Politik

Statsministeren mangler løsningerne, siger Ellemann

Det er forkert af Mette Frederiksen at udskyde en reform af sundhedsvæsenet, mener Venstres formand.

Venstres formand, Jakob Ellemann, forstår godt, hvorfor Mette Frederiksen (S) valgte at tale om ældrepleje, klima og manglen på arbejdskraft i sin årlige nytårstale.

Til gengæld kritiserer han statsministeren for ikke at komme med bud på, hvordan problemerne på de tre områder reelt skal løses.

- Jeg er enig i de udfordringer, statsministeren nævner. Udover sundhedsvæsenet og klimaet er det også manglen på arbejdskraft. Til gengæld savner jeg nogle løsninger, siger Jakob Ellemann.

Sundhedsreform nu

Han kritiserer især statsministeren for endnu en gang at udskyde planerne om at fremlægge en sundhedsreform.

I talen sagde statsministeren:

- Når vi står midt i en svær pandemi, er tiden ikke til at gennemføre store forandringer i sundhedsvæsenet. Men så snart det bliver muligt, vil vi fremlægge et sundhedsudspil.

Jakob Ellemann mener, det er en forkert prioritering.

- Det, jeg er mest uenig i, er, at det ikke er tid til en sundhedsreform nu. Der er i den grad brug for en sundhedsreform nu. Vi har brug for at tage presset af vores sundhedsvæsen, siger han.

Jakob Ellemann peger på, at der efterhånden er blevet talt om behovet for en ny sundhedsreform i "årevis".

Da han selv var minister i den tidligere Venstre-regering, blev der fremlagt et forslag til en ny sundhedsreform, men den blev droppet af den nuværende regering.

- Siden er der ikke sket noget, siger han og tilføjer:

- Den del savner jeg virkelig.

Klima kræver prioriteringer

Venstre efterlyser også flere løsninger på klimaområdet. Her er det ikke nok at have "mål og ambitioner", lyder det.

- Man skal også prioritere økonomien til det og sige, at noget er vigtigere end andet. Det, der er mere vigtigt end noget andet, er den grønne omstilling, siger Jakob Ellemann.

Han tilføjer, at Venstre allerede for cirka halvandet år siden præsenterede en grøn skattereform sammen med daværende formand for de radikale, Morten Østergaard.

Jakob Ellemann understreger, at Venstre fortsat har et ønske om at få indført en grøn skattereform.

Den skal lægge en afgift på CO2-udledning. Men for Venstre er det afgørende, at afgiften ikke får den konsekvens, at udledningen fra danske virksomheder rykker til udlandet, eller at Danmark samlet set mister arbejdspladser.

Venstre har tidligere foreslået, at dimittendsatsen - som er den månedlige udbetaling til nyuddannede - bliver sænket, og at pengene i stedet bliver brugt på den grønne omstilling.

Til sidst efterlyser Jakob Ellemann også bedre svar på, hvordan problemet med manglende arbejdskraft kan blive løst.

- Vi mener, at det skal være nemmere at få kvalificeret udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Statsministeren lyder lidt skeptisk, men det håber jeg, vi kan blive enige om.