Mink-sagen

En sen aften sendte Heunicke frustreret mail: - Det er en sag, der kan koste flere ministre deres politiske liv

Kommentarer fra hans embedsværk var "maksimalt usikkert og utrygt" for Magnus Heunicke, sagde han under sin anden afhøring i Minkkommissionen.

En sen aften 17. november 2020 gik sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til tasterne.

Han havde netop modtaget et udkast til den redegørelse af minkforløbet, som Miljø- og Fødevareministeriet var blevet bedt om at lave til Folketinget.

Det er en sag, der kan koste en eller flere ministre deres politiske liv

Magnus Heunicke

Det godt 20 sider lange dokument var flankeret af kommentarer fra ansatte i Heunickes eget ministerium, men mailkorrespondancen, som tirsdag blev fremlagt i Minkkommissionen, viser, at ministeren ikke følte sig overbevist om, at kommentarernes forfattere forstod sagens alvor.

- Dette er ikke en almindelig sag. Det er en sag, der kan koste en eller flere ministre deres politiske liv. I bedste fald. Kan også blive meget værre, who knows (hvem ved, red.), skrev en oprevet sundhedsminister i en mail klokken 22.17.

Årsagen til Heunickes frustration var en oplysning om, at det efter mødet i regeringens koordinationsudvalg 3. november skulle have været Sundhedsministeriets opgave at sikre, at der var hjemmel til et forbud mod at holde mink i 2021. Den oplysning var dengang ny for Heunicke, som hverken under afhøringen eller i mailen lagde skjul på sin frustration over situationen.

- Er det sandt? Har jeg da hverken set eller hørt før nu. Og hvad betyder det? Samt hvorfor vil vi have det med i redegørelsen? spurgte sundhedsministeren blandt andet i mailen til sin departementschef og ministersekretær 17. november.

Ikke hverdagskost

Under genafhøringen forklarede Heunicke sin frustration med, at det var svært for ham at gennemskue, hvilke rolle han selv spillede. Var det for eksempel en tekst, han skulle godkende? Og ville han i givet fald være ansvarlig for indholdet?

- Det her er jo ikke hverdagskost (..) Det er ikke, fordi det var sjovt at skrive sådan en mail sent om aftenen. Igen. Men når der kommer sådan en redegørelse, er det vigtigt, hvad der står i den – og at det, der står i den, er korrekt, siger Magnus Heunicke, som i mailen 17. november kaldte processen "maksimalt usikkert og utrygt".

Samtidig blev et par sms'er fremlagt, hvor Heunicke kritiserer embedsmanden bag kommentarerne for ikke at reagere på "vilde ting":

  1. Magnus Heunicke

    Nej, det holder altså ikke med Simone, hun ved det ikke. Nu har hun ringet, og nu må hun ringe tilbage igen til Dorthe. Altså der er ingen klokker, der ringer hos hende åbenbart, når der står nogle vilde ting. Har jeg ret i, at vi - SUM - har krævet, at der skal stå i den redegørelse, at vi - SUM - skal skabe lovhjemmel for at forhindre indførelse af mink i 2021 som følge af K-sag? Det er da helt nyt. Og fuldkommen ufatteligt, at jeg skal finde det i nogle track changes. Men uklart om det er sandt?

  2. Magnus Heunicke

    Men er faktisk ikke beroliget af de SUM-kommentarer. Og slet ikke, hvis der står, at SUM skal tilvejebringe lovehjemmel på baggrund af K-beslutning til at der ikke genindføres mink i 2021. Så er der endnu en lov, der ikke er på plads. Som vi ikke har kommunikeret om. Og som jeg har fået noget at vide om før her nu til aften?

Senere samme aften skrev Sundhedsministeriets kontorchef, Dorthe Søndergaard, en tilføjelse til udkastet til redegørelsen, hvor hun blandt andet understreger, at ministeriet ikke havde "skrevet, godkendt eller clearet, at vi skulle skaffe hjemmel hertil". Det er med andre ord forklaringen på, at oplysningen aldrig nåede Heunicke.

Kommentaren beroligede ministeren, forklarede han i retten tirsdag.

Fastholder noter om talerækken

Magnus Heunicke blev første gang afhørt af Minkkommissionen 26. november. Her kom det frem, at han ganske overraskende havde udleveret en bunke røde bøger med håndskrevne noter. Blandt andet fra det afgørende møde i regeringens koordinationsvalg 3. november, hvor det blev besluttet, at alle mink skulle aflives.

Notesbøgerne er det eneste skriftlige bevis for, hvad der konkret foregik på mødet, og de giver dermed også et praj om, hvem af mødets deltagere, der først slog fast, at alle mink måtte dø.

Ifølge Heunickes noter var det Justitsministeriets departementschef, Johan Kristian Legarth, der på vegne af sin coronaramte minister (justitsminister Nick Hækkerup, red.) tog ordet efter statsministerens velkomst og konkluderede, at alle mink måtte aflives. En forklaring, som senere er blevet modsagt på grund af det atypiske i, at en departementschef skulle indlede på den måde.

Adspurgt om rækkefølgen af talere under mødet konstaterede Heunicke, at han ikke fandt det "voldsomt interessant". Han fastholdt dog, at rækkefølgen af talere, han har noteret i sin notesbog, stemmer overens med virkeligheden. Men "der kan være huller".

- Men alle, der tog ordet, var enige i konklusionen om, at alle mink skulle aflives, tilføjede Heunicke.

Digitale dagbøger

Ved genafhøringen viste det sig imidlertid også, at Heunicke ikke nøjes med at skrible i sine røde notesbøger. Han fører også en slags digital dagbog ved at maile noter, tanker og overvejelser til sig selv for at sikre, at ordene lagres.

Med undtagelser af skriblerier, der ifølge sundhedsministerens bisidder var af "personlig karakter", blev indholdet af den digitale dagbog for dagene omkring minkbeslutningen tirsdag fremlagt i retten.

Nævnes kan blandt andet en note sendt ganske tidligt om morgenen 11. november 2020, hvor Heunicke til sig selv skriver, at den daværende fødevareminister Mogens Jensen meget vel kunne "ryge på det her". En forudsigelse, der en uge senere blev til virkelighed.

  1. Magnus Heunicke

    Jeg tror, Mogens J kan ryge på det her. Han havde ikke sin lov på plads. Jeg opdager det søndag, da jeg ser i medierne, at han ringer rundt for at få en hastebehandling. Så skriver jeg til MLS og spørger til det. Er åbenbart hans lovgivning. Hvornår de opdagede det, ved jeg ikke. Ifølge Dorthe blev det fastlagt, at en ny lovgivning skulle igennem torsdag, hvor hun bliver ringet op af JM (Justitsministeriet, red.). De var også enige om, at det var FVM (Fødevareministeriet, red.), og derfor sagde hun ikke noget til mig. Men vi sagde ikke noget på torsdagspressemødet. Heller ikke om lørdagen, hvor Mogens var med.

Det var oprindeligt meningen, at Minkkommissionen skulle aflevere sin beretning om minksagen i april, men kort før jul blev den deadline rykket. Der er nu kommissionens formand, Michael Kistrups, forventning, at beretningen vil ligge klar til aflevering til juni.