Politik

Pape med ny statsminister-melding - tager hul på “interessant debat”, siger redaktør

TV 2s politiske redaktør mener, at Papes udmelding i realiteten handler om, at han melder sig under fanerne som blå statsministerkandidat.

Et flertal skal afgøre, hvem der skal repræsentere blå blok som statsministerkandidat ved næste folketingsvalg.

Det siger Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, til Politiken og afviser dermed at indgå en forhåndsaftale om, hvem det er, der kan sætte sig for bordenden ved forhandlingerne om regeringsgrundlaget, hvis der kan dannes et blåt flertal ved næste valg.

Han mener, at det vil være mangel på respekt over for blokkens øvrige partier, hvis Venstre og Det Konservative Folkeparti laver en aftale om, hvem der står i spidsen for blokken.

- Det må give sig selv, at hvis jeg skulle vælge at melde mig som kandidat, så er det naturligt, at det er den kandidat, der har flest mandater bag sig, der selvfølgelig bliver forhandlingsleder, siger Søren Pape Poulsen til Politiken.

Går så tæt på, han kan, mener redaktør

Med sin udmelding tager Pape hul på en meget "interessant debat", mener TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Pape går så tæt på, han kan, uden at sige, at han melder sig som statsministerkandidat. Det, synes jeg, står mellem linjerne – at han kunne tænke sig at være Danmarks næste statsminister, siger han.

Det er en diskussion, der kommer til at køre frem mod et folketingsvalg, mener den politiske redaktør.

- Med alt det, der er sket i dansk politik de sidste to år, kan der nå at ske enormt meget. Det kan sagtens være, at den blå statsministerkandidat giver sig selv, men det kan også sagtens være, at der stadig er debat om det.

Venstre har stillet med blå bloks statsministerkandidat ved alle de seks folketingsvalg, der har været afholdt siden 1998.

Flere meningsmålinger viser dog, at Det Konservative Folkeparti kan blive det største blå parti ved næste valg. I sidste måned stod partiet eksempelvis til 18,2 procent af stemmerne i en Megafon-måling, mens Venstre stod til 13,9 procent.

DF: Det ændrer dynamikken

Hans Redder mener, at flere af de andre partier bedre kan se Pape som statsminister fremfor Venstres Jakob Ellemann-Jensen.

Så klar en udmelding får Politiken dog ikke fra partierne.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, der er formand lidt endnu, mener, at Papes udmelding vil ændre dynamikken, og at selvom Pape Poulsen ikke siger, at han vil være statsminister ”så er det i realiteten det, han siger,” siger Thulesen Dahl til avisen.

Han mener, at det største parti bør få mulighed for at lede en blå regering.

Nye Borgerliges Pernille Vermund siger, at hun vil støtte den kandidat, der kan samle flest mandater. Samme toner lyder fra Alex Vanopslagh, leder af Liberal Alliance.

Over for Politiken afviser Venstre som det eneste parti i blå blok at kommenterer udmeldingen.

Det er ikke første gang, at Pape berører snakken om at være statsministerkandidat.

Ved sommerens Folkemøde sagde han til TV 2s Søren Lippert, at det godt kan ende med, at han bliver statsministerkandidat.

- Jeg skal nok stå klar, hvis det hele er, som det skal være, lød det fra Søren Pape Poulsen.