Formandsvalgkampen er skudt i gang - Henriksen og Messerschmidt kappes om at stramme

DF's mest fremtrædende formandskandidater fremlægger hver deres opsigtsvækkende forslag. Det handler om at få politik ind i valgkampen.

Den ene vil fjerne udl√¶ndinges ret til sociale ydelser i Danmark. Den anden vil straffe kriminelle med f√¶ngsel p√• livstid, hvis de bliver d√łmt for den tredje banderelaterede forbrydelse.

Velkommen til formandsvalgkamp i Dansk Folkeparti.

23. januar skal de delegerede v√¶lge partiets n√¶ste formand ved et ekstraordin√¶rt √•rsm√łde i Herning Kongrescenter.

Forel√łbig har n√¶stformand Morten Messerschmidt meldt sig som formandskandidat ligesom hovedbestyrelsesmedlemmerne Martin Henriksen og Merete Dea Larsen samt Erik H√łgh-S√łrensen, der sad i hovedbestyrelsen indtil seneste √•rsm√łde i september.

Det er de to f√łrstn√¶vnte, der nu for alvor skyder valgkampen i gang med hvert sit politiske forslag. Martin Henriksen st√•r bag forslaget om en grundlovs√¶ndring, der skal fratage udl√¶ndinge retten til danske ydelser som SU og b√łrnepenge, mens Morten Messerschmidt er afsender p√• forslaget om en "three strikes and you're out"-praksis, som ellers kendes fra det amerikanske retssystem.

Begge forslag er "Dansk Folkeparti classic", siger TV 2s politiske redakt√łr, Hans Redder. Og de er et fors√łg p√• flytte valgkampens fokus v√¶k fra personlige intriger og retssagerne mod Inger St√łjberg og Morten Messerschmidt og over mod politik.

- Med det her fors√łger de at f√• noget politik ind i den debat, der ogs√• er, om, hvad det er for en vej, Dansk Folkeparti skal g√• for at komme ud af den krise, de st√•r i i √łjeblikket. For √©n ting er, at der er nogle personlige problemer mellem mange af topfigurerne i Dansk Folkeparti. Noget andet er, at man i den grad ogs√• har brug for at begynde at snakke politik igen i Dansk Folkeparti, siger Hans Redder.

DF's store udfordring

De to formandskandidaters forslag vidner om, at uanset hvem af dem, der skulle blive formand, vil man stadig kunne kende DF på stram udlændinge- og retspolitik. Det vil ikke ændre sig.

Det store sp√łrgsm√•l er dog, om der stadig er en plads til s√•dan et parti i dansk politik?

- En af udfordringerne for Dansk Folkeparti er, at de stod forholdsvis alene med nogle af de her positioner tidligere. For √•rtier siden var der ikke andre, der havde lige s√• stram og h√•rdh√¶ndet udl√¶ndingepolitik og retspolitik, men det er der jo i den grad nu, siger den politiske redakt√łr.

Han n√¶vner Socialdemokratiets bev√¶gelse p√• udl√¶ndingeomr√•det og Nye Borgerlige, der fors√łger at overg√• det gamle strammerparti, mens partierne over en bred kam taler om h√•rdere straffe, s√¶rligt for organiseret kriminalitet og bandekriminalitet.

- Det er noget af det, der er Dansk Folkepartis store udfordring: at nogle af deres tidligere vindersager, som de havde for sig selv, har mange andre partier nærmet sig. Det er lykkedes dem at trække dansk politik i en retning, og det bider dem på mange måder bagi nu, for de står tilbage og ser mindre unikke ud. Det er måske netop derfor, de står i den krise, de står i nu, siger Hans Redder.

Der skal en dæmper på de interne magtkampe

Martin Henriksens forslag vil kr√¶ve en grundlovs√¶ndring. Det er s√• omfattende en proces, at det ikke er sket siden 1953, hvor tronf√łlgeloven blandt andet blev √¶ndret.

Messerschmidts forslag får indtil videre en hård medfart fra den juridiske verden. Og med partiets nuværende 16 mandater i oppositionen er forslagene formentlig langtfra realiserbare i den nuværende parlamentariske situation.

Dansk Folkeparti skal finde deres eksistensberettigelse i den nye politiske verden på Christiansborg

Hans Redder, TV 2s politiske redakt√łr

Men det g√łr det ikke irrelevant at komme med forslagene, mener Hans Redder. For det handler om at vise, hvilken vej de to formandskandidater √łnsker at tr√¶kke partiet og dansk politik p√• sigt.

Der er også behov for nytænkning for at vende partiets nedadgående udvikling, der senest kulminerede med et katastrofalt kommunalvalg i november, hvor DF blev mere end halveret i landets byråd.

F√łrste skridt bliver at f√• "lagt en d√¶mper p√• nogle af de meget giftige interne magtkampe", mener Hans Redder, der bem√¶rker, at det er velkendt i Dansk Folkeparti, at Messerschmidt og Henriksen ikke kan udst√• hinanden.

Men selv hvis det skulle lykkes at f√• ro p√• i partiet, er problemerne ikke l√łst.

- De står stadig med den her store strukturelle politiske udfordring. Altså at der simpelthen er mange partier, som er gået ind på det område, Dansk Folkeparti tidligere havde som deres eget, siger Hans Redder.

- Så Dansk Folkeparti skal finde deres eksistensberettigelse i den nye politiske verden på Christiansborg, hvor de ikke bare kan regne med at være dem, danskerne peger på som partiet med den strammeste udlændingepolitik eller den hårdeste retspolitik. Der er mange om buddet.

Opg√łr med fortidens politik

Indtil nu har alliancen mellem Morten Messerschmidt og europaparlamentariker Peter Kofod bebudet flere ændringer af DF-linjen de senere år.

Blandt andet l√¶gger de op til at f√łre en anden √łkonomisk politik end den, der blev kendetegnende for partiet under Lars L√łkke Rasmussens regeringer fra 2015 til 2019, hvor Dansk Folkeparti modarbejdede skattelettelser, s√¶rligt topskattelettelser - til stor frustration for Liberal Alliance.

Duoen, der bejler til formands- og næstformandsposten, udelukker derimod ikke topskattelettelser i fremtiden.

De lover også, at de ikke vil gentage fortidens fejl og forpasse en chance for at gå med i en blå regering, hvis muligheden byder sig.

Nye formandskandidater kan melde sig frem til 7. januar.