Regeringen vil kaste 1,25 milliarder efter teknologi, der omdanner el til brændstof

Teknologien har et enormt potentiale, men ifølge DTU-ekspert kræver det en større indsats, end hvad regeringsudspillet lægger op til.

I fremtiden kan det blive grønt at sejle containerskibe, flyve og køre lastbil. Det er i hvert fald regeringens ambition.

Derfor fremlægger klimaminister Dan Jørgensen (S) nu et udspil, der skruer op for udbudsstøtten til den såkaldte Power-to-X-teknologi, så der fremover gives 1,25 milliarder kroner som et engangsbeløb.

Nedenstående diagram viser, hvordan energien fra vindmøller vil kunne "transformeres" til klimavenlig brint, som igen kan bruges i energikrævende sektorer.

Derudover afsættes der 344 millioner kroner til investeringsstøtte til innovations- og udviklingsprojekter inden for den samme teknologi.

- Det er en teknologi, som for mange - tror jeg - lyder som science fiction. Men faktisk er det bare science. Altså det er bare videnskab. Vi ved godt, hvordan man gør det, men det skal op i skala og ned i pris, siger Dan Jørgensen til TV 2.

Vil være blandt verdens mest ambitiøse

Skal teknologien bredes nok ud til at være et reelt bidrag til at nå klimamålet for 2030, er det ikke nok med en økonomisk indsprøjtning, lyder det fra Dan Jørgensen.

Derfor lægger regeringen også op til en lovændring, så der fremover kan føres el-ledninger direkte fra vind- og solparker til Power-to-X-anlæg.

Det vil reducere omkostningerne til udbygning og forstærkning af det kollektive elnet, argumenterer ministeren:

- Det kan lyde teknisk og kedeligt, men det er helt essentielt og nødvendigt, hvis vi skal i mål med det her.

Det lyder ret omstændigt. Er det her overhovedet omkostningerne værd?

- Det her er ret svært at gøre. Det er også derfor, at vi kommer til at være dem i verden, der har en af de allermest ambitiøse målsætninger for det her nu. Vi laver mellem fire og seks gigawatt elektrolyse-kapacitet med vores strategi her. Til sammenligning har hele Tyskland fem i deres strategi, så når man tager vores lands størrelse i betragtning, er det meget, meget ambitiøst det her. Og det skal det være, siger Dan Jørgensen.

Hvad er Power-to-X?

Power-to-X dækker over en teknologi, hvor man ved hjælp af elektrolyse omdanner overskudsenergi fra blandt andet vindmøller til brint. Det anses blandt andet, ganske som klimaministeren fremhæver, for at være løsningen på, hvordan det i fremtiden kan blive mere grønt at flyve.

Du siger, vi skal være et foregangsland. Hvorfor er det så vigtigt?

- Danmark er jo et lille land, der kun står for 0,1 procent af verdens drivhusgasudledninger, så hvis vi vil påvirke klimaet, er det ikke nok, at vi sænker vores egne udledninger. Vi skal også være et foregangsland, der viser, hvordan man gør.

En potentiel opstilling

Hos energiselskabet Ørsted mener de, at teknologien har potentiale til omstille den tunge transport grundlæggende.

Det fortæller Anders Christian Nordstrøm, der er virksomhedens vicedirektør for hydrogen.

De står dog overfor en række udfordringer. Først og fremmest vil en udvidelse af teknologien kræve, at der produceres mere grøn strøm, end hvad tilfældet er i dag.

Dén del er allerede på vej, anerkender vicedirektøren. Blandt andet med planerne om en kunstig energiø i Nordsøen, som dog ikke forventes at stå færdig før efter 2030.

Men der skal samtidig banes vej for en mindre omkostningsfuld produktion, hvilket regeringen ifølge vicedirektøren kan medvirke til.

- De nye grønne brændsler er på nuværende tidspunkt dyrere end olie og gas, og derfor skal der skabes nogle rammer, der giver skibs- og luftfarten incitament til at skifte til de nye, grønne brændsler, siger han til TV 2.

Ikke den helt store effekt på 2030-mål

Hos DTU bifalder de regerings fokus på netop Power-to-X-teknologien, som ifølge institutdirektør Søren Linderoth, har et "kæmpestort potentiale".

- Det er noget, som hele verden har brug for, og hvor Danmark har et stort potentiale for både at gøre en meget stor forskel og tjene penge på det. Vi kan både eksportere produkterne og teknologierne, vi laver, siger han.

Teknologien bruges allerede i dag, men i så lille en skala, at det ifølge Søren Linderoth ikke flytter mange skibe.

Derfor er en investering i udviklingen nødvendig, forklarer han og nævner blandt andet vindmøller som et eksempel på en teknologi, som først nu er begyndt at "klare sig" uden støtte.

Power-to-X er endnu mere komplekst, lyder det fra Søren Linderoth, og han forventer derfor også, at udviklingen kommer til at tage længere tid, endnu regeringen lader til at tro.

- Det er en stor energirevolution, vi er i gang med, og jeg tror altså, det kræver en meget større indsats end det, de lægger op til her, siger han.