Coronavirus

Støtteparti vil lukke store dele af landet inden jul – men andre vil vente og se

Enhedslisten erkender, at forslaget kan vise sig at skyde over mål. Men hellere være forsigtig nu end handle for sent, lyder det.

Hvis coronasituationen ikke skal løbe sundhedsvæsenet over ende, er det nødvendigt at lukke næsten hele landet ned allerede inden jul.

Det mener Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund.

Han reagerer på, at Statens Serum Institut onsdag har meldt ud, at ”januar bliver den hårdeste måned i hele pandemien”, og at stigende smitte- og indlæggelsestal vil belaste hospitalerne.

Konkret foreslår Enhedslisten, at barer, restauranter og fitnesscentre lukkes nu, at arealkravet i storcentre skærpes væsentligt, og at der indføres et lavt forsamlingsloft – eksempelvis på 10 personer.

- Med de meget alvorlige meldinger, der kommer om forventet stigning i antal nyindlagte, er det nødvendigt at reagere nu, siger Peder Hvelplund til TV 2.

- Hver eneste dag er afgørende, og hvis ikke vi skal stå i en situation i starten af januar, hvor antallet af nysmittede er helt ude af kontrol, er vi nødt til at handle nu, så vi kan sikre, at børnene kommer tilbage i skole.

SF vil vente

Hos SF, et andet af regeringens støttepartier, er lysten til at indføre nye restriktioner nu dog ikke til stede.

- Jeg vil vente. Jeg er enig i, at situationen er bekymrende, men jeg synes, det giver mening at give det lidt tid og se, om de nye restriktioner ikke hjælper, siger SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, til TV 2.

Hun henviser desuden til, at vi i Danmark er langt med revaccinationer, og at mange arbejdspladser er lukkede den kommende tid.

SSI-beregninger tager ikke højde for nye restriktioner

Statens Serum Institut fremlagde lørdag beregninger, der forudsagde mellem 9000 og 45.000 smittede juleaftensdag. I SSI's tal er medtaget alle smittede, mens de daglige udmeldte smittetal alene udgøres af de personer, der er testes positiv med PCR-test. Ifølge eksperter kan der være stor forskel på de to tal.

Nu skal vi lige tage den med ro

Per Larsen, sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti

Onsdag fortæller Tyra Grove Krause, faglig direktør i SSI, til TV 2, at opdaterede beregninger nu viser, at vi midt i januar kan komme ud over det meget store spænd på 9000-45.000 dagligt smittede, og at antallet af daglige nyindlæggelser på samme tidspunkt forventes at være mellem 500 til 800. Tirsdag var der 121 ny indlæggelser i Danmark.

Beregningerne fra både lørdag og de opdaterede, SSI fortæller om onsdag, har dog ikke taget højde for, at der fredag blev indført nye restriktioner i form af blandt andet tidligere lukning af restauranter og barer, mundbind flere steder og lukning af næsten hele kulturlivet.

Men selvom SSI’s beregninger altså ikke har indregnet effekten af de vedtagne restriktioner fra fredag, mener Tyra Grove Krause, at forudsigelserne er brugbare. Hendes chef, SSI-direktør Henrik Ullum, har dog på et pressemøde onsdag eftermiddag trukket noget i land.

Her tillagde han restriktionerne fra fredag en del større værdi og sagde, at der "skal spises brød til" i forhold til sansynligheden for at ende i de mest pessimistiske scenarier.

Enhedslisten: Måske skyder vi over målet

Men de oprindelige udtalelser, som Thyra Krause gav til TV 2 torsdag morgen, er årsagen til, at Enhedslisten foreslår nye restriktioner.

- Vi kan stå i en situation, hvor det her er at skyde over målet. Og det vil bare være lykkeligt, hvis vi så kan åbne igen i starten af januar. Men risikoen for sundhedsvæsenet lige nu er for stor, og det kan få dramatiske konsekvenser, hvis vi ikke gør noget, lød det fra Peder Hvelplund, inden Henrik Ullum senere blødte op på pressemødet.

Men der er stor usikkerhed om SSI’s beregninger, og de har ved tidligere lejligheder ramt langt ved siden af virkeligheden. Hvorfor tillægger du dem så meget værdi?

- Fordi vi kan se, at antallet af nysmittede stiger voldsomt. Jo flere smittede, der er, desto flere indlæggelser vil det give. Det er usikkert, hvor alvorlige indlæggelserne bliver, men det kommer til at give et voldsomt kapacitetspres. Det er afgørende at reagere i tide, hvis det ikke skal stikke af.

Hvorfor ikke bare lade sundhedseksperter komme med forslag til restriktioner?

- Det her er også de advarsler, vi får fra både ekspertgruppen og andre. Med den stigningshastighed, der er med Omikron, risikerer vi, at der ikke er kapacitet i sundhedsvæsenet.

Ifølge TV 2s oplysninger har Folketingets partier onsdag formiddag ikke modtaget nye anbefalinger om restriktioner fra Epidemikommissionen, der rådgiver om corona. Kommissionen tæller både sundhedsmyndigheder og embedsfolk.

Blå partier afviser

I den borgerlige lejr afviser flere partier, at der skal laves flere restriktioner nu.

Vi skal lytte til sundhedsmyndighederne

Rasmus Horn Langhoff, sundhedsordfører for Socialdemokratiet

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, vil give restriktionerne fra fredag tid til at virke.

- Vi kommer ikke til at overhale sundhedsmyndighederne hverken indenom eller udenom, og vi kommer ikke med selvstændige forslag om at lukke yderligere. Indlæggelsestallene svinger op og ned, men det er kendetegnene, at de er indlagt i kortere tid, og at tallene for intensiv ligger nogenlunde stabilt. Så vi ser ikke grund til at lukke yderligere ned, siger han til TV 2.

Per Larsen, sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, er enig.

- Nu skal vi lige tage den med ro. Vi har lige indført nye restriktioner. De skal have tid til at virke, og det forventer vi også, de kommer til. Vi kan allerede se nu, at der ikke er så meget aktivitet i samfundet. Det er allerede ret voldsomme restriktioner, vi har.

Socialdemokratiet: Vi skal lytte til sundhedsmyndighederne

Hos Socialdemokratiet siger sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff, at regeringen er klar til at indføre nye restriktioner, ”hvis det bliver nødvendigt”, og hvis ”det sker på anbefaling fra sundhedsmyndighederne”.

Han fremhæver dog, at forudsigelserne fra SSI ikke har medtaget de nye restriktioner fra sidste uge, og derfor lægger han ikke op til at gøre yderligere nu og her.

- Vi skal lytte til sundhedsmyndighederne, for det er dem, der har fingeren på pulsen, siger Rasmus Horn Langhoff til TV 2.

Sundhedsmyndighederne og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) holder pressemøde om coronasituationen klokken 13.