Danske soldater skal til Mali trods russiske lejesoldater i landet

Selv om der er russiske lejesoldater i Mali, fortsætter Danmark sin mission, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Danmark har sammen med 15 europæiske lande skrevet under på en erklæring, der fordømmer Malis brug af russiske lejesoldater i kampen mod jihadister og terrorangreb.

Alligevel vil forsvarsminister Trine Bramsen (S) fortsat sende danske soldater til landet, siger hun til Jyllands-Posten.

- Det, som er afgørende i forhold til det danske bidrag, er, at vi selvsagt ikke kan stå side om side eller på anden måde samarbejde med russiske lejesoldater, siger forsvarsministeren.

Hvis det viser sig, at de russiske lejesoldater påvirker det danske militærbidrag i landet, vil det derimod få konsekvenser for Danmarks bidrag, understreger hun.

- Er Wagner-gruppen (russisk militærfirma, red.) til stede i de områder, hvor danske soldater opererer og bidrager, så vil Danmark trække sit bidrag hjem.

Tidligere var det "helt uacceptabelt"

Tidligere har forsvarsministeren i et interview med Jyllands-Posten kaldt det for "helt uacceptabelt" og betegnet det som en "klar rød linje", hvis regeringen i Mali ville gøre alvor af sine planer om at indgå et samarbejde med det russiske militærfirma.

Det samarbejde er så siden blevet bekræftet, men ministeren vil kun indstille det danske bidrag, hvis de russiske lejesoldater er til stede i det samme område som de danske soldater eller skal indgå i en form for samarbejde med danskerne.

Det argument køber udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver Jacob Kaarsbo dog ikke.

- Jeg tror heller ikke, at det i udgangspunktet handlede om samarbejde, da ministeren sagde, der var en rød linje, så nu har man så skubbet den lidt og siger, at hvis bare vi ikke samarbejder med dem. Selvfølgelig gør vi ikke det, siger han og tilføjer, at det sandsynligvis vil forværre situationen i området, hvis Danmark skulle beslutte sig for at trække sin støtte.

- På bundlinjen er det bare sådan, at hvis vi siger, at vi smutter hjem, og franskmændene, canadierne og briterne gør det samme, så står vi alle sammen endnu svagere i Mali, og hele Sahel-regionen går sandsynligvis en endnu værre fremtid i møde.

Danmark i Mali

Siden 2012 har Danmark støttet internationale militære indsatser i Mali med blandt andet transportfly, specialoperationsstyrker, helikoptere, efterretningsenheder, en styrkechef til FN's fredsbevarende mission og stabsbidrag. I januar er 105 danske militærpersoner blevet udsendt i 12 måneder, heriblandt specialoperationsstyrker og et kirughold. 

Bidraget er en del af Task Force Takuba, der er under overordnet kommando af den fransk-ledede Operation Barkhane. Udover Frankrig deltager ni andre allierede lande til  Task Force Takuba

Kilde: Udenrigsministeriet

Kan hurtigt eskalere

Wagner-gruppen er et privat russisk militærfirma, der leverer lejesoldater til konfliktområder. I december indførte EU sanktioner mod Wagner-gruppen, fordi de har været involveret i tortur og drab i flere af de lande, de har været til stede i - herunder Libyen, Syrien, Ukraine og Den Centralafrikanske Republik.

Jacob Kaarsbo fortæller, at Wagner-gruppen "ikke har efterladt meget positivt", og derfor kalder han det "dybt problematisk", at militærjuntaen i Mali bruger dem som underentreprenør.

- De bruger nogle metoder, som de fleste vestlige styrker og navnlig FN-styrker ville holde sig langt væk fra. Derfor er det problematisk, siger han.

- Militærjuntaen i Mali vil bare gerne samarbejde med nogle, der ikke stiller for mange spørgsmål, og det er i det lys, det skal ses, tilføjer han.

Uden en europæisk militærindsats i Mali, vil situationen dog bare eskalere, vurderer Jacob Kaarsbo.

- Hvis vi siger, at vi rejser hjem, så går det hele sandsynligvis meget værre i Mali og i hele Sahel-området, og problemet er også, at det begynder at true mod syd - nede mod kyststaterne som blandt andet Ghana, Benin og Thogo - og derfor er det ikke et problem, der lige lader sig stoppe.

Enhedslisten vil ud af missionen

Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm mener, at Danmark burde lade de danske soldater blive hjemme.

- Der er en lang række problemer med militæroperationen i Mali. Det er helt åbenlyst noget rod med tilstedeværelsen af russiske lejesoldater, og jeg synes, det er interessant, at man fra regeringens side først siger, at det er en helt klar rød linje, men nu går den så lidt alligevel. Det er mærkeligt, at man ikke er mere konsekvent, siger hun og uddyber:

- Der har været to militærkup. Der er ikke en legitim regering, som Danmark kan samarbejde med, og de sikkerhedsstyrker, Danmark skal ned og træne, er gang på gang blevet kritiseret for drab, voldtægter og plyndringer af civile.

Forsvarsminister Trine Bramsen siger dog til TV 2, at de danske soldater fortsat skal af sted til januar, fordi terror er et stort problem i Mali.

- Vi risikerer, at det udvikler sig meget og også kan skade vores sikkerhed. Derfor er det vigtigt, at vi kommer af sted, men det er klart, at det ikke bliver i et samarbejde med russiske lejesoldater. Der går en klar rød linje. Ser vi et formaliseret samarbejde med russiske lejesoldater, så trækker vi vores danske soldater hjem siger hun og tilføjer, at der fortsat er en klar rød linje for Danmark.

- Den klare, røde danske linje er et nyt formaliseret samarbejde, som vil betyde, at danske soldater skal stå side om side med russiske lejesoldater, og det kan vi selvfølgelig ikke acceptere.

Hvordan kan I vide, at de danske soldater ikke indirekte ender i sådan et samarbejde?

- Det har vi en klar forventning om, at vores malinesiske samarbejdspartnere garanterer. Vi er der på invitation fra den malinesiske regering - og gennem skiftende regeringer endda. De ønsker, at vi skal være til stede, og derfor kan vi sagtens stille nogle modkrav, og det gør vi også, siger ministeren og tilføjer:

- Vi har sagt meget klart, at hvis danske ender styrker i et sådan samarbejde, så trækker vi vores danske bidrag hjem. Det vil vi ikke være med til. Så det vil jo have en meget markant konsekvens for Mali, hvis de ikke sikrer, at der er klare skillelinjer.