Messerschmidt vil have retssag afsluttet og frikendes – men hans egen klage kan forsinke den i minimum et år

Ifølge DF's næstformand var den byretsdommer, som i august idømte ham seks måneders betinget fængsel for dokumentfalsk og svig med EU-midler, inhabil.

I syv år har Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt ventet på, at den såkaldt Meld & Feld-sag mod ham kunne afsluttes.

Men nu kan han selv være med til at få det langstrakte retsforløb forlænget med yderligere et år.

Årsagen er, at Messerschmidt har klaget over den byretsdommer, der i august måned idømte ham seks måneders betinget fængsel i byretten for dokumentfalsk og svig med EU-midler på cirka 100.000 kroner.

Efter dommen i sensommeren kom det frem, at dommer Søren Holm Seerup både før og efter domsafsigelsen havde liket og selv skrevet flere opslag på det sociale medie Facebook, som havde været kritiske over for Messerschmidt og hans parti, Dansk Folkeparti.

Eksempelvis kunne Ekstra Bladet afsløre, at Seerup efter dommen havde liket et opslag, hvor tidligere Venstre-politiker Søren Pind, som byretsdommeren kender privat, kritiserer Messerschmidt.

Derfor mener Morten Messerschmidt og hans advokat, at Søren Holm Seerup var inhabil, og at sagen mod ham derfor bør gå om i byretten:

- Når en dommer meget stærkt gennem en længere periode op til en retssag, han så påtager sig, udtrykker stor misbilligelse om både personen i sagen og det parti, vedkommende – altså mig – tilhører, så kan man selvfølgelig befrygte, at der er nogle forudindtagetheder i forhold til, hvordan den dom så måtte blive afsagt, siger han til TV 2.

Uden fortilfælde

Det er Østre Landsret, der skal tage stilling til, om Morten Messerschmidt skal have medhold i sin anklage, og at retssagen dermed skal sendes tilbage til byretten i Lyngby. Messerschmidt og hans advokat har mandag chancen for at overbevise dommeren, som så onsdag forventes at træffe sin afgørelse.

Ifølge professor i forfatningsret Frederik Waage er det uden fortilfælde, at en dommer anklages for inhabilitet på grund af sin ageren på sociale medier.

Der er tidligere dommere, som er blevet taget af sager på grund af udtalelser om eksempelvis at ville få buret en anklaget inde, men ingen er ifølge Waage sammenlignelige med denne.

Derfor er det også svært at spå om udfaldet. Men skulle Messerschmidt få medhold, vil det med al sandsynlighed betyde, at retssagen mod ham bliver yderligere forlænget, fastslår Frederik Waage.

- Hvis Landsretten når frem til, at der på baggrund af Facebook-opslagene kan sås tvivl om habiliteten hos dommeren, så vil konsekvensen være, at sagen bliver sendt tilbage til byretten, hvor der så vil skulle være en helt ny sagsbehandling.

- Sagen vil i så fald formentlig blive forsinket i minimum et år, siger han.

Dom anket til landsretten

Skulle Messerschmidts klage omvendt blive afvist, fortsætter sagen i Østre Landsret, hvor dommen fra august er anket til.

Her er der foreløbig afsat 12 retsdage fordelt ud over januar og februar, og skulle det komme dertil, har Messerschmidt erklæret sig kampklar:

- Vi kommer til at vælge en anden stil. Det er også derfor, jeg har valgt en anden advokat. Vi kommer til at køre et noget mere offensivt forsvar både i forhold til fremlæggelse, bevisførelse, vidneafhøring og så videre, siger han.

At det bliver tilfældet, kan man allerede se bevis for i mandagens udgave af Berlingske, hvor Messerschmidt i en optakt til retsmødet i landsretten lægger hårdt ud med at anklage "flere af dem, der blev afhørt i Lyngby" for at have løjet, da de afgav deres vidneudsagn.

Morten Messerschmidt har proklameret, at han stiller op til formandsvalget i Dansk Folkeparti den 23. januar. Retssagen mod ham vil derfor uagtet Landsrettens beslutning ikke være afsluttet, når DF’erne skal beslutte, hvem der skal lede dem fremadrettet.