Messerschmidt får dom ophævet - sag skal gå om i byretten
Trods den gode nyhed for Morten Messerschmidt betyder onsdagens kendelse, at sagen om mulig svindel med EU-midler kan trække yderligere ud.
Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, har onsdag fået en sejr i Østre Landsret.
Her har tre dommere og tre domsmænd besluttet, at hans sag fra byretten i Lyngby, hvor han i august blev dømt for dokumentfalsk og svindel med EU-midler, skal gå om.
Årsagen er, at Morten Messerschmidt har fået medhold i beskyldninger om, at dommeren fra byretten var inhabil.
Dermed er hans dom for svindel nu ophævet. Den lød på seks måneders betinget fængsel.
Har liket DF-kritiske opslag
Morten Messerschmidt og hans forsvarer har ment, at dommer Søren Holm Seerup fra byretten var inhabil, fordi han har liket og selv skrevet flere opslag på det sociale medie Facebook, som havde været kritiske over for Messerschmidt og hans parti, Dansk Folkeparti.
Eksempelvis kunne Ekstra Bladet afsløre, at Seerup efter dommen havde liket et opslag, hvor tidligere Venstre-politiker Søren Pind, som byretsdommeren kender privat, kritiserer Messerschmidt.
- Det her er en god dag for det danske retssystem i den forstand, at man forstår at rette sine egne fejl. Jeg er selvfølgelig glad for, at det vi har oplevet i byretten nu bliver slettet, og at den dom ikke længere er gældende. Men det er klart, at det også er irriterende, at det tidsmæssigt kommer til at tage længere tid, siger Morten Messerschmidt onsdag til TV 2 efter landsrettens kendelse.
Vil formentlig forsinke sag
Juraprofessor Frederik Waage vurderede tidligere på ugen over for TV 2, at sagen formentlig kan blive forsinket minimum et par år, hvis den skulle gå om i byretten i stedet for at køre som ankesag ved Østre Landsret.
Den forsinkelse er dog ikke det vigtigste for Morten Messerschmidt onsdag, siger han.
- Det er godt, der er truffet afgørelse om, at der selvfølgelig er grænser for, hvad en dommer kan tillade sig at have af forudindtagede holdninger, inden han afsiger en dom.
Stiller op som formandskandidat i januar
Morten Messerschmidt stiller op som formandskandidat for Dansk Folkeparti ved et ekstraordinært landsmøde i januar. I den forbindelse har flere medlemmer af partiet udtrykt skepsis over, at han havde en dom for svindel, men den dom er med onsdagens kendelse fra Østre Landsret ikke længere gældende.
Direkte adspurgt, hvad onsdagens kendelse betyder for hans formandsambitioner, siger han:
- Nu er pladen ryddet, og det her betyder i hvert fald, at jeg ikke er dømt for noget. Og som jeg sagde for et par dage siden, bliver det også med en ny og mere offensiv stil, når sagen skal gå om.
Thulesen Dahl: Længere tid til afgørelse
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kalder det "naturligt", at sagen skal gå om og siger, at Morten Messerchmidt "juridisk" står bedre. Men sagen vil fortsat hænge over Dansk Folkeparti, lyder det.
- For partiet betyder det, at der nu kommer til at gå længere tid, før der er en afgørelse, siger Kristian Thulesen Dahl.
Han vil ikke forholde sig til, om Morten Messerschmidt nu står bedre i kampen om at blive Dansk Folkepartis næste formand.
- Der er fire kandidater, og der kan komme flere til. De skal have lov at kandidere, og så må medlemmerne tage stilling til.
Formandskandidat: Det er stadig svært
Merete Dea Larsen fra Dansk Folkepartis hovedbestyrelse, der også har meldt sig som formandskandidat, har tidligere været kritisk over for Morten Messerschmidts formandsambitioner, fordi han havde en byretsdom.
Tidligere i december sagde hun til TV 2, at det var "en stor udfordring", og det har onsdagens ophævelse af dommen ikke ændret det store på.
- Jeg synes stadig, det er svært, fordi der er en retssag, der skal køre forfra. Jeg har ikke hørt, at anklagerne er frafaldet, så det er stadigvæk et problem, vil jeg mene. Og det, tror jeg også, nogle medlemmer vil mene.
TV 2 forsøger også at få en kommentar fra folketingsmedlem Marie Krarup. Hun har ligesom Merete Dea Larsen forholdt sig kritisk til Morten Messerschmidt.
Dommerformand: Befolkningen skal have ubetinget tillid
Dommerforeningens formand, Michael Sjøberg, siger efter kendelsen til TV 2, at dommere har en betroet stilling, og at de skal være meget påpasselige, hvad de gør på sociale medier.
Det mener han også, de er, og kalder sagen om dommer Søren Holm Seerup for "et enkelt uheldigt eksempel".
- Befolkningen skal have ubetinget tillid til, at når der afsiges domme i de danske retssale, så afsiges de af upartiske dommere. Der må ikke være den mindste mistanke, og der har mine kollegaer fundet i den konkrete sag, at der er nogle enkelte eksempler på, at man kunne læse det sådan, at der var nogle andre hensyn, siger Michael Sjøberg til TV 2.