen vil ligge klar til aflevering til juni.